Skip to main content
images easyblog articles 8133 4777 scaled a476bcbf

Ο Πασχάλης Τόνιος Στο Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ Της Σύρου

Στις 6 και 7 Αυγούστου ο Πασχάλης Τόνιος, μετά την μεγάλη επιτυχία στο Παλλάς, θα παρουσιάζει το μουσικό του έργο «Σουρής ο σατιρικός ο προφητικός» στην γενέτειρα πατρίδα του Σουρή, τη Σύρο.

Πασχάλης Τόνιος, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασιλική Καρακώστα. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Θεατρικού Ομίλου της Σύρου «Ο Σουρής» Γιάννης Δεσύπρης, Γιώργος Βαρθαλίτης, Γιάννης Παλαιολόγου, Βιργινία Χαρμπάτση, το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Σύρου» και ο Γιώργος Μιχαλάκης.

Μαζί με το έξοχο μουσικό σύνολο, στο βιολί ο Κυριάκος Γκουβέντας.

Μια μοναδική μουσικο-αφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γεώργιου Σουρή, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο του «Η καθαίρεσις» που πρωτο-παρουσιάστηκε το 1901 στο θέατρο Απόλλων, σε σκηνοθεσία του ιδίου του ποιητή.

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κατασκευάστηκε μόλις μέσα σε δύο έτη (1862-1864), και γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2014, συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχους εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.

Το μουσικό έργο του Πασχάλη Τόνιου είναι βασισμένο στην σατιρική ποίηση του «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή, ο οποίος με το αιχμηρό και αυτοσαρκαστικό του χιούμορ παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρος και αφοπλιστικά αληθινός.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σουρή:

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Εξαίρετος δημοσιογράφος της έμμετρης σάτιρας των γεγονότων της εποχής, σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Έγραψε επίσης αρκετές έμμετρες κωμωδίες. Μέσα από το έργο του σχολίαζε την καθημερινότητα, το λαό και τους άρχοντες, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής. Ο Συριανός Γεώργιος Σουρής έχει προταθεί 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο:

Ο Πασχάλης Τόνιος έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί εκτός από την ερμηνεία του και με τη σύνθεση για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης. Το ρεπερτόριο του ως ερμηνευτής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Παλαιά Βουλή, η Πνύκα στην Αρχαία αγορά ενώ έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, ενδεικτικά: Μίκης Θεοδωράκης, Milva, Μίμης Πλέσσας, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, και πολλοί άλλοι.

https://www.tonios.gr/ 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED