Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F11%2Fmaska 5 960x632 1

Ποια είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους!

Εκτός κλειστών χώρων από Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι

Από 13/12 λήγει στο 7μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 – Ανακοίνωσε την εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένταση των ελέγχων και προσλήψεις στο ΕΣΥ, επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι δεν θα ξανακλείσει η οικονομία
Μεγαλύτερη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είτε με την πειθώ περισσότερων πολιτών να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την πρώτη δόση είτε με την ενθάρρυνση όσων έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην τρίτη δόση, επεχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης.

Κάνοντας λόγο για «επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα που, σύμφωνα με τη δική του, φρασεολογία, στοχεύουν στην πειθώ και όχι στην αντιπαράθεση με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες. Όπως επεσήμανε, «χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα», «όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία», «αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις».

 

Χωρίς να χρησιμοποιήσει ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, εξήγησε ότι η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Γυρίστε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια», είπε μιλώντας ευθέως προς όσους εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν. «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», προέτρεψε τους πολίτες με τον πλέον εμφαντικό τρόπο.

«Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το σχέδιο που κατήρτισε η κυβέρνησή του για το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε, όπως είπε, «να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι».

Πέντε συμπληρωματικά μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

*Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

*Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

*Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

*Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

*Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

«Πανδημία ανεμβολίαστων»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξαρση του τέταρτου κύματος που χτυπά ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «τώρα το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί».

Επικαλέστηκε τα μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης από εμάς που έχουν άλλες χώρες, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία ή στη Δανία όπου μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται όμως εκεί τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς και οι απώλειες είναι μεγάλες.

Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες, που αντιστοιχούν σε τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, συμπλήρωσε, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα, τόνισε για τους δεύτερους.

Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: Όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την Τρίτη».

Σε αυτά τα δεδομένα, εξήγησε, κρύβεται και η αλήθεια για την πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση.

«Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και απευθυνόμενος και πάλι στους πολίτες πρόσθεσε: «Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Γι’ αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε».

Ο πρωθυπουργός έκανε για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα, είπε, χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας, κατέληξε.

via protothema

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED