Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F03%2Ftiktok social

TikTok: Η νέα «εθιστική» μόδα που έχει συναρπάσει μικρούς και μεγάλους

144942010 325852772101368 6898743791439851726 n

28 Μαρ 2021

Η σύγχρονη τηλεόραση έχει αντικατασταθεί από βίντεο ενός λεπτού της συγκεκριμένης πλατφόρμας που έχει κατακτήσει τον κυβερνοχώρο, και χιλιάδες νέοι ενημερώνονται ψυχαγωγούνται μέσω αυτής. Κάθε λογής βίντεο ανεβάζουν την διάθεση, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός.

Η εποχή της εικόνας είναι πεπερασμένη, πλέον η κινούμενη εικόνα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η μοναδική παγίδα, πως περνάνε οι ώρες δίχως να γίνουν αντιληπτές, για αυτό άλλωστε ονομάζεται Τικ Τοκ, ο χρόνος τρέχει. Η δημοτικότητα ανυψώθηκε εν έτη καραντίνας, τότε που βρέθηκε άπλετος χρόνος στα χέρια μας. Νέοι χόρευαν σε κάποιο τρέντ που ακολουθούσαν όλοι, τις αποκαλούν προκλήσεις και η δημιουργικότητα παίζει τον πρώτο ρόλο. Κάνουν μεταλλάξεις μέσω make up, και υποκρίνονται κουνώντας τα χείλια με βάση γνωστές ατάκες ή άλλους τικτόκερς που κατάφεραν να γίνουν ήχος. Ο αλγόριθμος, για την ώρα, εξαρτάται από τα like, όσο πιο πολλά like τόσο πιο πολλά άτομα θα δουν το βίντεο που θα καταλήξει στα δρόμενα της κεντρικής σελίδας.

tiktok 1

Κάποια παραδείγματα που παρακολούθησα στην νέα σύγχρονη τηλεόραση του Τικτόκ.
Ένα ενδιαφέρον σκηνοθετημένο live που πέτυχα, από ένα παιδί που εγκλωβίστηκε σε εγκαταλειμμένο κτίριο. Ανέβαινε και κατέβαινε σκάλες δίχως να βρίσκει διέξοδο, τρομοκρατημένος έδειχνε τρομακτικές γωνίες του εγκαταλειμμένου κτιρίου και αντιδρούσε σε παράξενους ήχους, κάνοντας τον θεατή να μπαίνει στη  περιπέτεια. Ήταν τόσο καλό που εν τέλει απορούσες αν ήταν αληθινό. Το βίντεο διακόπη όταν εμφανίστηκε το «φάντασμα»

tiktok app music

Υπάρχει μια ελεύθερη ροή πληροφοριών όσον αφορά τα δρώμενα. Σε ζωντανή σύνδεση αναμεταδίδουν πορείες και πολιτικές συνεδρίες, ή και ακόμα πάρτι με ντιτζέι και θεατρικά.
Γυναίκες εμψυχώνουν το γυναικείο φύλο, κάτι που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας πάρα μόνο από άγνωστες ον λαιν. Ανεβάζουν το ηθικό της κοπέλας που παρακολουθεί, επικαλούνται την γυναικεία δύναμη και του φεγγαριού. Δίνοντας συμβουλές πως να πιστέψουν στον εαυτό τους και πως να φερθούν στην ζωή. Παρακλήσεις να σταθούν στο ύψος τους σαν βασίλισσες εκ γενετής που είναι.

LYNXMPEFBN0PR L

Οι ηλικιωμένοι ξεκίνησαν τα Τικτόκ και είναι άκρως διασκεδαστικό. Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να ασχολούνται με την νέα τεχνολογία, άλλα όσοι το κάνουν, έχουν πολύ φαντασία και είναι ξεκαρδιστικοί. Ο χρόνος μπορεί να περνάει, άλλα μερικοί άνθρωποι δεν ξεχνούν το χιούμορ της ζωής.
Μια υποκατηγορία που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η ενασχόληση με την μαγεία, δίνονται ελευθέρα ξόρκια και σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε τελετές. Τρόποι να κοπούν δεσμά ή να καλεστεί η σκιά. Άμα δεν γνωρίζεις, μπορείς ευκολά να πέσεις θύμα και να μπλεχτείς στους κύκλους της μαύρης μαγείας. Ως μάγισσά που πασχίζει να γίνει ιέρεια, βλέπω τους κινδύνους σε αυτήν την τάση.
Κάτι σημαντικό για να ευαισθητοποιηθεί η ψυχή. Άνθρωποι δείχνουν το πόνο τους δημόσια. Καταγράφουν τα αποτελέσματα μιας βίαιης σχέσης ή την ώρα της πάλης. Έχουν αποφευχθεί πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με αυτόν τον τρόπο. Έχουν σωθεί παιδιά από κακομεταχείριση και κοπέλες από αρπαγές μονάχα με την χρήση του Τικτόκ. Μερικοί βιντεοσκοπούν την ώρα που κλαίνε και ζητάνε έκκληση βοήθειας ή απλά θέλουν να μιλήσουν.

collage

Είναι λίγα από τα εθιστικά παραδείγματα της πλατφόρμας. Η δημιουργικότητα, ο συγχρονισμός και η ομαδική δουλειά είναι αυτά που φτιάχνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Φτάνει τώρα να μετρήσουμε τα δευτερόλεπτα που χαρίζουμε στην μικρή οθονούλα του κινητού μας.

Γράφει η Diana Chemeris

 

RECENT

RELATED