Skip to main content
likewomangr mythoi gia to vourtsisma ton dontion 7a6e33c5

Μύθοι και αλήθειες για τα βούρτσισμα των δοντιών μας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τελικά μήπως έχουν μπερδευτεί λίγο τα πράγματα με το τι ισχύει και τι όχι με το βούρτσισμα των δοντιών μας;

Τα παιδικά δόντια δε χρειάζονται φροντίδα.

Μύθος

Τα νεογιλά δόντια έχουν λεπτότερο και συχνά αδύναμο σμάλτο, επομένως έχουν μικρότερη προστασία από τα βακτήρια που μεταβολίζουν τη ζάχαρη και προκαλούν τερηδόνα.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μάθετε στο παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα αλλά αλλά όσο νωρίτερα το συνηθίσει,τόσο πιο σύντομα θα είναι να μπει σε μια καθημερινή ρουτίνα.
Μείνετε μαζί του στο μπάνιο και βουρτσίστε τα δόντια σας παρέα, κάντε το σαν μια κοινή σας διασκεδαστική δραστηριότητα την οποία το παιδί θα απολαμβάνει. Σημαντικό είναι επίσης, πέρα από την τεχνική του βουρτσίσματος, να εμφυσήσετε στο παιδί σας και τη σημασία της διάρκειας του βουρτσίσματος που δεν πρέπει να είναι λιγότερη από 60 δευτερόλεπτα.
Φροντίστε επίσης το παιδί σας να εξοικειωθεί με την ιδέα του οδοντιάτρου ώστε να μην φοβάται στο μέλλον. Επισκεφθείτε τον νωρίς για έναν απλό έλεγχο και για να του δείξει ο επαγγελματίας πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα. Καλό είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνει στην ηλικία τριών με τεσσάρων ετών.Μη περιμένετε να εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα κάτι το οποίο μπορεί να κάνει την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στον οδοντίατρο μια δυσάρεστη και επίπονη εμπειρία. Στη συνέχεια, φροντίστε να κλείνετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.

Το βούρτσισμα των δοντιών μία φορά την ημέρα είναι αρκετό.

Μύθος

Όχι, δεν είναι. Για να βοηθήσετε στην προστασία των δοντιών σας, πρέπει να τα βουρτσίζετε σχολαστικά και με σωστή τεχνική για τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα.
Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα για να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά, αρκεί να βουρτσίζετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας και να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα με φθόριο.

TIP: Φτύστε την οδοντόκρεμα και μην ξεπλύνετε με νερό μετά το βούρτσισμα – έτσι το φθόριο της οδοντόκρεμας λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και προστατεύει καλύτερα τα δόντια σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω στοματικό διάλυμα αντί για βούρτσισμα.

Μύθος – τίποτα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα.

Η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα αφού δεν μπορεί να απομακρύνει την τροφή και την οδοντική πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών και της γλώσσας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι το στοματικό διάλυμα δεν βοηθάει στην καθημερνική ρουτίνα της στοματικής σας υγείας. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το βέλτιστο συνδυασμό του βουρτσίσματος και του στοματικού διαλύματος για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αφού βουρτσίζω καλά, δε χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια για την υγιεινή ανάμεσα στο δόντια μου

Μύθος
Το οδοντικό νήμα βοηθά στην αφαίρεση της συσσωρευμένης πλάκας που βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων (εκεί όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα). Συνήθως ενδείκνυνται τα μεσοδόντια βουρτσάκια  που είναι πολύ αποτελεσματικά σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία. Όμως κάποιες φορές τα κενά ανάμεσα στα δόντια είναι πολύ μικρά για να χωρέσει το βουρτσάκι και για το λόγο αυτό το οδοντικό νήμα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική.

Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τα μεσοδόντια βουρτσάκια ή το οδοντικό νήμα 2 φορές την ημέρα. Αλλά ακόμη και μία φορά την ημέρα (κατά προτίμηση πριν το βραδινό βούρτσισμα) θεωρείται αρκετό για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή.

Τα δόντια των ηλικιωμένων ή οι τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν χρειάζονται βούρτσισμα

Μύθος

Είναι πολύ σημαντικό τα δόντια να φροντίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς η καλή στοματική υγεία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, και από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται και οι ηλικιωμένοι.
Εάν φροντίζετε ένα ηλικιωμένο άτομο, ενθαρρύνετέ το να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα και βοηθείστε το με τη διαδικασία αν αδυνατεί να το κάνει μόνο του.
Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να φροντίζονται για να διασφαλιστεί η μακροζωία και η στοματική υγιεινή.
Συνιστούμε να βουρτσίζετε τα ούλα και τη γλώσσα με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με μέτρια ή σκληρή  βούρτσα για την αφαίρεση των τροφών και της πλάκας. Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να μένουν έξω από το στόμα μεταξύ 4 και 8 ωρών κάθε 24ωρο.

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό καθαριστικό οδοντοστοιχιών ή σαπούνι και νερό, όπως συνιστάται από τον οδοντίατρό σας και βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο τακτικά για έναν έλεγχο ρουτίνας ώστε να προληφθούν οποιεσδήποτε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η φροντίδα των δοντιών μας με το σωστό βούρτσισμά τους είναι θεμελιώδης για τη στοματική μας υγιεινή. Φροντίστε πάντα να ενημερώνεστε σωστά από έναν επαγγελματία οδοντίατρο για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να την επιτύχετε και αποφύγετε οποιαδήποτε παραπλανητικά μηνύματα. Έτσι θα διατηρήσετε της υγεία της οδοντοστοιχία σας και θα ελαχιστοποιήσετε τις «δυσάρεστες» επισκέψεις στον οδοντίατρο για περιπτώσεις που δε μιλάμε για πρόληψη αλλά για αντιμετώπιση «άβολων» καταστάσεων

Διαβάστε όλα μου τα άρθρα εδώ!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας ή μια επίσκεψη από κοντά θα σας πείσει για όποιες αμφιβολίες ή πρόβλημα έχετε.

Για περισσότερα ακολουθείστε με στα social  facebook | instagram | www.ilovemydentist.gr 

I love my Dentist, Πραξιτέλους 123, 18532 Πειραιάς, τηλ: 6978556154

Σοφία Κατίδου Οδοντίατρος

Είμαι η Σοφία Κατίδου και μετά από 16 χρόνια στο χώρο της οδοντιατρικής, αποφάσισα να δημιουργήσω μια διαδικτυακή παρέα όπου θα αναλύουμε ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία και την αισθητική του στόματος.

RECENT

RELATED