Skip to main content
pierre cardin viografia cover 6da7876d

Pierre Cardin: Η προσωπική του ιστορία πίσω από τον «μανδύα» του σχεδιαστή!

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου δημιουργήθηκε ένα κενό στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής και στυλίστας Pierre Cardin, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Tελευταία του επιθυμία, να κηδευτεί δίπλα στον πρώην σύζυγό  του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1993.

102755143 ecc09386 1dc9 49ef 95d4 b823cde4bd3a

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο της Μονμάρτης. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BBC, το μαύρο φέρετρό του διακοσμούσε ένα σπαθί, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Η λεπίδα παρέπεμπε σε ψαλίδι, ενώ στο σπαθί ήταν αποτυπωμένα μια δακτυλήθρα και ένα καρούλι νήματος.

327d8558376ff56bb60ce3cf8f7b029f

Jacqueline de Ribes

«Είχα πάντοτε φιλοδοξία. Όχι περηφάνεια. Φιλοδοξία: παντού ήθελα να είμαι ο πρώτος. Να είμαι το νούμερο ένα στο σπίτι μου παρά το νούμερο δύο κάπου αλλού. Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκίνησα δεν περίμενα ότι θα γινόμουν τόσο σπουδαίος!»

Ο Pierre Cardin, γεννήθηκε κοντά στο Τρεβίζο της Ιταλίας στις 7 Ιουλίου του 1922. Οι γονείς του αν και πλούσιοι γαιοκτήμονες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα για να ξεφύγουν από τον φασισμό και εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία το 1924.

cardin 1971

Η φτώχεια και ο ρατσισμός που βίωσε στην παιδική του ηλικία, δεν ήταν αρκετά για να τον κάνουν να σταματήσει να οραματίζεται. O Pierre, στην Γαλλία ανακάλυψε αυτό για το οποίο είχε γεννηθεί. Στα 14 μόλις χρόνια του, εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία , για να εργαστεί ως μαθητευόμενος σε βιοτεχνίες ρούχων και να γευτεί  την μαγεία της παραδοσιακής ραπτικής αλλά και τα μυστικά του σχεδίου. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε να σπουδάζει ραπτική στο Saint-Etienne.

gettyimages 930119066

Female fashion models wearing ‘Cardin’ fabric three-dimensional dresses with raised geometrical patterns and male model wearing black leather overall with large zips and cape, by Italian-French fashion designer Pierre Cardin, Paris, France, 29th July 1968. (Photo by Reg Lancaster/Daily Express/Getty Images)

To 1953 ανοίγει τον δικό του οίκο μόδας, με συλλογές που έγιναν δημοφιλείς ακόμα και στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ρωσία και προκαθόρισαν πως το όνομά του θα άφηνε ιστορία. Ξεχώρισε και έγινε σύμβολο των γυναικών γιατί μέσα από τις δημιουργίες του θύμιζε στο γυναικείο φύλο να μην σταματάει να ονειρεύεται και να παλεύει για την ψυχική και σωματική του χειραφέτηση, καθώς και ο ίδιος υπήρξε αντιμέτωπος με την βουλιμία.

cardin with his three golden thimble awards 1

Μπορεί το όνομα του σχεδιαστή στο κεφάλαιο ένδυση να είναι συνώνυμο του ακριβού γούστου, όμως κατόρθωσε με το ασύλληπτο επιχειρηματικό μυαλό του και τρύπωσε το λογότυπο του στα μεσοαστικά σπίτια, πάνω σε  κουβέρτες, παιδικά ρούχα, χαλιά, πιάτα, κούκλες και λευκά είδη.

a4dadf68714c595e90ad029aa1f621c8

Μετά τη μόδα, ο Cardin άρχισε να ασχολείται με το σχεδιασμό επίπλων. Στη συνέχεια άρχισε να ανακαινίζει σπίτια και κάστρα. Στο Lacoste, του ανήκουν περίπου 40 κτίρια τα οποία έχει ανακατασκευάσει και αφήσει άδεια.

«Όταν ξεκίνησα στους Paquin, Schiaparelli, Dior, Jean Marais… ήμουν ένα όμορφο αγόρι, όλοι ήθελαν να κοιμηθούν μαζί μου! Δεν έλεγα όχι, υπήρχε επιλογή. Πολλές. Ήταν η νεότητα…»

Αν και ανοιχτά ομοφυλόφιλος , ο Pierre ανακάλυψε  στην πορεία της ζωής του πως μπορεί να γοητεύσει και να γοητευθεί από το αντίθετο φύλο. Η γοητεία και η φινέτσα του, μάγεψαν την Jeanne Moreau την οποία μέχρι τότε έντυνε για τις ταινίες της η Channel. Οι δύο τους δημιούργησαν μια στενή ερωτική, επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση, ενώ η μεγαλύτερη τους επιθυμία ήταν να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο.

cardin moreau

Σε αυτά τα 98 χρόνια πορείας ο Pierre δεν κατόρθωσε μόνο δύο πράγματα στη ζωή του.. Πρώτον,  την δημιουργία μιας οικογένειας, καθώς ποτέ δεν έκρυψε τη θλίψη του να βαδίζει κανείς μόνος από συγγενικούς δεσμούς. Δεύτερον, δεν κατάφερε να επισκεφτεί το φεγγάρι , μια επιθυμία του που μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε, αλλά του έδωσε την έμπνευση να δώσει Sci-fi άποψη στις δημιουργίες του .

«Το αγαπημένο μου ένδυμα είναι αυτό που επινοώ για μια ζωή που δεν υπάρχει ακόμα, είναι το ρούχο για τον κόσμο του αύριο. Δεν μπορώ να κοιτώ πίσω. Δεν μου λέει κάτι το παρελθόν. Θέλω μόνο να κοιτώ μπροστά. Και ψηλά» .

My facebook

RECENT

RELATED