Πηγές Έμπνευσης Ενός Interior Designer, Μέσα Σε Ένα Καλλιτεχνικό Μυαλό Που Δεν Ησυχάζει Ποτέ

 Πάνε πολλά χρόνια που είχα μια μεγάλη διαφωνία με έναν καλό φίλο καιγνωστό Έλληνα ηθοποιό πάνω στο αν ένας interior designer είναι καλλιτέχνης ή όχι. Εκείνος ισχυριζόταν ότι καλλιτέχνες είναι οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι φωτογράφοι, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και πάει λέγοντας, κάποιοι που πρέπει να έχουν ένα ταλέντο και να το προβάλλουν προς τέρψη του κοινού τους. Ένας interior designer δεν ήταν κατά την γνώμη του και φυσικά εγώ διαφωνούσα μαζί του απόλυτα.

Πώς μπορείς να πεις ότι ένας αρχιτέκτονας ή ένας αρχιτέκτων εσωτερικού χώρου ή αλλιώς Interior designer δεν έχουν σχέση με τις τέχνες ή με το κάλλος; Ή μήπως δεν απαιτείται ταλέντο για να γεννηθεί μια ιδέα μορφής και χώρου; Όσο ανήσυχο είναι το μυαλό ενός ζωγράφου για να οραματιστεί έναν πίνακα και να τον αποτυπώσει στον καμβά, άλλο τόσο είναι και ενός interior designer ή αρχιτέκτονα για να οραματιστεί έναν χώρο ή ένα κτίσμα ώστε να τον αποτυπώσει στο σχέδιο. Όλα χρειάζονται μια εγρήγορση μυαλού και σκέψης και φυσικά εξωτερικών ερεθισμάτων. Μίας έμπνευσης!

Όταν ανατίθεται σε έναν interior designer ένα έργο ανεξαρτήτως μεγέθους ή σημασίας το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο για να κατεβάσει ιδέες και να κάνει τους κατάλληλους συνδυασμούς μεταξύ των επιθυμιών του πελάτη, των απαιτήσεων του χώρου και ίσως της ιστορίας του χώρου (το αντικείμενο αν είναι εμπορικός χώρος ή το στυλ του σπιτιού αν είναι κατοικία και του περιβάλλοντος χώρου). Ξεκινάει κάνοντας έρευνα στο internet, ξεφυλλίζοντας design περιοδικά, μιλώντας με συνάδελφους ή ανατρέχοντας σε βιβλία αρχιτεκτονικής και design που όλοι έχουμε στην βιβλιοθήκη μας. Συνήθως όμως η έμπνευση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει . Μπορεί περπατώντας στον δρόμο να δει έναν φράχτη και να του έρθει έμπνευση για ένα έπιπλο, να δει τα χρώματα σε ένα λουλούδι και να εμπνευστεί έναν συνδυασμό χρωμάτων ή ακόμα και ένα αυγό και να οραματιστεί μια σκάλα. Είναι αστείρευτες οι πηγές έμπνευσης που όσο και να γράφω, τόσο δεν θα τελειώνει η λίστα. Κάποιοι designers κατεβάζουν ιδέες μετά από ένα μακρινό ταξίδι, κάποιοι άλλοι μετά από μια εκδρομή στην φύση ή βλέποντας μια ταινία στον κινηματογράφο. Βέβαια δεν έρχεται πάντα την ώρα που το θέλουμε, άλλοτε αργεί, άλλοτε έρχεται αμέσως και άλλες φορές μπορεί να έρθει στον ύπνο μας!

Πολλές φορές κοιτώντας πίνακες στο pinterest μπορώ να δω τι είχε μέσα στο μυαλό του ένας interior designer ή αρχιτέκτονας , κατά κάποιο τρόπο μου αποκαλύπτεται η πηγή έμπνευσης του ίσως όμως απλά να μου δημιουργεί εμένα μια πηγή έμπνευσης. Άλλωστε η έμπνευση είναι μια δανεισμένη πληροφορία που πρέπει να διακινείται και να μοιράζεται.

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο στο διαμέρισμα που σχεδίασε ο Reutov  η έμπνευση του ήρθε από την αρχιτεκτονική και τα χρώματα του Μεξικού.

Κάτω βλέπουμε πως μπορεί μια λάμπα το βράδυ σε ένα στενό σοκάκι να εμπνεύσει το χρώμα στην είσοδο ενός καφέ, ένα παιχνιδισμα κομμένου χαρτιού ή ένα αυγό να εμπνεύσει μια σκάλα και ένα ψάθινο καλάθι έναν στεγασμένο διάδρομο.

Εντυπωσιακό είναι το πως ένα ρολό από φιλμ φωτογραφιών, τα πέδιλα του σκι, μια συσκευασία Coco Chanel  και το σχήμα ενός σκάφους έχουν εμπνεύσει του σχεδιαστές στις παρακάτω φωτογραφίες.

Η Φύση πάντα μπορεί να μας τροφοδοτήσει ιδέες, τα τροπικά φύλλα για στέγαστρο , ένα αυγό για κτίσμα , η έρημος για έναν διάδρομο ακόμα κι ένα φίδι για ένα σχέδιο στα πλακάκια.

Όπως και το πως μπορεί o ανάγλυφος βυθός μιας λίμνης να μας εμπνεύσει τον σχεδιασμό ενός νιπτήρα, ο αντικατοπτρισμός του νερού στην αρχιτεκτονική ενός κτιρίουκαι τα κοράλλια του Ειρηνικού στον σχεδιασμό μιας κολώνας.

Η πασίγνωστη starchitect Zaha Hadid έχει πει ότι εμπνεύστηκε το κτίριο The Heydar Aliyev Center στο Baku, Azerbaijan από μια Ιρανή γυναίκα που φοράει μαντήλα.

Στο design οι ιδέες είναι αστείρευτες, όσο το ζεις τόσο το καταλαβαίνεις καλύτερα και είναι μαγικός ο τρόπος που κάτι πεζό και καθημερινό μπορεί να γίνει έμπνευση για να μεταμορφωθεί ένας χώρος σε κάτι υπέροχο.

Στο interior design όλοι έχουμε δικαίωμα στην πολυτέλεια.

Το γραφείο abart Interior Design ασχολείται τα τελευταία 50 χρόνια με την εσωτερική αρχιτεκτονική οικιστικών και επαγγελματικών χώρων. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε όσους ζητάνε τις υπηρεσίες μας την δυνατότητα να αποκτήσουν τον χώρο που τους εκφράζει και τους ικανοποιεί στην καθημερινότητά τους, προωθώντας ταυτόχρονα και τις τρέχουσες εξελίξεις στο design. Είμαστε πάντα κοντά στις ανάγκες και τα γούστα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται τον χώρο τους έχοντας στόχο την αναβάθμιση της ζωής και της εργασίας τους.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή απορίες, πάντα με αγάπη για το ωραίο και το λειτουργικό.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@abart-design.comήεπισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες www.abart-design.com

  • ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ DESIGN ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • στο pinterest
  • στο facebook
  • στο instagram
  • στο linkedin :Christiana Kefaloudi

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue