Skip to main content
likewomangr vasilissa elisavet 2 4af8fd05

Τα πιο εμπνευσμένα αποσπάσματα της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μπορεί η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας να έχει προκαλέσει μεγάλο κλίμα συγκίνησης και θλίψης παγκοσμίως αναστατώνοντας έντονα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας όμως ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στη μακροβιότερη βασίλισσα, καθώς έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών!

Η 70χρονη βασιλεία της διήρκεσε με 15 Πρωθυπουργούς, 14 Αμερικανούς Προέδρους και επτά Πάπες.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή χωρίς την Αυτού Μεγαλειότητα. Αφού ξεπέρασε την προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια και έγινε η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο θάνατος της Βασίλισσας σηματοδοτεί το τέλος της Δεύτερης Ελισαβετιανής εποχής.

Αυτό φυσικά μας αποδεικνύει πως έζησε σε εποχές σπουδαίων κοσμοϊστορικών γεγονότων και κατάφερε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου για το στέμμα. Πρόκειται για μία δυναμική γυναίκα, η οποία αδιαμφησβήτητα στην διάρκεια της ζωής της αγωνίστηκε σκληρά για να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο της βασίλισσας, της συζύγου, της μητέρας 4 παιδιών, 8 εγγονιών και 12 δισεγγόνων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, βασιλιάς Γεώργιος Στ’ , πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1952 με την ίδια να αναλαμβάνει τον θρόνο και να στέφεται Βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου 1953. Από τη πρώτη στιγμή ήταν έκδηλη η αφιέρωση της στα βασιλικά της καθήκοντα. Με σεμνότητα και ωριμότητα φρόντιζε να κρατά ουδέτερη θέση ενώ δεν παρέλειπε να διατηρεί ζωντανή την επαφή της με τον κόσμο.

Οι ομιλίες της στο πέρασμα των χρόνων αφενός έχουν ενθαρρύνει και συγκινήσει μικρούς και μεγάλους και αφετέρου έχουν αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό σχετικά με κοινωνικά ζητήματα.

likewomangr vasilissa elisavet 1

Ας ρίξουμε μία ματιά στα πιο σπουδαία λόγια της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας που μας άλλαξαν τη ζωή.

 • Ας μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ σοβαρά. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας.
 • Αξίζει να θυμόμαστε ότι είναι τα μικρά βήματα και όχι τα γιγάντια άλματα που φέρνουν την πιο διαρκή αλλαγή.
 • Πιστεύω ότι, νέοι ή μεγάλοι, έχουμε τόσα πολλά να περιμένουμε με αυτοπεποίθηση και ελπίδα, όσα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω με περηφάνια.
 • Κάθε μέρα είναι μία νέα αρχή, ξέρω ότι ο μόνος τρόπος να ζήσω τη ζωή μου είναι να προσπαθήσω να κάνω το σωστό, να κοιτώ μακριά, να δίνω το καλύτερο μου σε όλα αυτά που φέρνει η μέρα και να εμπιστεύομαι τον Θεό.
 • Όταν η ζωή μοιάζει δύσκολη, οι θαρραλέοι δεν ξαπλώνουν και αποδέχονται την ήττα. Αντίθετα είναι ακόμα πιο αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.
 • Όλοι είναι γείτονες μας, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και χρώματος.
 • Ότι και να μας στέλνει η ζωή, οι ατομικές μας απαντήσεις θα είναι ακόμα πιο δυνατές αν συνεργαστούμε και μοιραστούμε το φορτίο.
 • Είναι πάντα εύκολο να μισείς και να καταστρέφεις. Να χτίζεις και να χειροκροτείς είναι πολύ πιο δύσκολο.
 • Κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου· και ενώ συχνά εστιάζουμε σε όλα όσα έχουν αλλάξει στα ενδιάμεσα χρόνια, πολλά παραμένουν αμετάβλητα, συμπεριλαμβανομένου του Ευαγγελίου του Χριστού και των διδασκαλιών του.
 • Δεν γνωρίζω καμία φόρμουλα επιτυχίας, αλλά με τα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι κάποια χαρακτηριστικά της ηγεσίας είναι καθολικά και συχνά αφορούν την εύρεση τρόπων ενθάρρυνσης των ανθρώπων να συνδυάζουν τις προσπάθειες, τα ταλέντα, τις ιδέες, τον ενθουσιασμό και την έμπνευση να δουλεύουν μαζί.
 • Τα παιδιά μας δίνουν ένα μάθημα, όπως ακριβώς κάνει η Χριστουγεννιάτικη ιστορία, ότι στη γέννηση ενός παιδιού υπάρχει μία νέα αυγή με ατελείωτες δυνατότητες.
 • Ο αθλητισμός έχει έναν πανέμορφο τρόπο να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και τα έθνη.
 • Ίσως έχουμε διαφορετικές οπτικές αλλά σε περιόδους άγχους και δυσκολίας αξίζει να θυμόμαστε ότι αυτά που έχουμε κοινά είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σταυρούλα Βαϊδάνη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Ποιος είπε ότι μία παιδαγωγός δεν μπορεί να ασχολείται με τον κινηματογράφο; Η μεγάλη μου αγάπη είναι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές. Πάντα απολάμβανα να διαβάζω κριτικές και να αναζητώ πληροφορίες για τη ζωή των πρωταγωνιστών. Πολλές φόρες μάλιστα φιλοσοφώ και επεξεργάζομαι τον συναισθηματικό κόσμο, τις αντιλήψεις και τις πράξεις των ηρώων. Ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, ηρεμία, αίσθηση ρομαντισμού, αναστοχασμό για κοινωνικά διλήμματα ακόμα και νοητά ταξίδια σε άλλους πολιτισμούς. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα είμαι εδώ! Τι λες…πάμε να εξερευνήσουμε παρέα τον κινηματογραφικό κόσμο;

RECENT

RELATED