Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F09%2Flikewomangr TELEIOTITA

Τελειομανία: Τρία πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για να την αντιμετωπίσεις

Καταιγισμός από εικόνες μιας ιδανικής, αλλά και ταυτόχρονα ατελώς τέλειας ζωής. Αμέτρητα μηνύματα που μας ωθούν να πασχίζουμε διαρκώς για το καλύτερο, για την επόμενη νίκη, για την επόμενη κορυφή που πρέπει να κατακτήσουμε. Η διαρκής σύνδεσή μας με αυτόν τον καινούργιο, πολύπλοκο κόσμο του διαδικτύου.

Τελικά, δεν είναι τόσο περίεργο να αναζητήσουμε τις ρίζες της τελειομανίας στην κοινωνία γύρω μας. Ίσως, μάλιστα, είναι αυτονόητο.

Τι είναι όμως η τελειομανία;

Τελειομανία είναι η τάση του ατόμου να θεωρεί πως ό,τι δεν αγγίζει το τέλειο αυτομάτως δεν είναι και αποδεκτό. Ως αποτέλεσμα το άτομο δυσκολεύεται να δοκιμάσει νέα πράγματα, ζει μέσα στην αγωνία του τι θα συμβεί αν δεν καταφέρει να φτάσει τις υψηλές προσδοκίες βάσει των οποίων πορεύεται στη ζωή του και βασίζει την αξία του σε παράγοντες έξω από το ίδιο, όπως στα επιτεύγματά του.

Και ενώ η τελειομανία μπορεί να αποδοθεί σε εξωτερικά αίτια – πιέσεις της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος, της κοινωνίας, κ.α. – η λύση βρίσκεται κάπου πιο εσωτερικά. Σε ένα σημείο που δεν έχουμε τόσο εύκολη πρόσβαση όπως στο διαδίκτυο. Βρίσκεται στον ίδιο μας τον εαυτό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την καταπολέμηση της τελειομανίας.

1| Η αξία μας είναι σταθερή και έμφυτη

Η ανθρώπινη ύπαρξη έχει αξία μόνο και μόνο επειδή υφίσταται, μόνο και μόνο γιατί είναι απόδειξη του θαύματος της ζωής. Αυτή η αξία δεν χάνεται, δεν αλλάζει, δεν μειώνεται, ούτε αυξάνεται αναλογικά των επιτευγμάτων μας ή της κοινωνικής μας θέσης – παρόλο που μπορεί να έχουμε πειστεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα λάθη μας είναι απλά λάθη. Όχι μεγαλόστομη απόδειξη της μικρής αξίας μας ως άνθρωποι. Ταυτόχρονα, οι επιτυχίες μας δεν είναι ενισχυτές της αξίας μας. Είναι απλά επιτυχίες, τίποτα παραπάνω. Και υπάρχει μια ανάσα ελευθερίας σε αυτό.

2| Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση

Πίσω από τις τάσεις τελειομανίας συχνά κρύβονται αχαλίνωτες σκέψεις που εξερευνούν όλα τα πιθανά σενάρια, όλα εκείνα που θα συμβούν αν δεν επιτευχθεί το «τέλειο».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να αμφισβητούμε αυτές τις σκέψεις, να συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται απλά για υποθέσεις και ότι πιθανώς τίποτα καταστροφικό δεν θα συμβεί αν η απόδοσή μας δεν είναι η καλύτερη. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, γιατί έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε;

3| Παρατήρηση

Προκειμένου να μειώσουμε την επίδραση τη τελειομανίας στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να μπορούμε να την εντοπίσουμε. Σε ποιους τομείς βρίσκεται συνήθως; Περιμένουμε το «τέλειο» από τον εαυτό μας, από τους άλλους ή και από τα δύο; Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και σε ποιες καταστάσεις βγαίνει εκτός ελέγχου; Αναζητούμε την τελειότητα περισσότερο στην επαγγελματική μας ζωή, την κοινωνική, τη ρομαντική ή σε κάθε πτυχή της ζωής μας;

Το να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται η τελειομανία στη ζωή μας, καθώς και το να έχουμε υπόψιν τις δύο πρώτες παραδοχές του άρθρου, είναι μια καλή αρχή για να αποδεσμευτούμε από τις αλυσίδες της τελειομανίας.

 

 

Φωτεινή Κοφινά

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

RECENT

RELATED