Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F12%2Fimages easyblog articles 7035 scaled

«Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου»

 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου” υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ. ΗΛΙΔΑΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 18:00

Διάρκεια έκθεσης: από 22 Δεκεμβρίου 2018 έως 06 Ιανουαρίου 2019

Την έκθεση τιμά με την παρουσία του ο πολυβραβευμένος ποιητής ΗλίαςΠαπακωνσταντίνου

Η αυτοδίδακτη ζωγράφος Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών ΤεχνώνΑθήνας.

Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής.

Τα Χριστούγεννα του 2016 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο “Με το μπλέ τ΄ουρανού και της θάλασσας” στο Παλάτι του Οττενστάιν( schloss Ottenstein) στην Κάτω Αυστρία.

Από 21 Οκτωβρίου του 2017 έως 25 Φεβρουαρίου του 2018 παρουσίασε την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο ” το άνθος της ψυχής μου” στο Public στην Βιέννη Αυστρίας με έργα εμπνευσμένα από τα γραπτά της Αλκυόνης Παπαδάκη η οποία συμμετείχε ως τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση παρουσιάζοντας μαζί με την θεατρολόγο δημοσιογράφο της Ε.Ρ.Τ Βίκυ Τσιανίκα τα έργα της ζωγράφου μέσα από την δική τους λογοτεχνική ματιά.

Από 20 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 20 Νοεμβρίου 2018 παρουσίασε την τρίτη ατομική της έκθεση στο Kinder Paradies Teichaueser στην ΚάτωΑυστρία, ενώ… παράλληλα συμμετείχε μ ένα έργο της στην Α΄Διεθνή Έκθεση που διοργάνωσε ο Ομιλος για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας από 08 έως 12 Οκτωβρίου 2018.

Σήμερα “ταξι δεύοντας τον ανθό της ψυχής της” στην Ελλάδα μας φέρνει σ επαφή με τα έργα της, αρχής γεννομένης από την γεννέτειρά της Αμαλιάδα, παρουσιάζοντας την τέταρτη ατομική της έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δ.Ήλιδας Ν.Ηλείας ενώ θ΄ακολουθήσει άλλη μία πέμπτη ατομική έκθεση στην Δημ.Βιβλιοθήκη Σπάρτης Ν. Λακωνίας από 22 Φεβρουαρίου 2019 έως 10 Μαρτίου 2019.

Καθοδηγητής της αλλά και ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε προκειμένου να εκθέσει τα έργα της ήταν ο αείμνηστος καθηγητής Μάκης Βαρλάμης, ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός, αρχιτέκτονας και διακοσμητής, Πρόεδρος της Kunst Museum Schrems.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην ζωγραφική με λάδια, με τον καθηγητή της Kunst Akademie Zwettl, SR, Bluemel Karl. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Αυστρία και Ελλάδα.

Ζει και εργάζεται στην Αυστρία.

Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Όπως γράφει η Θεατρολόγος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτις και Κριτικός Τέχνης Γιούλη Ζήκου προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης…

«Η ζωγραφική της Κωνσταντίνας Φαρμάκη έχει μια ιδιαίτερη

εκφραστική γλώσσα η οποία αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η

ζωγράφος αντιλαμβάνεται τα στοιχεία του αισθητού κόσμου υπό την

πραγματική σχηματική τους υπόσταση, όπως η αισθητική των εκφράσεων,

η χρωματική τους ιδιαιτερότητα η συμβολική τους έννοια και η κατάθεση

ψυχής της ζωγράφου. Από το πιο απλό σχήμα έως την πιο λεπτομερή

προσωπογραφία (φωτογραφικός ρεαλισμός) η ζωγράφος εκφράζει στο

έργο της τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ίδια το πραγματικό ή το

ιδεατό πρότυπο στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να απαντήσουν στους

προβληματισμούς και τις υπαρξιακές μας αναζητήσεις.

Η γυναικεία φιγούρα η οποία παραπέμπει στη θηλυκότητα και την

τρυφερότητα επικρατεί στους πίνακες της Κωνσταντίνας Φαρμάκη καθώς

το ίδιο και η παιδική φιγούρα άρρηκτα δεμένες με τη διαφάνεια των ζώων .

Το άσπρο χρώμα στον πίνακα “το άνθος της ψυχής μου” συμβολίζει την

ελπίδα την υπέρτατη πίστη, την αθωότητα, την ειλικρίνεια και την

καθαρότητα της ψυχής του μικρού κοριτσιού και του αλόγου. Το μαύρο

χρώμα στον πίνακα με τη γυναίκα συμβολίζει το φόβο και το θάνατο. Είναι

τραγικό και σοβαρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα Η γυναίκα

στον πίνακα ” το μπαλκόνι της ψυχής μου” έχει γυρισμένη την πλάτη απεικονίζοντας την εσωστρέφεια,την ενδοσκόπηση, τις ανέκφραστες ικανότητες και το φόβο για το μέλλον, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας δίνοντας κίνηση στη γυναίκα που βαδίζει κοιτάζοντας το ανοιχτό παράθυρο με φόντο το τυρκουάζ χρώμα που εκφράζει την απέχθεια στους περιορισμούς και την καταπίεση και ενθαρρύνει τη γνώση την ειλικρινή επικοινωνία και την ελευθερία.

Η ζωγράφος εκτός από το άσπρο και μαύρο χρησιμοποιεί απαλά χρώματα ροζ, γαλάζιο, τυρκουάζ, σκούρο πράσινο και κεραμιδί με έντονο συμβολισμό που παραπέμπουν στη μάθηση, το κύρος, τη δύναμη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας.

Αποκωδικοποιώντας τη θεματική των έργων της Κωνσταντίνας Φαρμάκη την ευχαριστώ για τα μηνύματα που εγώ εισέπραξα, γεμίζοντας την ψυχή μου μέσα από τον «Ανθό της ψυχής της».

173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED