Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F10%252Flikewomangr mitrotita

Πρώτη φορά μητέρα. Κοινοί προβληματισμοί και λύσεις

author likewoman

20 Οκτ 2023

Η μητρότητα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και μοναδικές εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας. Η νέα μητέρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο πρωτόγνωρων συναισθημάτων, προκλήσεων και χαράς, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο. Αν είσαι και εσύ νέα μαμά, είναι φυσικό να έχεις πολλούς προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη. Αρκετές γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, νιώθουν χαμένες και δε συνειδητοποιούν πλήρως την αλλαγή του ρόλου τους. Είναι γεμάτες προβληματισμούς και ερωτήματα που τις αγχώνουν.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο συχνές ανησυχίες, καθώς και τους τρόπους που βοηθούν στην επίλυσή τους!

Έλλειψη ύπνου

Ο πρώτος καιρός με το μωρό συνοδεύεται από μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά και αρκετή αϋπνία. Οι ανάγκες του μωρού είναι προτεραιότητα και οι ισορροπίες στην οικογένεια αλλάζουν. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να κοιμηθούν και κλαίνε για διάφορους λόγους που στην πορεία θα σου είναι όλο και πιο εμφανείς. Είτε πεινάνε, είτε υποφέρουν από κολικούς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και φέρνει διακοπτόμενο ύπνο και αρκετή κούραση.

Η λύση είναι απλή, αλλά απαιτεί κάποια μικρή οργάνωση. Προσπάθησε λοιπόν να αξιοποιείς τις ώρες που κοιμάται το μωρό σου και να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Αυτές τις κενές ώρες λοιπόν φρόντισε να ξεκουραστείς, να κάνεις ένα μπάνιο και γενικότερα να χαλαρώσεις. Μπορεί το μικρό σου να είναι το κύριο μέλημά σου, αλλά η προσωπική σου φροντίδα καλό είναι να μπει σε πρώτο πλάνο.

Αν δε σου φτάνουν οι ώρες και νιώσεις ότι θέλεις βοήθεια, μη διστάσεις να τη ζητήσεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σου να σε ξεκουράσει, η εύρεση babysitter είναι μία επιλογή. Ρώτα άλλες μαμάδες ή μπες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα και διάλεξε τον επαγγελματία που σου ταιριάζει.

Ανησυχία για την υγεία του μωρού

Η εμφάνιση άγχους για την υγεία του μωρού είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη για κάθε νέα μητέρα. Καθώς αναλαμβάνεις τη φροντίδα ενός ανυπεράσπιστου νεογέννητου, οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του είναι δεδομένες. Για την καλύτερη αντιμετώπισή τους, είναι σημαντικό να έχεις στη διάθεσή σου την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Σημαντικό είναι να σημειώνεις όλους τους προβληματισμούς σου σχετικά με την πορεία της υγείας του μωρού και να τους συζητάς με τον παιδίατρο που έχεις επιλέξει. Ο εξειδικευμένος γιατρός είναι ο αρμόδιος για να απαντήσει σε όλες σου τις απορίες και να σου δώσει συμβουλές που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες ή διαφορετική προσέγγιση, μη διστάσεις να ζητήσεις δεύτερη γνώμη από άλλο ειδικό. Το κυριότερο είναι να νιώθεις εσύ ασφάλεια και ηρεμία, ώστε να μπορέσεις να χαρείς στο έπακρο το μεγάλωμα του νέου μέλους της οικογένειας.

Απορίες για τη διατροφή του μωρού

Η διατροφή του μωρού είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν κάθε νέα μητέρα. Για να εξασφαλίσεις ότι το μωρό σου λαμβάνει την κατάλληλη διατροφή και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές ενός εξειδικευμένου παιδίατρου. Ο επαγγελματίας αυτός μπορεί να σου δώσει συγκεκριμένες και εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες δόσεις γάλακτος και τροφών που χρειάζεται το μωρό σου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες για την ανάπτυξή του.

Αν έχεις αποφασίσει και έχεις τη δυνατότητα να θηλάσεις, είναι σημαντικό να τρέφεσαι υγιεινά για να παρέχεις στο μωρό μέσω του γάλακτος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στην  περίπτωση που δε θηλάζεις, ακολούθησε τις οδηγίες του παιδίατρου για την προετοιμασία της τροφής με ακρίβεια.

likewomangr mitrotita 2 e1697795591770

Άγχος για το σώμα

Η επαναφορά της σωματικής κατάστασης μετά τη γέννα είναι ένας ακόμα προβληματισμός με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη η πλειοψηφία των γυναικών. Καθώς οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννηση είναι μοναδικές για κάθε μητέρα, η ανάκτηση απαιτεί προσαρμογή στις δικές σου ανάγκες και προτεραιότητες. Πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείς το γυναικολόγο που σε παρακολουθεί. Ο γιατρός θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα με κυρίαρχο γνώμονα την υγεία σου. Αν δεις ότι χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές, ένας εξειδικευμένος διατροφολόγος θα σε βοηθήσει με ένα διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο πάνω σου.

Μη βιάζεσαι και μην πιέζεις τον εαυτό σου, ειδικά τους πρώτους μήνες της γέννησης του παιδιού. Η αλλαγή μπορεί να έρθει αργά, αλλά θα είναι ουσιαστική. Προσπάθησε πέρα από τη σωστή διατροφή να εντάξεις στην καθημερινότητά σου και κάποια μορφή ήπιας άσκησης η οποία θα σου χαρίσει την ευεξία που χρειάζεσαι.

likewomangr mitrotita 1 e1697795582329

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αν για οποιοδήποτε λόγο νιώσεις ότι πνίγεσαι από τη νέα συνθήκη και θες παραπάνω βοήθεια, είναι χρήσιμο να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παραπάνω συμβουλές. Είναι απολύτως αποδεκτό να έχεις ανησυχίες και να ζητάς βοήθεια από τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τους επαγγελματίες. Ο ρόλος της μητέρας είναι μοναδικός και εκπληκτικός και η δύναμη που κρύβεις μέσα σου απεριόριστη! Συνέχισε λοιπόν να εκπλήσσεις τον εαυτό σου με τις δυνατότητες που έχεις και απόλαυσε αυτή την απαιτητική, αλλά υπέροχη περίοδο!

RELATED