Skip to main content
thetiki skepsi gina thanopoulou a7c13e31

Θετική σκέψη, αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη. Και τα 3 είναι Επιλογή!

Όπως λέει η Dr. Barbara Fredrickson για Θετική Ψυχολογία στο βιβλίο της « Ηοw Our Supreme Emotion Affects Everything We Feel, Think, Do and Become”: “H Zωή μας έχει πολλές ανατροπές, δυσκολίες & δοκιμασίες. Υπάρχουν όμορφες, ευχάριστες εμπειρίες, αλλά και δοκιμασίες. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε να βλέπουμε όλες τις εμπειρίες σαν μαθήματα για Εξέλιξη, αντί για αιτίες για παραπόνο, θλίψη και αρνητικότητα! ” 

Την Αισιοδοξία & την Θετική Σκέψη μπορούμε να τις διδαχτούμε & να τις μάθουμε.

Aκόμα και αν δεν τις έχουμε εκ γενετής λόγω χαρακτήρα, ταπεραμέντου, ή απο τα βιώματα της οικογένειας μας.

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά & εμπειρικά ότι οι άνθρωποι από τη Φύση μας, δίνουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα αρνητικά παρά στα θετικά συμβάντα & εμπειρίες στη ζωή μας. !

Έτσι είναι η Ανθρώπινη Φύση !.Αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιαζόμαστε στο αρνητικό, από το θετικό! Έτσι είναι φτιαγμένος ο ανθρώπινος εγκέφαλος! Τα καλά νέα είναι ότι παρ’όλο που έχουμε αυτή τη τάση, υπάρχουν τρόποι να αλλάξουμε την ταση μας για αρνητικές σκέψεις με αντικατάσταση των αρνητικών & υιοθέτηση των θετικών Σκέψεων ! Η Dr. Barbara Fredrickson, καθηγήτρια της Θετικής Ψυχολογίας, ανέπτυξε τη θεωρία ότι χρειάζονται 3 θετικές εμπειρίες, για να ξεπεραστεί μία αρνητική, δηλαδή μια αναλογία 3 προς 1. Γενικότερα, κάθε αρνητικό συναίσθημα είναι 3 φορές πιό δυνατό από το θετικό !

Άρα για να το εξισορροπήσουμε, χρειαζεται να αντικαταστήσουμε 3 φορές πιο πολύ και έντονα τις αρνητικές σκέψεις με θετικές ! Με αυτή την αντίληψη η Dr. Barbara Fredrickson παρουσίασε τη θεωρία οτι χρειάζονται3 βασικά Βήματα για την εκμάθηση και υιοθέτηση της Αισιόδοξης & Θετικής σκέψης: 1) Αναγνώριση-Αποδοχή, 2) Συνειδητοποίηση & 3) ΑΛΛΑΓΗ !

1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ- ΑΠΟΔΟΧΗ:
Το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση της αισιοδοξίας, θετικής σκέψης είναι νασυνειδητοποιήσουμε & να αποδεκτούμε τις δικές μας έντονα αρνητικές πεποιθήσεις που μας έχουν βασανίσει και στιγματίσει μία ζωή ! Είναι πολύ πιθανό, ότι στη ζωή μας έχουμε περισσότερες επιτυχίες απ’ ό,τι αποτυχίες, ωστόσο δεν το βλέπουμε, επειδή δίνουμε υπερβολική προσοχή στις αποτυχίες μας και μικρή προσοχή στις επιτυχίες μας. Μόνο η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, για να αρχίσουμε να εστιαζόμαστε & να έλκουμε τα θετικά!

2. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Το δεύτερο βήμα είναι η Ενσυνειδητότητα. Η μαθημένη αισιοδοξία απαιτεί να βλέπουμε με αντικειμενικότητα τις εμπειρίες μας, χωρίς να υπερβάλουμε, ούτε αρνητικά, ούτε θετικά ! Για την ακρίβεια, κάθε φορά που βιώνουμε μια επιτυχία ή αποτυχία, πρέπει πρώτα να εξετάζουμε: Πως αισθανόμαστε στο Σώμα, στη Ψυχή σας & στο Πνευμα !

Να Εξετάζουμε τις Σκέψεις μας με Ενσυνειδητότητα:

  • Πώς εξηγούμε το συμβάν στον εαυτό σας;
  • Νιώθούμε ισχυροί ή ανήμποροι;
  • Πώς συνδέονται οι σκέψεις μας με τα συναισθήματά μας;

3. AΛΛΑΓΗ:
Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η Θετική, πιο Λειτουργική Αλλαγή ! Όταν βιώνουμε μια ΕΠΙΤΥΧΙΑ, την παρατηρούμε συνειδητά και αποδεχόμαστε τα μικρά & μεγάλα, θετικα βήματα Αλλαγής με Ευγνωμοσύνη ! Έτσι, αποκτούμε τη Νοητική Συνήθεια να δίνουμε ΠΡΟΣΟΧΗ στις επιτυχίες μας & να επιβραβευουμε τον εαυτο μας!Όταν πάλι βιώνουμε μια αποτυχία, να εστιάζομαστε στις Ρεαλιστικές Ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κάτι περιστασιακό, που μπορεί να λειτουργήσει & σαν Μάθημα Ζωής και Εξέλιξης!

Επίσης, μπορούμε να φέρουμε στον νου μας παλαιότερες επιτυχίες μας για τις οποίες είχαμε πετύχει & επιβραβευτεί. Να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτές και να νοιώσουμε πιό θετικά. Να Εστιαστούμε στο θετικό και να εξουδετερώσουμε κάθε αρνητική σκέψη !Αν & Όταν το κάνουμε αυτό συχνά δημιουργούμε Νέες Νοητικές Συνήθειες, οπότε την επόμενη φορά που θα βιώσουμε μια αποτυχία, ο νους μας θα βρει γρήγορα ρεαλιστικούς λόγους να ελπίζει ότι θα την ξεπεράσει και θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα.Έτσι μαθαίνουμε και καλλιεργουμε την Αισιοδοξία, τη Θετική Σκέψη & την Ευγνωμοσύνη!

 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RECENT

RELATED