Skip to main content
likewomangr Sustainable fashion 1 7b91ef7a

Sustainable fashion trends: Τα look out του 2022

Τα sustainable fashion trends και οι εξελίξεις που φέρνουν τα fashion week για το φθινόπωρο 2022.

Είναι γεγονός πως ο χώρος της μόδας παγκοσμίως προσπαθεί να ανακαλύψει και να παρουσιάσει έναν τρόπο για την ενσωμάτωση της βιώσιμης μόδας στον καθημερινό τρόπο που επιλέγει κανείς να ντυθεί και να ψωνίσει. Ίσως να μοιάζει με μία πρώτη ματιά σαν μία ακόμη τάση, ωστόσο, η εύρεση ενός τρόπου αξιοποίησης και μη εκμετάλλευσης ή επιβάρυνσης των φυσικών πόρων είναι αναγκαία, σε όλους τους τομείς της ζωής εν έτη 2022, και πολλά fashion houses έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Πρόκειται για την απόκτηση μίας καινούργιας θέασης των πραγμάτων, η οποία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα του κόσμου και κατά συνέπεια κόσμου της μόδας, κρίνεται από πολλούς όχι μόνο μείζονος σημασίας, αλλά και αναπόφευκτη. Σαφώς είναι αδύνατον να αντικατασταθούν – έστω και σταδιακά – όλα τα κομμάτια που έχει κάποιος στην κατοχή του, από brands που προάγουν και παράγουν βιώσιμη μόδα. Ωστόσο, αυτό που τονίζεται, είναι η προτίμηση τους στις επόμενες αγορές αλλά και η γενικότερη υποστήριξή τους.

Αυτή η σεζόν μόδας έχει δει καθιερωμένα ονόματα στον κλάδο, όπως η Stella McCartney και η δημιουργική διευθύντρια της Chloé Gabriela Hearst, για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας, αλλά και νεότερα ταλέντα όπως η Bethany Williams, η Ahluwalia και ο Harris Reed μας έκαναν να νιώσουμε τις αντίστοιχες φωνές τους σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα πιο πράσινο μέλλον. Στην περίπτωση των εταιρειών του φάσματος της Balenciaga και της Diesel, υπάρχουν καινοτομίες που μαρτυρούν μια αυξανόμενη επένδυση, υπέρ μιας οικολογικής προσέγγισης.

Παρακάτω, πάρτε μια γεύση από τα fashion week για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022-23 που βασίζονται στη βιώσιμη μόδα:

Η Stella McCartney είναι γνωστή για την αυστηρά μη δερμάτινη προσέγγισή της, η οποία την οδήγησε να χρησιμοποιεί vegan εναλλακτικές λύσεις για το δέρμα των ζώων , όπως αυτές που φτιάχνονται από μανιτάρια. Ως μέρος της συλλογής άνοιξη καλοκαίρι 2022 , για παράδειγμα, ο σχεδιαστής είχε προτείνει ένα μοντέλο τσάντας από Mylo, ένα υλικό που προέρχεται από το μυκήλιο, το φυτικό σύστημα των μανιταριών. Το φθινόπωρο χειμώνα 2022 2023, όμως, ήταν η σειρά του σταφυλιού.

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Chloé στα τέλη του 2020, η creative director Gabriela Hearst, έδινε πάντα έμφαση στη δεξιοτεχνία, ως απάντηση στην υπερβολική εκβιομηχάνιση της μόδας. Για τη σεζόν Φθινόπωρο/ Χειμώνα 2022 2023, η Chloé συνεργάστηκε με τους Gee’s Bend Quilters – μια μικρή κοινότητα Αφροαμερικανών γυναικών που φτιάχνουν παπλώματα σε ένα απομονωμένο χωριό της Αλαμπάμα – για την παραγωγή των μοτίβων συνονθύλευμα της συλλογής, όλα δημιουργημένα με απόβλητα υλικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloé (@chloe)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloé (@chloe)

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει τεράστια βήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του τζιν υφάσματος και η Diesel συνέβαλε ιδιαίτερα σε αυτό. Η συλλογή φθινόπωρο/χειμώνα 2022 2023 παρουσίασε τα πρώτα ρούχα από πλήρως ανακυκλωμένο τζιν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diesel (@diesel)

Η σύνθεση της ψεύτικης χιονοθύελλας, κάτω από την οποία έλαβε χώρα η επίδειξη μόδας του Balenciaga Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022 2023 ήταν ιδέα της Demna Gvasalia για να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική κρίση. Υπνωτισμένοι από αυτή την εντυπωσιακή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, μπορεί να μην δόθηκε τόση προσοχή στα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα κάποια από τα κομμάτια, όπως αυτό το vegan δερμάτινο παλτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue France (@voguefrance)

Η μόδα δεν αντικατοπτρίζει μόνο κάτι το προσωπικό, την ατομική επιθυμία για ένδυση και τις προτιμήσεις που εκφράζει ο καθένας ως προς αυτή. Αντιθέτως, μέσω της μόδας είναι φανερές κοινωνικές αλλαγές και αυξομειώσεις, εκφράζονται οι εκάστοτε ανάγκες της εποχής που διανύουμε. Αποτελεί εκφραστικό μέσο των δυσχερειών και ιδιαιτεροτήτων των περιστάσεων. Συνεπώς, η βιώσιμη μόδα δεν είναι ένας ακόμα τρόπος παραγωγής. Είναι ο ιδανικός τρόπος αξιοποίησης και διάσωσης του περιβάλλοντος όσον αφορά το χώρο της μόδας.

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED