Skip to main content
images easyblog images 928 eee87f6bad0878a6fb99d1edc909202b XL 0d2edca6

Πάμε Θέατρο: Mio Fratello (Ο Αδελφός μου) της Anna Piscopo-Ένα οικογενειακό αντι-παραμύθι για μεγάλους

ΓΙΑ 1 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 
ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, στις 9μμ
 
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ, Βίκτωρος Ουγκώ 55
 
 
Με την υπογραφή του σκηνοθέτη Maurizio Ciccolella και του Talia Scuola Arte Drammatica, η παράσταση, που γίνεται στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων “για νέους δημιουργούς της  και την δημιουργία διευρωπαϊκής πολιτιστικής επικοινωνίας” της Περιφέρειας Απουλίας της Ιταλίας, είναι ένα αντι- παραμύθι χωρίς happy ending, ψυχογράφημα οικογενειακών σχέσεων.
 
Μια νύχτα μόνο είναι αρκετή για να περιγράψει τα μαύρα σκοτάδια και τα μυστικά των οικογενειακών σχέσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Όλη η παράσταση εξελίσσεται μέσα σε μια μόνο νύχτα, με ένα κορίτσι  που φαίνεται να έχει χάσει εδώ και χρόνια το δρόμο της μέσα στο σκοτεινό, πυκνό δάσος του δικού της οικογενειακού δέντρου. Η επανεμφάνιση του αδελφού της, που έχουν να ιδωθούν εδώ και πολύ καιρό είναι καταρχήν μια επανασύνδεση λυτρωτική. Ξεκινούν μαζί, για να ψάξουν το σπίτι της γιαγιάς τους, το σπίτι από παντεσπάνι, το οποίο έχουν χρόνια να επισκεφθούν.
 
 
Όμως το να ξαναβρούν τον δρόμο και την αόρατη κλωστή που τους συνδέει με την παιδικότητα, τους αόρατους δεσμούς  του οικογενειακού παρελθόντος αποδεικνύεται δύσκολο έργο. Στοιχειωμένοι από  οικογενειακά φαντάσματα, δράκους που κρύβονται για χρόνια στην ντουλάπα, το παραμύθι της φαινομενικά ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής τους στέλνει στα σκοτεινότερα σημεία της συνείδησής τους.
 
 
 
Κι επειδή οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καταβροχθίζουν βουλιμικά τα πάντα γύρω τους: το χορτάρι, τα κλαδιά, τις πέτρες, τα σύννεφα, εκτελώντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Σχέσεις αλληλοσπαραγμού. Ξαφνικά, το ζαχαρένιο και φτιαγμένο από παντεσπάνι σπίτι δεν είναι παρά ένας σκουπιδότοπος και η επιστροφή στα πάτρια μια τραυματική αναβίωση με κακούς λύκους που τους μεταμορφώνει.
 
 
Η Γκρέτελ μεταμορφώνεται στην γιαγιά που σκότωσαν για να της πάρουν τη σύνταξη, καταβροχθίζοντας τον αδελφό της και την σκοτεινή σχέση μαζί του, αυτή τη φορά για πάντα.
 
Δραπετεύοντας από το παρελθόν, τις ενοχές και τις ακραίες σχέσεις, η λύτρωση έρχεται ακόμα μια φορά με τη φυγή, σε μια παράξενη και οδυνηρή ενηλικίωση, από την οποία δεν ξεφεύγει κανείς. Ένα καθημερινό φροϋδικό αντι-παραμύθι που αναδύεται από τα βάθη της συνείδησης και μια μεγάλη οδυνηρή διαδρομή ως την προσωπική ενηλικίωση.
 
 
Βασισμένο στο κλασικό παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ, το έργο εξευρευνά το σύμπαν των ακραίων σχέσεων, που αναπτύσσονται μέσα στο σύστημα “μεσογειακή οικογένεια”- εννοώντας την σαν πυρήνα ενός ολόκληρου κοινωνικού συστήματος. Μόνο που το παραμύθι των Αδελφών Γκριμ εδώ αποδομείται και μεταμορφώνεται, για να διηγηθεί την πραγματικότητα στην μυθική, τρομακτική εκδοχή της φύσης και του συλλογικού ασυνείδητου. Γιατί αυτό το φροϋδικό αντι-παραμύθι έχει και κακό λύκο και δράκο και όλες τις απαραίτητες αρχετυπικές μεσογειακές σαρκοβόρες οικογενειακές σχέσεις αγάπης-μίσους. Σχέσεις με όρους αγάπης και εγκατάλειψης, σχέσεις συγκρουσιακές και έναν οδυνηρός δρόμος για την ενηλικίωση και την αυτονομία, μέσα από τα μαύρα σκοτάδια της συνείδησής μας.
 
 
 
Η παράσταση , παρότι θεματικά αποτελεί ένα πικρό αντι-παραμύθι, δεν χάνει τον κωμικό της χαρακτήρα, καθώς φλερτάρει συνεχώς με το παράδοξο και το γκροτέσκ.
 

 
 
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
 
 
Η νεαρή συγγραφέας και ηθοποιός  Anna Piscopo υπήρξε μαθήτρια του σκηνοθέτη Maurizio Ciccolella. Το Mio Fratello (Ο Αδελφός μου) είναι μια θεατρική δοκιμή που γεννήθηκε από την συνάντηση δύο καλλιτεχνών, που ένωσαν τις προσπάθειές τους για ένα αποτέλεσμα που φέρει τόσο την σφραγίδα του σκηνικού πειραματισμού όσο και την ποιητικότητα του λόγου. Η παράσταση συγκροτήθηκε γύρω από τον πυρήνα μιας κεντρικής ιδέας , που αναπτύχθηκε μαζί και μέσα από την δουλειά των ηθοποιών και της σκηνοθεσίας. Μια παράσταση που διαθέτει τόσο την ποιότητα της λογοτεχνίας όσο και την αμεσότητα του καθημερινού λόγου, σε μια βιωματική σκηνική αλληλεπίδραση εν τη γενέσει.
 
 
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 
Κείμενο: Anna Piscopo
 
Σκηνοθεσία: Maurizio Ciccolella
 
τεχνικός παραγωγής: Matteo
 
παίζουν: Francesca Zurlo, Andrea Agagiù
 
 
 
**Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ**
 
 
 
Χώρος: ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ, Βίκτωρος Ουγκώ 55, πλ. Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό Μεταξουργείο)
 
Ημέρα και ώρα: Τρίτη 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, 9μμ
 
Εισιτήρια: €10 (γενική είσοδος)
 
Διάρκεια: 60 λεπτά
 
Εισιτήρια-Κρατήσεις: 2103211043 και στο email: info@stathmostheatro.gr
 
                                                                                     
Η παράσταση επιδοτείται στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων “για νέους δημιουργούς της  και την δημιουργία διευρωπαϊκής πολιτιστικής επικοινωνίας” της Περιφέρειας Απουλίας- Ιταλία
 
 
Associazione Culturale e Artistica S.M.T.M.
 
Scuola per i Mestieri del Teatro del Mediterraneo
 
Via Giulio Cesare 13 72100 Brindisi 3476540992 scuolatalia@gmail.com
 
 
 
https://www.facebook.com/TaliaScuolaArteDrammatica: www.motumus.it
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED