Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F02%2Feftixismena paidia eftixismeni enilikes

Τι κάνει ένα ευτυχισμένο παιδί…αργότερα έναν ευτυχισμένο ενήλικα;

Πρόσφατη έρευνα για την ευτυχία μας δίνει εκπληκτικές απαντήσεις!

Ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας μας αποδεικνύεται ότι, είναι οι δικές μας ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές συνήθειες, οι οποίες δημιουργούν τη χημεία του σώματος να καθορίζει το επίπεδο ευτυχίας μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από εμάς τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι από άλλους. Μέρος αυτού είναι εγγενής, ακριβώς η μοίρα των γονιδίων μας που μας δίνουν μια πιο ευτυχισμένη διάθεση. Αλλά μεγάλο μέρος της διάθεσής μας είναι  η συνήθεια!

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να αναφέρεται η ευτυχία ως συνήθεια!

Αλλά είναι πιθανό ότι όταν είμαστε ενήλικες, έχουμε συνηθίσει τη συνήθεια να είμαστε συχνά χαρούμενοι ή τη συνήθεια να είμαστε σε μεγάλο βαθμό δυστυχισμένοι.

Η ευτυχία συνδέεται στενά με τρία είδη συνηθειών:

1. Πώς σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον κόσμο, και επομένως αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας.

2. Ορισμένες ενέργειες ή συνήθειες, όπως τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διαλογισμό, επαφή με άλλους ανθρώπους, να χαμογελάμε πιο συχνά  και  το γέλιο!

3. Χαρακτηριστικά όπως: αυτοέλεγχος, , δικαιοσύνη, φροντίδα για τους άλλους, σοφία, θάρρος και ειλικρίνεια.

Στην πράξη, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απλά συνήθειες. Τάσεις να ενεργούμε με συγκεκριμένους τρόπους όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένα είδη καταστάσεων.

Και σίγουρα έχει νόημα ότι όσο περισσότερο επιδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο καλύτερη είναι η ζωή μας, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τόσο πιο νόημα βρίσκουμε στη ζωή – τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.

Πώς μπορούμε λοιπόν  να βοηθήσουμε  τα  παιδιά μας, να αρχίσουν  να αναπτύσσουν τις συνήθειες που οδηγούν στην ευτυχία;

1. Διδάξτε στο παιδί σας εποικοδομητικές ψυχικές συνήθειες που δημιουργούν ευτυχία.

Διαχείριση της διάθεσής μας, θετική αυτο-συζήτηση, καλλιέργεια αισιοδοξίας, εξάσκηση ευγνωμοσύνης και εκτίμηση της μεταξύ σας σύνδεσης.

Γίνετε το κατάλληλο πρότυπο χρήση  και το παιδί σας θα σας αντιγράψει.

original 1

2. Διδάξτε ρουτίνες αυτοδιαχείρισης, που δημιουργούν ευτυχία.

Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα επίπεδα ευτυχίας. Αλλά εσείς και το παιδί σας μπορεί να έχετε τις δικές σας, πιο προσωπικές στρατηγικές.

Για πολλούς ανθρώπους η μουσική είναι μια άμεση βελτίωση της διάθεσης, για τους άλλους μια βόλτα στη φύση λειτουργεί πάντα.

3. Καλλιεργήστε τη διασκέδαση.

Το παλιό ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο αποδεικνύεται αληθινό. Όσο περισσότερο γελάμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε! Αλλάζει πραγματικά τη χημεία του σώματός μας.

Και εδώ είναι ένα υπέροχο εργαλείο: το χαμόγελο μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ακόμα και όταν στην αρχή το επιβάλλουμε. Η ανατροφοδότηση από τους μύες του προσώπου μας, μας ενημερώνει ότι είμαστε χαρούμενοι και αυτό βελτιώνει αμέσως τη διάθεσή μας. Για να μην αναφέρουμε τη διάθεση εκείνων που βρίσκονται γύρω μας !!

4. Μοντέλο θετικής αυτο-ομιλίας.

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πολλά εμπόδια της ζωής. Ποιος λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε εμείς; Στην πραγματικότητα, ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα; Η έρευνα δείχνει ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι μιλάνε με θετικό τρόπο στον εαυτό τους  όπως  την αναγνώριση της προσπάθειά τους, τον έπαινο.

Μιλήστε στον εαυτό σας ως κάποιον που αγαπάτε, δυνατά  ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να σας ακούσουν.

5. Καλλιεργήστε την αισιοδοξία.

Είναι αλήθεια ότι μερικοί από εμάς γεννιούνται πιο αισιόδοξοι από άλλους, αλλά όλοι μπορούμε να το καλλιεργήσουμε.

6. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει χαρά στα καθημερινά πράγματα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρατηρούν τα μικρά θαύματα της καθημερινής ζωής και αφήνουν τον εαυτό τους να τους αγγίξει, είναι πιο ευτυχισμένοι. Η καθημερινή ζωή ξεχειλίζει από χαρούμενα γεγονότα: Η παρατήρηση  του ήλιου που δύει. Η χαρά της εύρεσης ενός νέου βιβλίου από έναν αγαπημένο συγγραφέα στη βιβλιοθήκη. Ένα γράμμα από τη γιαγιά. Οι πρώτοι ανθοί της άνοιξης.

7. Υποστηρίξτε το παιδί σας, να δημιουργεί ουσιαστικές  σχέσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι έχουν αληθινές και βαθύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους που επιλέγουν να έχουν στην ζωή τους.

original 5

8. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ευγνωμοσύνη.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να είναι ευγνώμονες έως ότου είναι ευτυχείς, δηλαδή έως ότου έχουν κάτι να είναι ευγνώμονες. Αλλά κοιτάξτε προσεκτικά και θα διαπιστώσετε ότι είναι το αντίθετο: οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι επειδή είναι ευγνώμονες. Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως συνειδητά ευγνώμονες είναι οι πιο ευτυχισμένοι.

Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να καλλιεργούν την ευγνωμοσύνη, κάτι που είναι το αντίθετο από το να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα.

9. Εκπαιδεύστε το παιδί σας  να  αποδέχεται όλα τα συναισθήματα και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και ωφέλιμα.

Η ζωή είναι γεμάτη χαρά, αλλά ακόμη και για το πιο ευτυχισμένο άτομο η ζωή είναι επίσης γεμάτη από απώλεια και πόνο, και έχουμε καθημερινά λόγους να στενοχωριόμαστε , για μεγάλα και μικρά. Η αναγνώριση των δυσάρεστων συναισθημάτων μας και  η αποδοχή αυτών εμβαθύνει πραγματικά την ικανότητά μας να παίρνουμε χαρά στη ζωή μας.

Έτσι, επιλέγοντας να είμαστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει καταστολή των συναισθημάτων μας. Σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να τιμάμε όλα τα συναισθήματά μας και να αφήνουμε τον εαυτό μας να τα αισθάνεται.

original 3

11. Αντιμετωπίστε το μήνυμα ότι η ευτυχία μπορεί να αγοραστεί.

Ως γονείς, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που διδάσκουμε στα παιδιά μας για τη ζωή. Παίρνουν το συνεχές μήνυμα των μέσων ενημέρωσης ότι ο στόχος της ζωής είναι περισσότερα χρήματα και περισσότερα πράγματα. Τελικά, αυτό που διαμορφώνουμε και τι τους λέμε θα έχει μεγαλύτερη σημασία, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτά τα μηνύματα.

12. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τη χαρά της συνεισφοράς.

Η δουλειά μας ως γονείς είναι να βρούμε τρόπους για να κάνουν μια θετική διαφορά στον κόσμο, ώστε να μπορούν να απολαύσουν και να μάθουν από αυτήν την εμπειρία.

Για οποιαδήποτε απόρια, η συμβουλή, μπορείτε να με βρείτε στα social, Facebook | Instagram | ή να μου στείλετε mail: blagka@gmail.com

Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου
Certified Life Coach, Senior Professional Member of Hellenic Institute of Coaching, Κοινωνιολόγος, Σχολική Ψυχολόγος Ειδική Παιδαγωγός και Σύμβουλος Σφαιρικής Αντίληψης με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Γονέων

 

 

FB IMG 1605365240014 1

Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου Professional LifeCoach

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα με βασικό μου πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους και να συμμετέχω σε ομαδικές κοινωνικές δράσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν, αρχικά, οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία και τη Δημοσιογραφία. Ο ερχομός του γιου μου ήταν το σημείο εκκίνησης μιας ουσιαστικής και γεμάτης νόημα ζωής, αλλά και της ενασχόλησής μου πιο στοχευμένα με αυτά που αγαπούσα, τη γνώση για τα παιδιά και την οικογένεια. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ειδική Αγωγή, στο Life Coaching for Kids, young adults and families και στην Σχολική Ψυχολογία. Σήμερα είμαι εξειδικευμένη Σύμβουλος της Σφαιρικής Αντιλήψης, Σχολικός Ψυχολόγος, κάνω ομάδες εφήβων και Σχολές Γονέων και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδος και Κύπρου.

RECENT

RELATED