Skip to main content
images easyblog images 928 1feebd03da9f660dfb6e3f79b696f544 XL 42d152c6

Περιστέρια: Φίλοι ως σύμβολα ειρήνης, ή εχθροί;

Τα άγρια ή/και οικόσιτα περιστέρια ’’φιλοξενούν’’κατά κύριο λόγο πλήθοςαιμομυζητικών εκτοπαρασίτων, όπως ακάρεα,(Dermanyssus gallinae), τσιμπούρια (Argas reflexus),ψείρες, κοριούς, ψύλλους, όπου αναπαύονται στους χώρους που φωλιάζουν.

Η μετάδοση σοβαρών ασθενειών στους ανθρώπους γίνεται με παθογόνους μικροοργανισμούς που ενδημούν στα περιττώματα των πτηνών και στη σκόνη που παράγεται από αυτά,  προκαλώντας σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και ειδικότερα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ανοσοποιητικά προβλήματα.

Το άκαρι (Dermanyssus gallinae),  όταν εισέλθει στο σπίτι μπορεί να ζήσει σε όλους τους χώρους αλλά περισσότερο στο κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματα,για αναζήτηση ενός γεύματος από αίμα. Τα αιμομυζητικά ακάρεα απαντώνται συχνότατα σε θηλαστικά και πτηνά, ενώ είναι πολύ συχνή και η παρουσία τους στον άνθρωπο.

cleaningnews.gr wp content uploads 2016 06 Argas reflexus 2

 

Το τσιμπούρι Argas reflexus (Ευρωπαϊκό τσιμπούρι περιστεριού), ανήκει στην οικογένεια Argasidae, είναι μαλακό με μήκος περίπου 4mm και ‘’ζαρωμένη επιδερμίδα’’ που μοιάζει με δέρμα ανθρώπου. Ο κύριος ξενιστής του είναι τα περιστέρια, αλλά και άλλα είδη πτηνών.Εισβάλλουν όμως και σε κατοικημένες περιοχές και δαγκώνουν ανθρώπους. Τρέφονται την νύχτα και την ημέρα κρύβονται σε χαραμάδες, σοφίτες και χώρους όπου φωλιάζουν περιστέρια.

Μετάδοση σοβαρών ασθενειών στους ανθρώπους.

Πολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους, τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής , όπως κρυπτόκοκκο (Cryptococcal Meningitis), σαλμονέλα και listeria, ιό του Νείλου (Viral Encephalitis), ή κολοβακτηρίδια (E. Coli)

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν η παρουσία τους είναι κοντά σε συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, διότι  μπορεί να εισαχθούν και διασπαρθούν  μολύνσεις και στο εσωτερικό των κτιρίων.

Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί  και σχετίζονται με τα περιστέρια είναι: μυκητιάσεις, όπως η κρυπτοκοκκίαση, μηνιγγίτιδα, σαλμονελώσεις και νόσοι από κολοβακτηρίδια. Σε αρκετές  περιπτώσεις  προκαλούνται δερματίτιδες με έντονο κνησμό και με δερματική φλεγμονώδη βλάβη. Πολύ πιο σπάνιες, είναι η ψιττάκωση, η εγκεφαλίτιδα, καθώς και η νόσος Newcastle, αλλοιώσεις του δέρματος, αλλά και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Οι σοβαρές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και  θάνατο σε περιστέρι – ξενιστή. Η ανάγκη εφαρμογής τακτικών αποπαρασιτώσεων στα οικόσιτα περιστέρια γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Προσοχή : Σε αιμομυζητικά εκτοπαράσιτα,  ακάρεα (Dermanyssus gallinae),  τσιμπούρια (Argas reflexus) , ψείρες, κοριούς και ψηλούς ……δεν γίνεται “Απολύμανση” πάρα μονό ΑΠΕΝΤΩΜΩΣΗ!!!

Όταν εισέρθουν στους εσωτερικούς χώρους αιμομυζητικά εκτοπαράσιτα  δεν ψεκάζουμε εκτοπαρασιτικτόνα spray σε στρώματα, χαλιά και έπιπλα καλυμμένα με ύφασμα.

Πριν από κάθε εφαρμογή βιοκτόνων σε κατοικίες, πρέπει να μελετούνται προσεκτικά οι αντενδείξεις των εφαρμογών ώστε να μην έχουμε αλληλεπιδράσεις των εφαρμογών ώστε να μην έχουμε αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Ένας επιπλέον λόγος ,όπου η παρουσία των επιστημόνων που « έχουν την έναρξη άσκησης επαγγέλματος για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών» και ασχολούνται στους τομείς των εφαρμογών, κρίνεται απαραίτητη.

Όταν το πρόβλημα των περιστεριών στις πόλεις γίνεται ‘’εχθρικό’’, η λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των περιστεριών γίνεται επιτακτική ανάγκη, ώστε η διατήρηση των καθαρών κτηρίων από την ρύπανση των επικίνδυνων περιττωμάτων τους να είναι αποτελεσματική.

Πληροφορίες με email στο info@hygienichome.gr ή στα τηλέφωνα : 2104829839, 6932245887.

Όλες οι πληροφορίες είναι από την CleaningNews και τον Ιωάννη Βγενή
Cleaning Advisor

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED