Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F02%2FLikewomangr CHIARA FERRAGNI

Sanremo 2023: Η Chiara Ferragni ξεσηκώνει με τα 4 look Schiaparelli που αφορούν τα αναπαρωγικά δικαιώματα

Σκέψου ελεύθερα, αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που επιλέγει η Chiara Ferragni για το κοινό του Ariston που την υποδέχεται με χειροκροτήματα και επευφημίες.

«Τα απλά αλλά δυνατά λόγια προέρχονται από ένα έργο της Claire Fontaine που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να αισθάνονται ελεύθερες να βγουν από τον ρόλο που τους επιβάλλει η κοινωνία» – γράφει στο Instagram, προβλέποντας τον μονόλογο που θα ερμηνεύσει στην πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ του Sanremo 2023 – «Μια επίγνωση της ίδιας της Chiara Ferragni που αγωνίζεται να μην την περιστερούν σε έναν χώρο που της προσδιορίζει το πατριαρχείο, και επίσης μια υπόσχεση ότι κάνει τον εαυτό της κάθε μέρα καθώς αγωνίζεται να μην αισθάνεται λόγω της επιτυχίας της ως γυναίκα. Και συνέχιζει με τα επόμενα όλο μηνύματα look της.

Τελικά όμως η Chiara αντέγραψε τον Yve Saint Laurent ή όχι;

Ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Για τη συλλογή υψηλής ραπτικής του Saint Laurent φθινόπωρο-χειμώνα του 1969, η Claude Lalanne έφτιαξε μια σειρά από body cast του μοντέλου Veruschka τα οποία συνδυάστηκαν με δύο διαφανή σιφόν φορέματα, το ένα μπλε και το άλλο μαύρο. Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει επίσης μια σειρά από γλυπτά κοσμήματα σε γαλβανικό χαλκό.

Στη λεζάντα της ανάρτησης στο Instagram στην οποία εξήγησε το νόημα του φορέματος, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Claude Lalanne. Η δημιουργία ορίζεται ως ιδέα του Daniel Rosberry και του Maison Schiaparelli. Στην πραγματικότητα, η Chiara είχε ήδη φορέσει το χρυσό μπούστο του Schiaparelli – από τη συλλογή υψηλής ραπτικής άνοιξη καλοκαίρι 2021 – όταν πήγε να παραλάβει το βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς στο GQ Woman of the Year Award στο Βερολίνο.

Η Γυναίκα και η Μητέρα Πολεμιστής

«Το να είσαι γυναίκα χωρίς να χρειάζεται να θεωρείσαι μόνο ως μητέρα. Ο γυναικείος αγώνας ενάντια στην ενοχή ότι θέλει να συμφιλιώσει τα πάντα ήταν το θέμα που ζητήσαμε από τον @danielroseberry να αναπτύξει για αυτό το φόρεμα που έφτιαξε ο οίκος @schiaparelli. Η σκληρότητα της χρυσής πανοπλίας σκαλισμένη στο στήθος της Chiara αντιπροσωπεύει μια δύναμη που δεν χρειάζεται να μιμηθεί την αρσενική για να θεωρηθεί του ίδιου επιπέδου. Ενώ το σατέν μεσοφόρι είναι βαμμένο μπλε επειδή ήταν πάντα το χρώμα που συνδέθηκε με την ιερότητα της μητρότητας που αντιπροσωπεύεται εδώ ως ένα στερεότυπο της γυναίκας που ταΐζει ένα χρυσό παιδί. Το να μην θεωρείται μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα είναι η επιλογή να παλεύεις για τη κάθε μέρα!».

Και συνέχισε με τις τέσσερις εμφανίσεις της με ένα δυνατό μήνυμα: Η Chiara Ferragni επέλεξε να φέρει στη σκηνή του Ariston, το πρώτο βράδυ του Φεστιβάλ Sanremo 2023, για να πει τη γνώμη της ενάντια στο μίσος, τη βία και τον σεξισμό.».

Ζωγραφική σώματος

«Το χρυσό αποτύπωμα ενός γυναικείου σώματος αποτυπωμένο στο μπλε ενός ίσιου φορέματος. Το θράσος αυτής της καλλιτεχνικής και σκανδαλώδους χειρονομίας του καλλιτέχνη Yves Klein ενέπνευσε το ss look του @schiaparelli για το 2023, το οποίο σύμφωνα με τον @danielroseberry ήταν η τέλεια σύνθεση του έργου στο Sanremo. Στο έργο του Γάλλου καλλιτέχνη, τα σώματα των γυναικών απελευθερώθηκαν από την ακινησία τους ως μανεκέν και καλούνταν να αποτυπώσουν αυτόνομα τις φόρμες τους σε μεγάλους λευκούς καμβάδες για να βαφτούν σε μπλε. Ελευθερώστε το σώμα σας και κάντε με αυτό ότι θέλετε γιατί το σώμα της γυναίκας είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα της δημιουργίας.»

Το φόρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ένα μακρύ μαύρο βελούδινο φόρεμα διακοσμημένο με ένα κολιέ σε σχήμα μήτρας που αποτελείται από διαφορετικά τμήματα του σώματος μιας γυναίκας είναι το σύμβολο του ακτιβισμού για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα που φέρνουν στο San Remo. Το φόρεμα και το κόσμημα ειδικά σχεδιασμένο από τον @danielroseberry για τον @schiaparelli υπενθυμίζουμε σε όλους ότι τα δικαιώματα αναπαραγωγής είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή η πρόσβαση σε ασφαλή έκτρωση και υποβοηθούμενη τεκνοποίηση είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Γιατί κάθε άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, πρέπει να μπορεί να παίρνει ελεύθερα αποφάσεις για το σώμα του. Ας μην επιτρέψουμε τους αγώνες που κέρδισαν οι μητέρες μας να δίνονται και από τις κόρες μας.»

Ανδρική θηλυκότητα

«Πολλοί πιστεύουν ότι για να ληφθεί σοβαρά υπόψη μια γυναίκα σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να υιοθετήσει ανδρική συμπεριφορά ή να ντύνεται σαν άντρας για να επιδείξει ηγετικές ικανότητες. Το μαύρο βελούδινο παντελόνι, που διακόπτεται από έναν κορσέ κεντημένο με πέρλες σε σχήμα κοιλιακών, προορίζεται να είναι μια καρικατούρα αυτού του σεξιστικού στερεότυπου. Ένα μήνυμα προς τους άντρες που εξακολουθούν να πείθονται στην αφήγηση του «να λυγίζουν τους μυς τους» να ορίζονται ως γυναίκες άξιες σεβασμού. Μην εγκαταλείπετε τη θηλυκότητά σας γιατί κάποιος τη θεωρεί αδυναμία γιατί εκεί είναι η δύναμη των γυναικών.»

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED