Προβιοτικά και πρεβιοτικά. Γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας

Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένας οργανισμός υγιής είναι η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Η διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων των τροφών και της διανομής τους στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας.

Για να συντελεστούν αυτές οι διαδικασίες σωστά θα πρέπει ο γαστρεντερικός σωλήνας να είναι πλούσιος σε εντερική χλωρίδα. Την εντερική χλωρίδα αποτελούν διάφορα μικρόβια τα οποία δεν είναι παθογόνα αλλά ενισχυτικά για τον οργανισμό. Όταν η εντερική χλωρίδα είναι πλούσια ενισχύεται τόσο η δράση του γαστρεντερικού συστήματος όσο και του ανοσοποιητικού. Γίνεται σωστά η πέψη των τροφών, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η αποβολή των τοξινών και η προστασία από παθογόνα μικρόβια.

Για να είναι ένας οργανισμός λειτουργικός, αποτοξινωμένος, υγιής, όμορφος, λαμπερός και να μην υποφέρει από φουσκώματα στην κοιλιακή χώρα θα πρέπει να έχει ένα υγιές γαστρεντερικό.

Δυστυχώς η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος, το στρες, η λήψη φαρμάκων και η καθημερινή διατροφή. Όταν αυτοί οι παράγοντες είναι επιβαρυντικοί αλλοιώνεται η ποιότητα της χλωρίδας του εντέρου.

Η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών βοηθάει στην αποκατάσταση και προστασία της χλωρίδας.

Προϊόντα πλούσια σε προβιοτικά είναι τρόφιμα όπως το γιαούρτι που αποτελούνται από ζωντανούς μικροοργανισμούς που αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης, περνούν το έντερο και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Τα πρεβιοτικά έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά αλλά όχι με τόση αμεσότητα. Δεν είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί αλλά προϊόντα ενίσχυσης των ήδη υπαρχόντων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο και το προστατεύουν.

Και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Τα πρεβιοτικά προϋποθέτουν την ύπαρξη προβιοτικών.

Επειδή οι τροφές στερούνται μεγάλης περιεκτικότητας σε προβιοτικά καλό είναι όσοι έχουν ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα, κάνουν λήψη αντιβιοτικών ή έχουν συμπτώματα όπως συχνή διάρροια η δυσκοιλιότητα να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Σπυρίδη Νατάσα Φαρμακοποιός

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue