Skip to main content
kakopoihsh 10 04ce2961

Revenge porn…αυτή η μάστιγα

Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι έχουμε μάθει από τα γεννοφάσκια μας ότι η σεξουαλική πράξη γενικά προσβάλλει τη γυναίκα και εξυψώνει τον άντρα.

Μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι η τηλεόραση κι άνθρωποι των καναλιών ήταν ένα ισχυρό μέσο πραγματικής δύναμης. Μετά τα τελευταία γεγονότα έμεινε μια ολόκληρη τηλεόραση μετέωρη αφού στάθηκε λίγοι μπροστά σε ένα περιστατικό βίας. Πόσο ισχυρή είναι πλέον η τηλεόραση και κατά πόσο είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε μια νέα εποχή όπου οι άνθρωποι συζητάνε, μιλάνε και δε μένουν αμέτοχοι σε ότι τους προσβάλει;

Πόσα κορίτσια και γυναίκες, δεν έχουν στείλει στον σύντροφο τους, “σέξι” στιγμές τους, αποτυπωμένες σε βίντεο, πόσες δεν έχουν βιντεοσκοπήσει τις ιδιαίτερες τους στιγμές, πόσες δεν έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω στην σεξουαλική πράξη χωρίς να το γνωρίζουν; Πολλές! Από όλες αυτές τις παραπάνω περιπτώσεις έχουμε θύματα του λεγόμενου nude sharing ή Revenge porn.

kakopoihsh 1

Γνωρίζεις έναν άνθρωπο μοιράζεσαι στιγμές και συναισθήματα και κάποια στιγμή όλα αυτά που έζησες μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη καθώς ο πρώην αγαπημένος σου αρχίζει να βγάζει στην φόρα τις προσωπικές σας στιγμές, φωτογραφίες, βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο και τα διασύρει στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου. Αφορμή στάθηκε το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στην ελληνική τηλεόραση με ένοχο τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Έπειτα από σχέση δύο χρόνων, ένα φιλικό πρόσωπο ενημέρωσε την πρώην κοπέλα του ότι σε πορνογραφικό site βρίσκονται τρία βίντεο με εκείνη και φωτογραφίες της. Αμέσως έγινε καταγγελία στην αστυνομία και κινήθηκε διαδικασία αυτόφωρου, του οποίου απέφυγε την σύλληψη καθώς την περίοδο εκείνη ήτανε στην Αλόννησο. Μετά από αυτό και έχοντας γνώση της κατηγορίας εις βάρος  του δεν κατέβασε κανένα από τα βίντεο. Το υλικό κατέβηκε μετά από αίτημα της κοπέλας ωστόσο σε μπλοκ που έχε προφίλ ο Παναγιωτόπουλος συνέχισε να ανεβάζει υλικό από άλλες κοπέλες, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Ύστερα από ένα χρόνο μετά την μήνυση επικοινώνησε, ο γνωστός παρουσιαστής, μαζί με την κοπέλα, την προσέλκυσε με πρόφαση ότι την αγαπάει και πως θέλει να την παντρευτεί. Εκείνη αποφάσισε να το συγχωρέσει και να τα βρούνε εξωδικαστικά, ωστόσο σε μια συνάντηση τους της είπε πως τελικά θα παντρευτεί μια άλλη κοπέλα και πως δεν θέλει να έχουν επαφές. Τον περασμένο Σεπτέμβρη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας πως έκανε επέμβαση πράγμα που δεν ισχύει. Τώρα ορίστηκε νέα δικάσιμος τον Φεβρουάριο του 2022.

cbb3376e250fc496f4e0a34ae83c0495

Έρευνες έχουν δείξει πως το 90% των γυναικών έχουν πέσει θύματα του λεγόμενου ‘εκδικητικού πορνό’.  Το εκδικητικό πορνό δεν είναι δόκιμο γιατί αφενός δεν είναι πορνό και αφετέρου είναι σεξουαλική κακοποίηση και δε γίνεται πάντα για λόγους εκδίκησης. Ωστόσο ο ορισμός του είναι όταν ο νυν ή πρώην σου, συνήθως, αλλά και όποιος άλλος δημοσιεύει, στέλνει εδώ και εκεί, δείχνει σε άλλους, αποκτά ή απλά έχεις στο κινητό του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στοιχεία της προσωπικότητας σου σχετικά με τα σεξουαλικά σου και τις ευαίσθητες προσωπικές στιγμές σου με σκοπό την εκδίκηση ή με άλλον ανήθικο σκοπό χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να υποστούν καταστροφή της ψυχικής τους υγείας αλλά και να διαφύγουν σε αυτοκτονία.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι κυρίως γυναίκες τα θύματα; Γιατί δεν έχουμε το ίδιο δικαίωμα σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι και τιμωρούμαστε με έκθεση; Πολλά κορίτσια έτυχε να προδοθούν, από άτομα που θεωρούσαν δικούς τους ανθρώπους. Όλες μας έχουμε ή θα έχουμε κάποια στιγμή σεξουαλικές εμπειρίες. Πριν δεις «εκδικητικό πορνό» σκέψου ότι το να κρατάς ένα τέτοιο βίντεο στο κινητό σου για την προσωπική σου ευχαρίστηση, αποτελεί μία πράξη παρόμοια με αυτή του βιασμού. Αυτό το βίντεο βρίσκεται, χωρίς την συγκατάθεση της εκάστοτε κοπέλας, σε κοινή θέα. Δεν τραβήχτηκε για εσένα κι ούτε θα ήθελε να βρίσκεται στα χέρια σου, για να σε ικανοποιήσει. Οπότε δεν υπάρχει συναίνεση! Δεν πρέπει να δεχόμαστε να μας δείξουν, ή να μας στείλουν τέτοιου είδους υλικό και γενικά τίποτα που να αναπαράγει αυτό το γεγονός. Μην νιώθετε ποτέ άσχημα αν στέλνετε φωτογραφίες και βίντεο στο αγόρι σας, αυτοί είναι που σας εξέθεσα και όχι εσείς.

kakopoihsh

Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η μάστιγα και μην υπάρξει καμιά άλλη που θα πληρώσει το γεγονός ότι ερωτεύτηκε, αφέθηκε και εμπιστεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο: έναν cyber βιασμό, μια ακόμα απόδειξη πως η πατριαρχία θεωρεί το σεξ γήπεδο εξευτελισμού και όχι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο. Ελπίζω οι επόμενες γενιές πατεράδων να αγχώνονται μήπως βγάλουν γιούς βιαστές και όχι ομοφυλόφιλο ή τράνς.

Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων και θα μοιραζόμαστε μαζί το κομμάτι της ομορφιάς και του fitness από την οπτική γωνιά της ψυχαγωγίας έτσι ώστε να τα κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Επίσης θα προσεγγίζουμε επίκαιρα κοινωνικά θέματα που χρίζουν ιδιαίτερη σημασία.

RECENT

RELATED