Skip to main content
images easyblog images 927 12dd26270235628ea9ee21ce5b38a75c XL 17c05249

Στέφανος Βαούτης: Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την Υπνοθεραπεία αλλά δεν τολμούσατε να ρωτήσετε!

author likewoman

11 Φεβ 2018

Πολλά έχουμε ακούσει για την Υπνοθεραπεία αλλά νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα και πιο συγκεκριμένα. 

Ο Στέφανος Βαούτης είναι εδώ για να μας εξηγήσει αυτό το θεραπευτικό εργαλείο!

 

Τι είναι η Υπνοθεραπεία;

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία που χρησιμοποιεί την Ύπνωση ως ισχυρό και αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο.

Η Υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία θεραπευτική μέθοδος η διάρκεια της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με την δεκτικότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου.

Η Υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνη της ή συμπληρωματικά ως μια επιπρόσθετη θεραπεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή ενίσχυση των ιατρικών ή ψυχοθεραπευτικών μεθόδων. 

O Βρετανικός και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν εγκρίνει την Υπνοθεραπεία και την Ύπνωση ως μέθοδο θεραπείας από το 1955 και 1958 αντίστοιχα.

 Όσον αφορά την Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει, ακόμα, θεσπίσει κάποιο νομικό πλαίσιο και δεν έχει καθιερώσει συγκεκριμένες εκπαιδευτικές προδιαγραφές για τη θεωρία, την πρακτική και τις εφαρμογές της Υπνοθεραπείας ή της Ύπνωσης.

Τι είναι η Ύπνωση;

Η ύπνωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία. Η δυνατότητα για ύπνωση υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο (αλλά και στα ζώα). Οι απαρχές του γενικού φαινομένου της ύπνωσης είναι η έμπνευση, η ονειροπόληση, η φαντασία, η έκσταση, η μυσταγωγία.

Η Ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση από τον ύπνο. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα όταν είμαστε απορροφημένοι από μία άλλη σωματική η διανοητική δραστηριότητα όπως όταν οδηγούμε ή όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή βλέπουμε μια ταινία, ή όταν εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για πολλή ώρα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία φυσική υπνωτική κατάσταση.

Η Ύπνωση είναι η νοητική κατάσταση κατά την οποία η κριτική λειτουργία του νου αναστέλλεται και η σκέψη γίνεται επιλεκτική εστιαζόμενη σε ένα μόνο σημείο. Βιώνεται από το άτομο ως μία πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας η αντίληψη αλλά και οι αισθήσεις υπέρ οξύνονται και, αντίθετα με την πεποίθηση της κοινής γνώμης, διατηρούμε τόσο την επαφή μας με την πραγματικότητα όσο και τον έλεγχο του εαυτού μας. Σε αυτή την κατάσταση, το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας «ξεκλειδώνεται» και εμείς γινόμαστε περισσότερο δεκτικοί σε υπνωτικές «υποβολές» ή θετικές δηλώσεις.

Τι σημαίνει υπνωτική «υποβολή»;

Η υποβολή είναι ένα βασικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ‘Ύπνωσης. Χρησιμοποιούμε την υποβολή όχι με την έννοια της εντολής ή της διαταγής αλλά με την έννοια της «παρότρυνσης», της «πρότασης» της «δήλωσης». Εναπόκειται στο υποσυνείδητο το αν θα τις απορρίψει ή αν τις θα αποδεχθεί, ή το πως θα συνθέσει τις «υποβολές», σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες μας.

Κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης, ο Υπνοθεραπευτής είναι ο οδηγός ή συντονιστής της υπνωτικής εμπειρίας και όταν χρησιμοποιεί υποβολές, το άτομο έχει τη δυνατότητα, ακόμα και σε πολύ βαθειά ύπνωση, να αποφασίσει αν θα τις δεχθεί, αν θα τις προσαρμόσει ώστε να ταιριάζουν στη δική του εμπειρία ή αν θα τις απορρίψει. Οι υποβολές που δίνονται κατά την Ύπνωση βιώνονται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο.

Πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και όλα τα μοντέλα αυτό βελτίωσης χρησιμοποιούν τεχνικές ύπνωσης, όπως πχ τα NευροΓλωσσικος Προγραμματισμός NLP,  mind programming, mindfulness, έλεγχος του Νου κ.α. Επίσης η γνωστή στους περισσότερους Μέθοδος Silva είναι μία μέθοδος αυτο-ύπνωσης.

Επί της ουσίας είναι Αυτό Ύπνωση και όχι Έτερο Ύπνωση, ο ενδιαφερόμενος αφήνεται να υπνωτιστεί.

Τι είναι ο υπνωτισμός;

Στην βιβλιογραφία συχνά χρησιμοποιείται ο όρος “Υπνωτισμός” αντί για τη λέξη “Ύπνωση”. Φαίνεται όμως να χρησιμοποιείται από μερικούς συγγραφείς για να υποδηλώσει, πιο συγκεκριμένα, τις διάφορες μεθόδους για να φτάσει ο ενδιαφερόμενος σε κατάσταση ύπνωσης.

Πώς λειτουργεί η ύπνωση;

 

Η Ύπνωση έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους ανθρώπους όταν αντιμετωπίζουν εξωτερικές πιέσεις και όταν βιώνουν αυτό-αμφισβήτηση και εσωτερικές διαμάχες τα οποία αποτελούν εμπόδιο και περιορίζουν την πρόοδό τους.

Η ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του νου και έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν. Η ικανότητα ανταπόκρισης στην ύπνωση είναι μια φυσική ανθρώπινη ικανότητα.

Καθώς η ύπνωση αποτελεί μία φυσική κατάσταση του νου δεν υπάρχει τίποτα το αφύσικο και τίποτα το μεταφυσικό σχετικά με αυτήν.

Που βοηθάει;

Η Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει

 • Στην διαχείριση του στρες
 • Στην διακοπή του καπνίσματος
 • Στον έλεγχος του βάρους και στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών
 • Στην ανακούφιση του σωματικού πόνου και των πονοκεφάλων
 • Στην απελευθέρωση από φοβίες
 • Στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
 • Στην βελτίωση της μνήμης
 • Στο να γίνει αναδρομή στο παρελθόν
 • Στη στοχοθεσία και στην επίτευξη στόχων
 • Στην βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων
 • Στη ενίσχυση  της αποδοτικότητας  στην εργασία και στα αθλήματα
 • Στη δημιουργία θετικών αλλαγών
 • Στην προετοιμασία για φυσικό/ανώδυνο οκετό

Πώς λειτουργεί η Υπνοθεραπεία;

Στην Υπνοθεραπεία χρησιμοποιούμε την ύπνωση για να παρακάμψουμε τον συνειδητό νου και να έχουμε άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Σε θεραπευτικό πλαίσιο, η ύπνωση αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να έρθουμε σε επαφή με ασυνείδητα μοτίβα σκέψης και ασυνείδητες συμπεριφορές και με τον τρόπο αυτό να επιλύσουμε θέματα που το συνειδητό μας κομμάτι αδυνατεί να επιλύσει.

Οι συνεδρίες ειναι μόνο ατομικές;

Οι συνεδρίες είναι ατομικές και ομαδικές. Επίσης υπάρχει και το σεμινάριο εκμάθησης Αυτό –Ύπνωσης που είναι απο τα λίγα που γίνονται στην Ελλάδα, αν όχι το μοναδικό στο είδος και κάποια στιγμή θα διοργανωθεί και εκτός της Αθήνας. Η χρήση της Aυτο-Ύπνωσης αποτελεσματικά, αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων και της προσωπικής ευτυχίας. Διδάσκεται εκτενώς και αναλυτικά και μαθαίνεται αποτελεσματικά, ως μια ολοκληρωμένη τέχνη έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να το καταλάβει και να το χρησιμοποιήσει σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Πώς  ασχοληθήκατε εσείς με την Υπνοθεραπεία;

Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στα Οικονομικά και  τις Κοινωνικές Επιστήμες.  Αφού εργάστηκα ως στέλεχος σε διάφορες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετεκπαιδεύθηκα σε κατευθύνσεις όπως η Εργασιακή Ψυχολογία και η Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων. Ενώ τα πρώτα σημάδια της κρίσης άρχισαν να διαφαίνονται, απολύθηκα από την εργασία, γεγονός που το είδα ως ευκαρία για προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Ώντας βαθειά ανθρωποκεντρικός είδα το μέλλον μου σε μια εταιρεία και ειδικά σε περίοδο κρίσης αβέβαιο και επισφαλές. Μέσα απο εσωτερική και εξωτερική αναζήτηση, ήθελα να βρώ ένα επάγγελμα που θα βοηθούσε σε περίοδο κρίσης και εμένα και τους συνανθρώπους μου.  Το αποτέλεσμα της έρευνάς μου με οδήγησε στα επαγγέλματα προσωπικής ανάπτυξης (Life Coaching). Έτσι εκπαιδεύθηκα ως Σύμβουλος/ Coach  του Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού (Neuro-Linguistic Programming, NLP), ένα από τα καλύτερα μοντέλα προσωπικής ανάπτυξης και επικοινωνίας που υπάρχει σήμερα. Αναζητώντας βαθύτερες λύσεις και απαντήσεις εκπαιδεύθηκα και στην Ύπνωση ( Λεκτική και Μη Λεκτική) στην Κλινική, Αναλυτική  και Υπερπροσωπική Υπνοθεραπεία. Επίσης έχω εκπαιδευθει να κάνω προετοιμασία εγκύων για φυσικό/ανώδυνο τοκετο με Υπνοθεραπεία και  σε τεχνικές Ύπνωσης που μπορουν να βοηθησουν, με διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα και στην διαχείριση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου και της αποτελεσματικής αναισθησίας που μπορει να χρησιμοποιηθεί σε μικρές χειρουργικες επεμβάσεις, στα αγγλικά το είδος αυτο της Υπνοθεραπειας αναφέρεται ως Medical Hypnotherapy (Ιατρική Υπνοθεραπεια).

 

Στέφανος Λέων. Βαούτης

Κλινική & Aναλυτική Υπνοθεραπεία, NLP & HypnoCoaching, HypnoBirthing

Σεμινάρια Αυτό-Ύπνωσης

www.ypnotherapeia.gr

info@ypnotherapeia.gr

RECENT

RELATED