Skip to main content
images easyblog articles 2125 eftixia kai nohma sti zoh f520d603

Τι Μας Δίνει «Ευτυχία & Νόημα Στη Ζωή»;

Τι αναζητούμε τελικά στη ζωή μας? Ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του, τις προσδοκίες, τα πιστεύω, τις αξίες, τα όνειρά του έχει διαφορετικές απαντήσεις.  Ο σκοπός της ζωής είναι διαφορετικός ανάλογα τον άνθρωπο, το φύλο, την ηλικία, το ταμπεραμέντο, τις συνθήκες. Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας, αργά ή γρήγορα, ψάχνουμε ένα νόημα ζωής και τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Αν θέλαμε να ορίσουμε την ευτυχία θα λέγαμε ότι είναι η κατάσταση που φέρνει στην ανθρώπινη καρδιά & ζωή ηρεμία, εσωτερικό γέμισμα, νόημα,  χαρά, ισορροπία και σκοπό. Βέβαια η ζωή κάθε ανθρώπου έχει μια πολύπλοκη, διαφορετική πορεία και είναι μια υποκειμενική υπόθεση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει κάποια περίοδο στη ζωή μας στοιχεία «ευτυχίας, χαράς, εσωτερικής πληρότητας»,  μέσω θετικών εμπειριών, αλλά και περιόδους δυστυχίας, λύπης, έλλειψης νοήματος, μέσω αρνητικών βιωμάτων. Πολλές φορές το περιβάλλον, οικογενειακό ή κοινωνικό, ευθύνεται για τη απογοήτευση που βιώνουμε εξαιτίας  παιδικών εμπειριών, που μας «στιγμάτισαν» από νωρίς και δεν μας προετοίμασαν σωστά για να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις, δυσκολίες και αλλαγές με δύναμη, ευελιξία και θετική σκέψη.

Άλλες φορές οι εμπειρίες του περιβάλλοντος μάς παρότρυναν να δουλέψουμε προς την απόκτηση συγκεκριμένων στόχων, να «βάλουμε στην άκρη» τις προσωπικές επιθυμίες μας, με την προοπτική ότι θα γίνουμε ευτυχισμένοι αν επιτύχουμε όσα μας είχαν υποδείξει. Η ευτυχία συνδέθηκε με συγκεκριμένους τομείς της ζωής, όπως την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών, επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική αποδοχή κτλ, που όμως όταν αποκτήθηκαν μπορεί να  μας έδωσαν παροδική ικανοποίηση, σύντομα όμως έφεραν ακόμα μεγαλύτερο «συναισθηματικό κενό».  «Ξεχάσαμε» τον αληθινό εαυτό μας, την εσωτερική μας φωνή και τις πραγματικές ανάγκες μας. Σαν αποτέλεσμα αργά η γρήγορα βιώσαμε μεγαλύτερη απογοήτευση.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πάντοτε θα υπάρχουν δυσκολίες και αλλαγές, αλλά αν έχουμε δουλέψει τον εαυτό μας, έχουμε αποφασίσει να «υιοθετήσουμε» μια θετική στάση ζωής, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, έχουμε ευγνωμοσύνη, και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με αφοσίωση, επιμονή και υπομονή για την επίτευξη των στόχων μας, τότε μπορούμε να βιώσουμε μια κατάσταση που είναι κοντά στην αληθινή ευτυχία !

41c2d904765df16f9b2a8da350d622c3

Μερικοί τρόποι να επιλέξουμε τον καλύτερο για εμάς δρόμο για να οδηγηθούμε στην εσωτερική πληρότητα είναι:

1. Να ανακαλύψουμε & καλλιεργήσουμε τον αληθινό εαυτό μας, στρέφοντας την προσοχή μέσα μας! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία που αναζητάμε βρίσκεται ήδη μέσα μας, αρκεί μόνο να επαναφέρουμε στη μνήμη μας στιγμές που νιώσαμε ευτυχισμένοι. Να αναρωτηθούμε τι σκεφτόμασταν τότε, ποια ήταν τα συναισθήματά μας, τι βιώναμε, τι όνειρα είχαμε !

2. Να Αναρωτηθούμε τι είναι «ευτυχία» για εμάς ! Είναι σημαντικό βήμα να συνειδητοποιήσουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους και μας δίνει πληρότητα, εμάς προσωπικά, όχι τους άλλους ! Αν το καταφέρουμε, έστω αρχικά με το νου μας, μπορούμε σιγά σιγά να το πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας.

3. Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας  τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, μέσα από το δρόμο της Ευγνωμοσύνης.  Αυτό τελικά θα μας οδηγήσει στην ευτυχία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι μόνο όταν αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε σε υλικό επίπεδο, αλλά αν έχουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε σήμερα. Τότε μόνο θα κτίσουμε ένα καλύτερο «αύριο» και θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται αυτό.

4. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ. Να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως αληθινά είναι, εκφράζοντας τα αληθινά μας συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, γιατί τότε θα ζούμε πραγματικά τη ζωή & τον εαυτό μας.

5. Ας «βάλουμε στην άκρη» τις ανασφάλειές μας & ας εστιαστούμε στα θετικά μας.  Όταν εστιαζόμαστε στα θετικά, έχοντας πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας και θέτουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους  ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά  στο να γίνουμε ευτυχισμένοι.

6. Ας προσεγγίσουμε τις καταστάσεις με θετική σκέψη και οπτική. Όσο και αν είναι δύσκολο εξαιτίας δυσχερών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, πρέπει να μην αφήσουμε την αβεβαιότητα για το αύριο να μας παρασύρει σε μια «μοιρολατρική» προσέγγιση της πραγματικότητας, που θα μας επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά και θα μας ακινητοποιήσει πρακτικά. Αυτά είναι «εχθροί» της ευτυχίας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι όταν βιώνουν μία «δύσκολη» κατάσταση προσπαθούν να πάρουν Μαθήματα Εξέλιξης  για να κατανοήσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό και τις αληθινές τους ανάγκες.

7. Ας μάθουμε να ζούμε το ΠΑΡΟΝ, όχι να αναπολούμε το παρελθόν ή να σχεδιάζουμε μόνο το μέλλον. Καλό θα είναι να αποδεχτούμε, και να εκτιμήσουμε το «τώρα» έτσι όπως είναι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να το ζήσουμε με όσα έχουμε, με ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Να μην παλεύουμε συνεχώς να αποκτήσουμε περισσότερα γιατί αυτό θα μας γεμίσει με ανασφάλειες και άγχος. Να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας. Ζώντας το παρόν ίσως οδηγηθούμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον, ( EdwardTOLLE, “ThePowerNow”, «Η Δύναμη του Τώρα»).

8. Ας τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές ! Η «ΑΛΛΑΓΗ» είναι το πιο φυσιολογικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Οι ευτυχισμένοι, ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια και να δουν την αλλαγή σαν μια νέα αρχή.

9. Ας αποβάλλουμε το άχρηστο άγχος και αγωνία από τη ζωή μας. Οι άνθρωποι πρέπει να «εξελιχθούμε» πνευματικά και συναισθηματικά και να κατανοήσουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε πραγματικά και όχι αυτό που μας υπαγορεύουν οι άλλοι. Να πιστέψουμε και αποδεχτούμε τον αληθινό μας εαυτό και τις ανάγκες του. Έτσι θα νιώσουμε ουσιαστικά αυθεντικοί, ικανοποιημένοι,  ισορροπημένοι και τελικά ευτυχισμένοι.

10. Ας αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της ζωής μας με ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο! Εάν αποδεχτούμε την αλήθεια για το ποιοί αληθινά είμαστε, θα μπορέσουμε να ζήσουμε αυθεντικά & θα «διδαχθούμε» από τα διάφορα δύσκολα γεγονότα, και θα μάθουμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται μέσα από την προσωπική επιτυχία μόνο ή την απόκτηση περισσότερων αγαθών, αλλά έρχεται σταδιακά και μπορούμε να τη βρούμε στις μικρές, απλές χαρές της καθημερινότητάς. Έτσιθα μπούμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, ηρεμία, ισορροπία & εσωτερική ικανοποίηση.

2bfee63312ac42511b26afc872051ffb

Κλείνοντας, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευτυχία & η Πληρότητα δεν έρχεται μόνο αν αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε σε υλικό επίπεδο, άλλωστε η ανθρώπινη φύση επιθυμεί όλο και περισσότερα. Η Ευτυχία δεν είναι το «τέρμα», αλλά μια «πορεία», μια «στάση ζωής», ένας τρόπος να δούμε τα πράγματα και τον εαυτό μας, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες.

Η ζωή τελικά δεν είναι η «Ιθάκη» σαν αυτοσκοπός, αλλά η πορεία προς την «Ιθάκη» μας !

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RELATED