365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Ο Κώστας Γιαννόπουλος μας μιλάει για “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
 
Από τον Βασίλειο Βιτσιλόγιαννη
 
 
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό Οργανισμό στην Ελλάδα για την προστασία των παιδιών. Ο Οργανισμός αποτελεί το όραμα του 10χρoνου Ανδρέα Γιαννόπουλου, που εξέφρασε στο ημερολόγιο του στις 9 Νοεμβρίου 1995 λίγες μέρες πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο. Αποστολή του Οργανισμού, είναι η υλοποίηση αποτελεσματικών και άμεσων δράσεων με στόχο την Προστασία, την Υγεία και την καλή Διαβίωση των παιδιών ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα ή άλλο κριτήριο πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.
            «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει σήμερα δράσεις στηριζόμενο σε 2.000 ενεργούς εθελοντές και περισσότερους από 400 επαγγελματίες ως επιστημονικό προσωπικό, ενώ χρηματοδοτείται από χορηγούς και την ευρεία υποστήριξη του κόσμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που αναγνωρίζουν τον Οργανισμό και εκτιμούν τη δράση του για όλα τα παιδιά.
 
Κύριε Γιαννόπουλε, μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τι κάνει?
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι το όραμα του 10χρονου γιου μου, Ανδρέα Γιαννόπουλου, που αποτύπωσε στο ημερολόγιο του, 20 χρόνια πριν, στις 9 Νοεμβρίου 1995. Ο Ανδρέας έδινε τη δική του μάχη ενάντια στον καρκίνο και ως ένα πολύ ευαίσθητο παιδί που νοιαζόταν για όλους τους άλλους, και ειδικότερα τους πιο αδύναμους, όπως είναι τα παιδιά, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα ονομαζόταν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και θα μεριμνούσε για την προστασία και το ΧΑΜΟΓΕΛΟ όλων των παιδιών. Λίγες βδομάδες μετά ο Ανδρέας έφυγε, αλλά το όραμα που άφησε σε όλους εμάς ως παρακαταθήκη ένωσε πολλούς ανθρώπους που ανέλαβαν δράση από την πρώτη στιγμή. Σήμερα, 20 χρόνια μετά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο μέσα από τις δράσεις του στους κρίσιμους τομείς της παιδικής προστασίας, της στήριξης παιδιών και οικογενειών σε κρίση, της στήριξης παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και άμεσης αντιμετώπισης. Με 400 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 2.000 ενεργούς εθελοντές και χάρη στη βοήθεια των υποστηρικτών και δωρητών μας που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να στηρίξουμε πάνω από 1.000.000 παιδιά και τις οικογένειες τους όλα αυτά τα χρόνια αδιάκοπης δράσης.
 
Μπορούν οι αριθμοί να δείξουν την πρόοδο που έχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ή κάνει στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων του?
 
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί των αναγκών που υπάρχουν για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, αλλά και της στήριξης που έχει παράσχει, αλλά και συνεχίζει να παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τις δικές του δράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο το 2014 στηρίξαμε 82.802 παιδιά και τις οικογένειες τους, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στηρίξαμε περισσότερα από 60.000 παιδιά. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα πλήττουν σοβαρά τα παιδιά και τις οικογένειες και αυξάνουν τις ανάγκες υποστήριξης, όπως φαίνεται από όλους τους αριθμούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η προσωπική ιστορία ενός παιδιού και μιας οικογένειας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περιστατικά παιδιών και των οικογενειών που διαχειριζόμαστε σε καθημερινή βάση δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε στατιστικά, όπως και το μεγαλείο ψυχής που αντιπροσωπεύουν οι χιλιάδες εθελοντές μας, το επιστημονικό μας προσωπικό, οι υποστηρικτές μας και η ελληνική κοινωνία που έχει αγκαλιάσει την ιδέα του μικρού Ανδρέα για το χαμόγελο όλων των παιδιών.
 
Υλοποιείτε προγράμματα υποστήριξης και ποια από αυτά είναι σε εξέλιξη?
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί δράσεις που δομούνται επιχειρησιακά γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: την Άμεση Επέμβαση, τη Διαβίωση και την Υγεία. Η Άμεση Επέμβαση περιλαμβάνει δράσεις, όπως είναι η λειτουργία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για Παιδιά 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής υποστήριξης για παιδιά 116 111, τη λειτουργία του Amber Alert Hellas στις περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιού και την ενεργοποίηση της εθελοντικής ομάδας Έρευνα και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Αντίστοιχα, στον πυλώνα της Διαβίωσης εντάσσονται δράσεις όπως είναι η λειτουργία των Σπιτιών φιλοξενίας για παιδιά, θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, η στήριξη των ενήλικων παιδιών μας, τα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας για Παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, τα 12 Κέντρα Στήριξης σε όλη την Ελλάδα για παιδιά και οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε παιδιά και οικογένειες σε κρίση από ομάδα εξειδικευμένων ψυχολόγων. Τέλος, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (ασθενοφόρα) στελεχωμένες από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, 3 κινητές ιατρικές μονάδες ειδικά εξοπλισμένες για να παρέχουν προληπτικές υπηρεσίες υγείας για παιδιά σε όλη την Ελλάδα και η Ομάδα των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων μας που διασφαλίζουν το κατάλληλο κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον για παιδιά που υπόκειται σε ιατρική θεραπεία και αντιμετώπιση και παρέχουν μαζί με παιδαγωγούς μουσικής και εθελοντές δημιουργική απασχόληση στα νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας αποτελούν τις βασικές δράσεις στον πυλώνα της Υγείας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών της παιδικής προστασίας, όντας δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια που έχει ανάγκη σε 24ωρη βάση καθημερινά, 365 μέρες/χρόνο.
 
Χρησιμοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επαγγελματικά κριτήρια? Όπως γνωρίζουμε όλοι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εξαρτώνται σε εθελοντές και πολλές φορές οι εθελοντές δεν ακολουθούν επαγγελματικές προδιαγραφές.
 
            Την ανάγκη αυτή την συνειδητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή και καθότι στόχος μας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αναγνωρίσαμε τον απαραίτητο ρόλο της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής γνώσης. Για το λόγο αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στελεχώνεται σήμερα από 400 άτομα επιστημονικό προσωπικό που αγωνίζονται καθημερινά μαζί με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας. Παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχοθεραπευτές, έργο-θεραπευτές και διασώστες αποτελούν κάποιες από τις ειδικότητες που στελεχώνουν τις δράσεις μας. Την ίδια στιγμή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει γνωρίσει και δανειστεί διεθνή παραδείγματα και καλές πρακτικές από σημαντικούς διεθνείς δρώντες στους κύριους τομείς δράσης του, ενώ σήμερα έχει να επιδείξει τη δική του 20ετη εμπειρία και μεταδίδει την τεχνογνωσία και την επιστημονική του γνώση σε άλλους φορείς στο εξωτερικό.
 
Οι εθελοντές σας είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν σε μια πιο μακροχρόνια βάση προς τον Οργανισμό?
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας κατεξοχήν Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά. Ο προσδιορισμός αυτός δεν είναι τυπικός, αλλά έχει προκύψει από τη διαχρονική βοήθεια που δεχόμαστε 20 χρόνια τώρα από τους εθελοντές μας. Εθελοντές με τους οποίους μοιραζόμαστε το όραμά μας για το χαμόγελο όλων των παιδιών. Είναι άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των θρησκευμάτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι εθελοντές μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Χαμόγελου.  
 
Πως ο Οργανισμός συντονίζει τη δουλειά του με τους άλλους (άτομα ή φορείς) και πως διασφαλίζει ότι οι επωφελούμενοι τελικά επωφελούνται?
 
            Το έργο μας βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών. Όλος ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας αποτυπώνεται σε πρωτόκολλα συνεργασίας και μνημόνια που έχουμε δημιουργήσει με τους κρατικούς φορείς. Πρέπει να σας πω ότι η φιλοσοφία μας είναι να στηρίζουμε τους θεσμούς του κράτους, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών και όλες οι δράσεις μας και οι διαδικασίες που ακολουθούνται γίνονται πάντοτε σε συνεργασία με τις αρχές και τους συνεργαζόμενους φορείς. Την ίδια στιγμή οι συνεργασίες μας με εταιρείες, ιδιωτικούς φορείς ή άτομα γίνονται πάντοτε με τους αδιαπραγμάτευτους όρους διαφάνειας και γνώμονα το όφελος των παιδιών, το οποίο και μπορούμε να αξιολογούμε μέσα από την πολυετή εμπειρία μας στην πρώτη γραμμή δράσης και στα καθημερινά και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
 
Υπάρχει μια ατομική ή συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων στον Οργανισμό?
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ακολουθεί τις διαδικασίες που ορίζει το Καταστατικό του, σύμφωνα με το οποίο, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Πρέπει να σας πω ότι άνθρωποι καταξιωμένοι με εμπειρία και γνώση από διαφορετικούς χώρους σταδιοδρομίας συμμετέχουν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Κυρίως όμως είναι άνθρωποι με μεγάλη ευαισθησία και αγωνίες που όλοι μοιραζόμαστε για την φροντίδα των παιδιών.
 
Από πού προέρχονται οι πόροι του Οργανισμού? Και πώς κατανέμονται?
 
           «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει μεγάλους ευεργέτες, ενώ λαμβάνει σχεδόν μηδενικής χρηματοδότησης. Στυλοβάτες του είναι οι πολίτες και οι εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο μας, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών. Τη στήριξη αυτή την αξιοποιούμε με πλήρη διαφάνεια  και με ετήσιους απολογισμούς από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς. Το 2014 ο οικονομικός απολογισμός συντάχθηκε από την Ernst & Young, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι οικονομικοί απολογισμοί συντάχθηκαν από την Price Waterhouse Cooper. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, μόλις το 10% των εσόδων δαπανάται για τη διοικητική λειτουργία του Οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που προσφέρετε στον Οργανισμό, τα 90 λεπτά αξιοποιούνται απευθείας στις δράσεις μας για τα παιδιά.
 
Website: www.hamogelo.gr
 

1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue