Skip to main content
Likewomangr skiathitiko spiti 3 3d273e73

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα «ταξίδι» πίσω στο χρόνο

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο.

Εάν σε πάρει ο δρόμο σου από το πανέμορφο νησί την Σκιάθο, μην παραλείψει να επισκεφτείς το «Σκιαθίτικο Σπίτι». Ένα σπίτι που στέκεται αγέρωχα από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, και έ.χει μετατραπεί σε μουσείο από συγγενείς του αρχικού ιδιοκτήτη είναι παράδειγμα  της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σκιάθου

Η οικία έχει ως έκθεμα τον ίδιο της τον εαυτό, συνοδευόμενη από τα κειμήλια τεσσάρων γενεών. Πρόκειται για ένα βίωμα που έγινε εγχείρημα.

Likewomangr skiathitiko spiti 1 1

Η οικία χρονολογείται από το 1904 και κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά μαζί με τα αντικείμενα που το πλαισίωναν. Κάθε γενιά διατηρούσε τα αντικείμενα της προηγούμενης ως ένδειξη σεβασμού. Σήμερα, αυτό το συνονθύλευμα από μνήμες, ιστορίες και κειμήλια τεσσάρων γενεών αποτελεί βίωμα και κομμάτι της ταυτότητάς της πέμπτης γενιάς.

Έτσι, πριν από πέντε χρόνια δημιουργήθηκε το «Σκιαθίτικο Σπίτι», ένα open house στη Χώρα της Σκιάθου. Ο επισκέπτης εισερχόμενος στο ισόγειο της οικίας θα συναντήσει αρχικά το αυθεντικό σκιαθίτικο τζάκι, τον καστρινό και τον σκιαθίτικο καναπέ, έναν πολυέλαιο του 1883, έναν αρχαίο αμφορέα του 2αι.πΧ., παραδοσιακές φορεσιές, σκιαθίτικα χαλιά, κεντήματα και κοσμήματα. Η ξύλινη σκάλα στη συνέχεια, θα τον οδηγήσει στον όροφο όπου υπάρχουν τρία δωμάτια και ένας διάδρομος, στον οποίο δεσπόζει η λιθογραφία με τον βασιλιά Γεώργιο Α ́ και την βασίλισσα Όλγα.

Στον όροφο θα συναντήσει κασέλες με κειμήλια, τον αργαλειό, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια, την
ξύλινη κασέλα της νύφης καθώς και σε κορνίζες οικογενειακές φωτογραφίες, με τις μορφές των παλαιότερων γενεών σε σέπια και ασπρόμαυρα πορτρέτα. Το σύνολο των εκθεμάτων σε συνδυασμό με την βιωματική ξενάγηση στο χώρο, συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ο βιωματικός χαρακτήρας της ξενάγησης χαρακτηρίζει την περιήγηση του επισκέπτη στην οικία, μεταφέροντάς τον σε έναν άλλον χωροχρόνο. Η αφήγησή δομείται με βάση τις σημειώσεις βασικών πληροφοριών που είχαν καταγραφεί για το κάθε κειμήλιο, κυρίως από τις γιαγιάδες της οικογένειας. Οι καταγραφές των γυναικών της οικίας κυριαρχούν, καθώς εκείνες ήταν που ζούσαν κυρίως στο σπίτι, μιας
και οι άνδρες ταξίδευαν συνεχώς, λόγω της ενασχόλησής τους με ναυτικά επαγγέλματα.

Λεπτομέρειες φορεσιών και υφαντών, μαγειρικές συνταγές, αλληλογραφίες και σημειώσεις γεγονότων της ζωής τους, αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς της αφήγησής.
Με αυτόν τον τρόπο η ξενάγηση εμπλουτίζεται με το βίωμα όλων των προηγούμενων γενεών με διαμεσολαβητές την πέμπτη γενιά.
Η οικία είναι ένα «δοχείο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Εκεί γεννιέσαι, μεγαλώνεις, γερνάς. Εκεί ζεις, εξελίσσεσαι και πεθαίνεις!

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι ένα «δοχείο ζωών», στο οποίο έζησαν, μεγάλωσαν και γέρασαν τέσσερις γενεές. Σήμερα με «συνοδούς» την πέμπτη γενιά, το «Σκιαθίτικο Σπίτι» προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα «ταξίδι» πίσω στο χρόνο, έχοντας ως κύριες «αποσκευές» το βίωμα και την ιστορία της οικογένειας.

173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED