Παιδικό δωμάτιο…άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη

Μιας και άνοιξαν (πάλι) τα σχολεία, ευκαιρία να μιλήσουμε για το παιδικό δωμάτιο!

Είναι σημαντικό, το παιδί να έχει το δικό του προσωπικό χώρο από μικρή ηλικία και να μάθει να τον διαχειρίζεται το ίδιο, στο μέτρο που μπορεί. Για  το λόγο αυτό, καλό είναι να το εμπιστεύεσαι και να το ακούς, όταν έρθει η ώρα για το δωμάτιο του. Δεν χρειάζεται να συμβαδίζει αισθητικά με το υπόλοιπο σπίτι, οπότε άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, …ακολουθώντας κάποια πρακτικά βήματα:

1. Όλα ξεκινάνε από την βάση

Όσο το παιδί είναι μικρό (αλλά ίσως και αργότερα) τείνει να κάθεται, να διαβάζει και να παίζει στο δάπεδο πολύ συχνά. Οπότε καλό είναι να υπάρχει και το κατάλληλο χαλί ή μοκέτα! Μεγάλα, αφράτα, χρωματιστά ή μονόχρωμα χαλιά θα σε κάνουν και εσένα να πέσεις στα πατώματα!

paidiko domatio editorial 3

paidiko domatio editorial 2

paidiko domatio editorial 1

2. Άκου τις ανάγκες του

Τι εννοώ; Πάρε έπιπλα συμβατά με τις τωρινές ανάγκες του παιδιού. Δεν χρειάζεται να γεμίσεις το χώρο με ψηλές βιβλιοθήκες, αν το παιδί δεν έχει πάει ακόμα σχολείο! Μερικά ράφια ή και χαμηλά αποθηκευτικά κουτιά αρκούν. Με τον τρόπο αυτό, στο δωμάτιο δημιουργείται ελεύθερος χώρος για παιχνίδι.

paidiko domatio editorial 6

paidiko domatio editorial 5

paidiko domatio editorial 4

3. Βοήθησε το να εκφραστεί

Από προσωπική εμπειρία, όσα χαρτιά και να μου έδιναν να ζωγραφίσω, πάντα καταλήγαμε με έμενα στον τοίχο με τις μπογιές και τη μαμά σε κατάσταση …φαντάζεστε! Ένας τοίχος μαυροπίνακας όμως θα είχε βοηθήσει την κατάσταση, δεν νομίζεις;

paidiko domatio editorial 7

paidiko domatio editorial 13

14

4. Χώρος γραφείου

Καλό είναι να του μάθουμε από μικρό, ότι πρέπει να διαβάζει και να γράφει στο γραφείο του. Επομένως, ένα γραφείο σε διαστάσεις ανάλογες με τις ανάγκες του, πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρο, για να του τονώσουμε το αίσθημα της μελέτης.

paidiko domatio editorial 12

paidiko domatio editorial 11

paidiko domatio editorial 10

5. Σκηνές

Όλοι μας, νομίζω, σαν παιδιά θέλαμε ένα δεντρόσπιτο, για να πάμε και να απομονωθούμε από τους μεγάλους (δηλαδή τους γονείς!!). Δεντρόσπιτο μπορεί να μην του δώσεις, αλλά γιατί όχι μια ωραία σκηνή;

paidiko domatio editorial 17

paidiko domatio editorial 16

paidiko domatio editorial 15

6. Άσκηση και εκτόνωση

Τα παιδιά, ως γνωστόν, έχουν απίστευτη ενέργεια και θα πρέπει να εκτονώνονται με δημιουργικούς τρόπους. Στις μέρες όμως που οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί, μήπως να τολμήσεις κάτι νέο για δωμάτιο του;

paidiko domatio editorial 20

paidiko domatio editorial 19

paidiko domatio editorial 18

Tip! Μπορείς να διαβάσεις για την παιδαγωγική μέθοδο Montessori και πως αυτή εκφράζεται μέσα από τα παιδικά έπιπλα.

Eίμαι στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε ιδέα θέλετε να μοιραστούμε ή χρειάζεστε την γνώμη μου!

Φιλιά μέχρι την επόμενη φορά!

Be  «Positive+ Architects»

Κατερίνα Ευθυμίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Κεραμεικού 97, Αθήνα 10435
210 2827 342/ 697 688 3452

facebook | web

 

Κατερίνα Ευθυμίου Positive and Architects

Είμαι Αρχιτέκτων Μηχανικός και τα τελευταία χρόνια διατηρώ το αρχιτεκτονικό γραφείο «Positive+Architects» στην Αθήνα. Η αγάπη για την αρχιτεκτονική και το design με οδήγησε στις 5 τελικές υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Ελληνίδας (Greek International Women Award), με το έργο «6 νέες κατοικίες με containers». Παράλληλα, η ενασχόληση με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του «Servio», μιας καινοτόμου εφαρμογής για κινητά για το χώρο της εστίασης.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue