Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fimages easyblog images 928 fbe0cb468ebf47784fd8b26af4021e7e XL

Φτιάξτε πεντανόστιμα σπανακοπιτάκια του Άκη

Για τη γέμιση
Όπως καταλαβαίνετε λατρεύουμε τον Άκη Πετρετζίκη και όλες του τις συνταγές τους. Κάθε μέρα προσπαθούμε να δοκιμάσουμε και μία. Σήμερα έχουμε πεντανόστιμα σπανακοπιτάκια.
 
Αυτή θα την λατρέψετε είμαι σίγουρη!
 
Επιμέλεια Τάνια Νικολοπούλου
 
Συστατικά
 
Για τη ζύμη
 
500 γρ. αλεύρι
2 ½ κ.γ. αλάτι
200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
½ κούπα πολύ παγωμένο νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 αυγά
 
Για τη γέμιση
 
300 γρ. διάφορα χόρτα για πίτα
1/2 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
400 γρ. φέτα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
πιπέρι
αλάτι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
σουσάμι

 
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια 5 εκ.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε την φέτα (τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.
 
Για τη ζύμη
 
Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια και τα φέρνουμε μία βόλτα να ανακατευτούν.
Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό , το ξύδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα (μόνο).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, τα πλαταίνουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα αφού έχει παγώσει το ζυμάρι , το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και με αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8-9 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι.
Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφουμε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και κλείνουμε στη μέση. Εκεί που θα κλείσει το πιέζουμε με ένα πιρούνι.
Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα .
Αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο αν θέλουμε.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 28. Μεταφέρουμε τα σπανακοπιτάκια στο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED