Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fgiati xristougenna simainei cover

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τα παιδιά μας;

Γιατί Χριστούγεννα σημαίνει…

Ποιες  θα μπορούσαν  να είναι οι πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με τα παιδιά μας, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο για όλους μας;

Πως θα βοηθούσαμε τα παιδιά μας, να ζήσουν τις αξίες μας και να δημιουργήσουν τις δικές τους αξίες ανακαλύπτοντας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων μέσα από το πνεύμα της αγάπης , της προσφοράς και της γενναιοδωρίας;

Ως γονείς θέλουμε παρά πολύ να δημιουργήσουμε τα Χριστούγεννα ένα ισορροπημένο, ζεστό και χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Στολίδια, δώρα, μοναδικές μυρωδιές από κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κάλαντα  οικογένειες μαζεμένες γύρω από τα τραπέζια, ποιοτικός χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!!!

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος  της χρυσόσκονης και οι γονείς συχνά  αισθάνονται και κάπως…αβοήθητοι να διαχειριστούν τις προσδοκίες των παιδιών τους γιατί θέλουν να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις και κάπου μπερδεύονται!

Με τα ναι και τα όχι που πρέπει να πουν και ειδικά φέτος που ζούμε διαφορετικά την εορταστική περίοδο και έχουμε περισσότερη ανάγκη για χαρά και ελπίδα!

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παραμένουν παιδιά, να ονειρεύονται, να πιστεύουν στην δύναμη της ευχής και του αναπάντεχου!

Ναι!! Όμως πως θα σας φαινόταν να  πασπαλίσουμε όλα τα παραπάνω, με ένα ακόμα υπέροχο συναίσθημα που ανθίζει τα Χριστούγεννα και γεμίζει το είναι μας : της γενναιοδωρίας , να δίνεις και να προσφέρεις.

1d511cac479c0b49954213dd1208461c

Υπέροχη «προίκα» για τα παιδιά μας!

Και οι  έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά γίνονται πιο γενναιόδωρα, όταν βιώνουν πόσο όμορφο είναι να είναι γενναιόδωρα με την παρατήρηση αυτού του συναισθήματος εν δράσει. Δηλαδή με το παράδειγμα μας και όχι με διαλέξεις.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως σκέφτεστε: «Το παιδί μου  δεν πιστεύει  ότι είναι καλό να δίνεις ή να μοιράζεσαι ή δεν του αρέσει να το κάνει».

Αυτό  συμβαίνει πολύ συχνά,  επειδή συνήθως δεν τους αφήνουμε να επιλέξουν να μοιραστούν.

Τα κάνουμε να μοιραστούν. Τα αναγκάζουμε!

Όταν  όμως τους δίνουμε   την ευκαιρία να δώσουν πρόθυμα, τους βοηθάμε να ανακαλύψουν πόσο καλό είναι να μοιράζεσαι και να βοηθάς άλλους.

Η περίοδος  λοιπόν των διακοπών είναι η τέλεια στιγμή για να δημιουργήσουμε τέτοιες ευκαιρίες, με ευχάριστο τρόπο  για τα παιδιά μας.

Εδώ είναι 9 ιδέες για να διαλέξετε. Είμαι βέβαιη ότι θα βρείτε περισσότερες!

dd58575d0ddd534a58a5eb56a0080d80

1.Αφήστε τα παιδιά να βιώσουν πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν είσαι γενναιόδωρος   την περίοδο των διακοπών.

Πχ. δώστε στο παιδί σας ένα καθορισμένο ποσό για να δαπανήσει όπως θέλει. Πάρτε το στο κατάστημα παιχνιδιών όπου μπορεί να διαλέξει ένα δώρο για ένα άπορο παιδί και αφήστε το να το παραδώσει προσωπικά στο νοσοκομείο των παιδιών,  ή σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα.

2. Ξεκινήστε μια παράδοση καλοσύνης και καλών πράξεων.

Πείτε στο παιδί σας ότι ο καθένας στην οικογένειά σας είναι ένα «ξωτικό» ευγένειας. Σκεφτείτε μια λίστα τυχαίων πράξεων καλοσύνης και μαζί επιλέξτε ένα που μπορεί να κάνει κάθε μέρα .

3. Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξει ευχαριστήριες κάρτες.

Ζητήστε από το παιδί σας να υπαγορεύσει ή να γράψει  ευχαριστήριες κάρτες σε άτομα των οποίων η παρουσία εμπλουτίζει τη ζωή του όλο το χρόνο .

Στη συνέχεια, παραδώστε τα μαζί ή στείλτε τα. Η έρευνα δείχνει ότι  οι ευχαριστήριες κάρτες , κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα ακόμη και μήνες αργότερα, και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που τα λαμβάνουν.

4. Διαδώστε τη γλυκύτητα.

Συνεργαστείτε για να φτιάξετε πίτες ή μπισκότα. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και δωρίστε σε οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκη ή όπου εσείς θεωρείτε ότι θα ήταν ωφέλιμο!

5. Κάθε παιδί αξίζει να ζήσει  την ευχαρίστηση να δίνει τα δικά του  χρήματα σε έναν αξιόλογο σκοπό.

Δοκιμάστε να δώσετε λίγο επιπλέον εβδομαδιαίο επίδομα που θα  πηγαίνει σε ένα ειδικό βάζο “φιλανθρωπίας” όλο το χρόνο  και αφήστε το παιδί σας να το δίνει κάθε χρόνο στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, στη φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής του.

6. Αφήστε τα παιδιά να έχουν τη χαρά να κάνουν αυτό που δίνουν.

Φτιάξτε στολίδια ή μπισκότα ως οικογένεια, και αφήστε το παιδί σας να το απολαύσει χαρίζοντας τα!

9c72db00a55646669765be8dfd48fe17

7. Κάντε ένα εργαστήριο Santa.

Πηγαίνετε μαζί στο σπίτι αναζητώντας οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε πλέον που θα μπορούσε να καθαριστεί ή να επισκευαστεί και να δωρηθεί.

Πηγαίνετε στο δωμάτιο κάθε παιδιού μαζί τους και δημιουργήστε ένα κουτί “δωρεών” με ελάχιστα  χρησιμοποιημένα αντικείμενα για να τα μεταφέρετε σε παιδιά που τα χρειάζονται.

Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση για να καθαρίσετε και να επισκευάσετε παλιά παιχνίδια και ρούχα και να τα πάρετε για δωρεά. (Αλλά μην αναγκάζετε τα παιδιά να δώσουν τα πράγματα πριν είναι έτοιμα “επειδή  οι άλλοι είναι άποροι.” Το δόσιμο δεν θα πρέπει να είναι οδυνηρό, διαφορετικά θα γίνει πυρκαγιά!)

8. Πηγαίνετε στις ρίζες της παράδοσής σας για να μιλήσετε για την προσφορά ή την φροντίδα!

Χρησιμοποιήστε την ώρα του δείπνου σας , για να συζητήσετε τι σημαίνουν για εσάς τα Χριστούγεννα.

Συζητήστε  για την αγάπη και τις καλές πράξεις. Το  νόημα  που δίνετε στα Χριστούγεννα. Γιατί μοιραζόμαστε με άλλους λιγότερο τυχερούς.

Έχοντας αυτές τις συζητήσεις καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά σας, είναι πιο πιθανό ότι καθώς μπαίνουν στα εφηβικά τους χρόνια, να ζήσουν τις αξίες σας και να βρουν δικές τους αξίες.

Και να θυμάστε ότι, εάν είστε πιο χαρούμενοι και υγιέστεροι, τότε μπορείτε να είστε  πιο ευτυχισμένοι και πιο χρήσιμοι γονείς.

Που θα με βρείτε:

Facebook | Instagram | mail: blagka@gmail.com

Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου
Certified Life Coach, Senior Professional Member of Hellenic Institute of Coaching, Κοινωνιολόγος, Σχολική Ψυχολόγος Ειδική Παιδαγωγός και Σύμβουλος Σφαιρικής Αντίληψης με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Γονέων

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα με βασικό μου πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους και να συμμετέχω σε ομαδικές κοινωνικές δράσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν, αρχικά, οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία και τη Δημοσιογραφία. Ο ερχομός του γιου μου ήταν το σημείο εκκίνησης μιας ουσιαστικής και γεμάτης νόημα ζωής, αλλά και της ενασχόλησής μου πιο στοχευμένα με αυτά που αγαπούσα, τη γνώση για τα παιδιά και την οικογένεια. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ειδική Αγωγή, στο Life Coaching for Kids, young adults and families και στην Σχολική Ψυχολογία. Σήμερα είμαι εξειδικευμένη Σύμβουλος της Σφαιρικής Αντιλήψης, Σχολικός Ψυχολόγος, κάνω ομάδες εφήβων και Σχολές Γονέων και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδος και Κύπρου.

RECENT

RELATED