Πάμε θέατρο: «Φαχισέ Τσίκα» Η θυγατέρα της Ανατολής

Στο Θέατρο Σταθμός (πρώην Μαίρη Αρώνη), θα ανέβει από τις 3 Ιανουαρίου 2015 το αφηγηματικό έργο του Θωμά Κοροβίνη «Φαχισέ Τσίκα», σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου, με τη Νικολέττα Βλαβιανού στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
           
Η Ευθαλία, μια κοσμοπολίτισσα θυγατέρα της Ανατολής αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της στην Πόλη μας, την Κωνσταντινούπολη. Ξεκινώντας από τις ακτές της Προποντίδας και φτάνοντας, νεαρό κορίτσι, στα σοκάκια του Γαλατά και στο «Παρίσι της Ανατολής» συναντά το μοιραίο έρωτα στα φλογερά μάτια του σπανιόλου αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού. Μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις, αρώματα και χρώματα της Ανατολής. Μια ζωή που ξετυλίγεται και ακολουθεί την ακμή της ελληνικής παροικίας στην Πόλη και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
 
Στο αφήγημα Φαχισέ Τσίκα αποκαλύπτεται η προσωπική μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κερασούντα του Πόντου, της Ευθαλίας και η κατατρεγμένη ζωή της, από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα, μέχρι την κατάληξή της – έπειτα από πολλές περιπέτειες – στα μπορντέλα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. «Φαχισέ» στα τούρκικα σημαίνει «πόρνη». «Τσίκα», δηλαδή «κοπέλα», είναι το παρατσούκλι που έδωσε στην Ευθαλία ο Σπανιόλος αγαπημένος της.
 
Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Η Ευθαλία, το κορίτσι με το χαμόγελο που δε γέρασε ποτέ, ξαναζεί τη ζωή της κάθε βράδυ μέσα στο δωμάτιο της. Πάνω στο κορμί της είναι χαραγμένη σπιθαμή προς σπιθαμή η περιπετειώδης ζωή του Ελληνισμού της Προποντίδας και της Κωνσταντινούπολης. Ούτε η προσφυγιά, ούτε η γενοκτονία μπόρεσαν να τις στερήσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η τύχη, που ορίζει τις ζωές των ανθρώπων, μπορεί να της  έδωσε εμπειρίες και θύμησες γεμάτες δάκρυ και πόνο αλλά συγχρόνως της χάρισε τον απόλυτο έρωτα, το χαμόγελο και το τραγούδι. Η καθάρια και γενναιόδωρη καρδιά της δεν άλλαξε ποτέ.
 
Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία – Θεατρική διασκευή: Στρατής Πανούριος
 
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
 
Σκηνικά: Δήμητρα Χίου
 
Κοστούμι: Δάφνη Τσακώτα
 
Επιμέλεια Κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη
 
Φωτισμοί: Θέμος Σβορώνος
 
Μουσική Επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης, Στρατής Πανούριος
 
 
Ερμηνεύει η Νικολέττα Βλαβιανού.
 
 
Arts Marketing: Playwalk
 
 
Παραγωγή: Art Station
 
Χώρος: Θέατρο Σταθμός (πρώην Μαίρη Αρώνη)
Βίκτωρος Ουγκώ 55
(στάση μετρό Μεταξουργείο)
 
Πρεμιέρα: 3 Ιανουαρίου (21:00)
Παραστάσεις:
Εορταστικό ωράριο: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου και Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 20:00
Από 13/1: Τρίτη στις 20:00 & Κυριακή στις 17:00 
Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 (μειωμένο) 
Κρατήσεις: 2114036322 & 6944453403
 
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue