Skip to main content
images easyblog articles 7107 i istoria tou roz xromatos fb1ecdfa

Ροζ: Αποκλειστικά Γυναικείο Χρώμα Ή … Μήπως Όχι; Διαβάστε Την Ιστορία Του Αγαπημένου Σας Χρώματος

Το ροζ χρώμα έχει έρθει για να αντιπροσωπεύει όλα όσα είναι η κοριτσίστικη πεμπτουσία. Η Barbie, η πιο γνωστή κούκλα των κοριτσιών, συχνά φοράει ροζ, οδηγεί ένα ροζ «μετατρεπόμενο» όχημα και ζει σε ένα ροζ σπίτι. Στην ταινία Legally Blonde (2001), η Elle Woods, το κορίτσι στερεότυπο μιας αδελφότητας, ντύνεται συχνά με τα δικά της ροζ χρώματα. Οι πριγκίπισσες της Disney, συμπεριλαμβανομένης της Σταχτοπούτας, της Ariel και της Aurora, εμφανίζονται όλες με ροζ φορέματα. Το λογότυπο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες, είναι μια ροζ κορδέλα.

Εικόνες από τη Σταχτοπούτα (1950), την Ωραία Κοιμωμένη (1959) και τη Μικρή Γοργόνα (1989)

Υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που αγαπούν το ροζ επειδή είναι κοριτσίστικο και ορισμένες που το μισούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για μερικούς, το ροζ αντιπροσωπεύει το αρνητικό στερεότυπο φύλου ενός ρηχού και ανόητου κοριτσιού. Για άλλους, το ροζ αντιπροσωπεύει μια ζωντανή γιορτή της θηλυκότητας. Μας αρέσει το ροζ χρώμα, όχι επειδή θεωρείται γυναικείο χρώμα, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι είναι ένα όμορφο χρώμα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η αγάπη μας για τα ροζ ρούχα, τα αξεσουάρ και τα αντικείμενα διακόσμησης σπιτιού, στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους άλλους ανθρώπους, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό. Αρκετές φορές μάλιστα έχουμε δεχθεί κριτική για αυτή μας την προτίμηση, λέγοντάς μας ότι μας κάνει να δείχνουμε ανώριμες, χαζές και «μικρά κοριτσάκια». Οι ισχυρές, ανεξάρτητες και σύγχρονες γυναίκες δεν φορούν ροζ! Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι οι ισχυρές, ανεξάρτητες και σύγχρονες γυναίκες μπορούν να φορούν ό, τι θέλουν αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Το ροζ είναι ένα πολύ πολιτικοποιημένο χρώμα. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.
Αντρικό ροζ κοστούμι από το 1780. Εθνικό Μουσείο της Ελβετίας.

Οι ονομασίες του ροζ και του μπλε χρώματος που γνωρίζουμε σήμερα ως αντιπροσωπευτικά των φύλων δεν είχαν εφευρεθεί μέχρι τον εικοστό αιώνα, όταν τα παιδικά ρούχα έγιναν χρωματικά συγκεκριμένα ανάλογα με το φύλο. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα νεαρά αγόρια και τα κορίτσια φορούσαν φορέματα και φούστες (επειδή ήταν ευκολότερο να αλλάζουν πάνες έτσι) κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αλλά, αυτό άρχισε να αλλάζει με την ερχομό του εικοστού αιώνα, όπου το κάθε φύλο διέθετε ξεκάθαρα το δικό του χρώμα.

Virgin and Child by the Master of Guillaume Lambert, 1485. ΜητροπολιτικόΜουσείοΤέχνης

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι το ροζ παραδοσιακά είναι ένα αρσενικό χρώμα. Το ροζ, ως πιο light έκδοση του κόκκινου, συνδέεται με αίμα και μάχες, σύμβολα της αρρενωπότητας. Το μπλε, που σήμερα θεωρείται αρσενικό χρώμα, είναι παραδοσιακά το θηλυκό χρώμα. Στη χριστιανική παράδοση, το μπλε είναι ο εικονογραφικός κώδικας χρώματος της Παναγίας και τι είναι πιο θηλυκό από το σύμβολο της αγνότητας, την Παρθένο Μητέρα του γιου του Θεού;

Μια θηλυκή ροζ κουζίνα από διαφήμιση του McCalls, Απρίλιος 1951.

Οπότε, πότε άλλαξαν τα χρώματα, με το ροζ να γίνεται θηλυκό; Ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όπου το ροζ έγινε έντονα γυναικείο. Αυτό δεν ήταν μια ξαφνική αλλαγή αλλά το αποτέλεσμα μιας σταδιακής εξέλιξης. Ο χαρακτηρισμός του ροζ ως θηλυκό ήταν το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους ήταν οι αλλαγές στη βιομηχανία ένδυσης. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι περισσότερες οικογένειες αγόραζαν ρούχα από καταστήματα και οι κατασκευαστές ενδυμάτων βοήθησαν να διαμορφωθεί η ιδέα των ενδυμάτων σύμφωνα με το φύλο. Στο βιβλίο του σχετικά με την ιστορία των παιδικών ενδυμάτων Pink and Blue, ο Jo Paoletti γράφει: «Όσο περισσότερα μωρουδιακά ρούχα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για ένα μεμονωμένο παιδί – το φύλο του ήταν ο ευκολότερος και πιο προφανής τρόπος διάκρισης των μωρών – τόσο πιο δύσκολο θα ήταν για τους γονείς να χρησιμοποιήσουν τα ρούχα του ενός παιδιού σε ένα επόμενο και τόσο περισσότερα ρούχα θα έπρεπε να αγοράζουν, καθώς οι οικογένειές τους μεγάλωναν».

Τα τελευταία χρόνια, οι άνδρες έχουν «ανακτήσει» κάπως το ροζ χρώμα. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της νέας προσαρμογής του συγγραφέα Baz Luhrmann και της ταινίας The Great Gatsby, οι Brooks Brothers πούλησαν ένα σχέδιο βασισμένο στο περίφημο ροζ κοστούμι του Jay Gatsby. Οι διάσημοι καλλιτέχνες hip hop, όπως ο JayZ και ο Kanye West, έχουν φωτογραφηθεί φορώντας ροζ. Επίσης, τα κολεγιακά polo μπλουζάκια και σορτς για άντρες έρχονται σε ποικιλίες ροζ αποχρώσεων. Οπότε, μήπως το στίγμα του ροζ έχει κλαπεί; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει…

RECENT

RELATED