Skip to main content
images easyblog articles 1807 to kleidi gia na agapas 8530ab37

Κλειδιά Για Να Διατηρήσουμε Σχέσεις Αγάπης

Η Αγάπη είναι από τα πιο σημαντικά αλλά & πολύπλοκα συναισθήματα.
Ίσως το πιο παραπλανητικό μήνυμα που λαμβάνουμε είναι ότι η αγάπη είναι μια απλή, υπόθεση. Πολλές φορές μεγαλώνουμε με μια εξιδανικευμένη άποψη ότι η αγάπη στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι κάτι απλό. Από τη παραδοσιακή κουλτούρα μαθαίνουμε σε ένα ουτοπιστικό, ρομαντικό «κλισέ» για ρομαντικές, εξιδανικευμένες, σχέσεις που δεν βασίζεται στη πραγματικότητα, (Happy for ever after!!!). Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος.
 
Στο σχολείο το πιο σημαντικό μάθημα που θα μπορούσαμε να διδαχτούμε θα ήταν ένα μάθημα σχετικά με τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων. Ένα μάθημα σχετικά με το πώς να βελτιώσουμε & εξελίξουμε τις σχέσεις μας. Δυστυχώς, ένα τέτοιο μάθημα δεν υπάρχει. Βασιζόμαστε σε αυτά που βιώνουμε σαν εμπειρίες από το οικογενειακό περιβάλλον που πολλές φορές μας οδηγούν σε ψεύτικα πρότυπα και στη επανάληψη λανθασμένων συνταγών του παρελθόντος.
 
Η πραγματικότητα είναι ότι η διατήρηση Αληθινών Σχέσεων Διαπροσωπικής Αγάπης απαιτεί διαρκή δουλειά, μεγάλο κόπο, παραχωρήσεις, θυσίες, μείωση του εγωισμού, προσαρμογές, επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και αναγκών & επανακαθορισμό της ίδιας της σχέσης στη πορεία της. Αν δεν συμβεί αυτό οι σχέσεις είναι καταδικασμένες να είναι παροδικές, ανικανοποίητες & να φτάσουν στο άδοξο τέλος.
 
Μερικά ΚΛΕΙΔΙΑ για τη διατήρηση σχέσεων αγάπης:
 
Η αγάπη είναι ένα ζήτημα περίπλοκο & απαιτητικό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, προσωπικούς & διαπροσωπικούς. Απαιτεί δέσμευση, υπομονή & επιμονή & δουλειά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. 
 
Η αγάπη δεν είναι στατική, είναι μια ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί. Η αγάπη δεν είναι απλώς ένα εξιδανικευμένο συναίσθημα , αλλά μια αξιόλογη διαδικασία που μπορεί να καλλιεργηθεί με διαρκή δουλειά, διάθεση & δέσμευση.
 
Η Έλξη στη σχέση αγάπης έχει UPS & DOWNS. Το ζευγάρι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα περάσει περιόδους έντονης έλξης αλλά και απομάκρυνσης. Αν υπάρχει ισχυρή βάση στο γάμο όλες οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία, υπομονή και επίμονη.
 
Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή απαιτεί ειλικρινή, διαρκή επικοινωνία & δουλειά . Η εξιδανικευμένη παρουσίαση του σεξ δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Όλα τα ζευγάρια πρέπει να «δουλέψουν» το σεξουαλικό/αισθησιακό τομέα της σχέσης τους, ιδιαιτέρα όταν περάσει ο πρώτος καιρός του πάθους.
 
Η αγάπη δεν είναι κάτι που παίρνουμε μόνο από το σύντροφό μας, αλλά κάτι που αρχικά το δίνουμε στον εαυτό μας και μετά στον άλλο. Δεν είναι δουλειά του συντρόφου μας να μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και ερωτικοί. Αυτή είναι πρώτα η δική μας δουλειά και όταν βιώσουμε τη πληρότητα μέσα μας, μπορούμε να τη μοιραστούμε με το σύντροφο μας.
 
Ο ρομαντισμός εκφράζεται πολυποίκιλα. Ο Ρομαντισμός εκφράζεται όχι μόνο μέσα από «μεγάλες συμβολικές πράξεις & δώρα», αλλά από μικρές , καθημερινές πράξεις ενδιαφέροντος για τον άλλο. Π.χ. όταν ο σύντροφος μας συμπαραστέκεται με μια κίνηση ενδιαφέροντος και τρυφερότητας σε καθημερινές δυσκολίες.
 
Στην πραγματική αγάπη πάντα υπάρχει φόβος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η παρουσία του φόβου, της αμφιβολίας και του άγχους είναι απολύτως φυσιολογικά σε μια αληθινή, ζωντανή σχέση. Επίσης κρατά τη σχέση ζωντανή και ενδιαφέρουσα.
 
Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλουν και οι δυο σύντροφοι να φύγουν από σχέση. Πρέπει να το δούμε σαν κάτι φυσιολογικό, να το βιώσουμε και να περιμένουμε να ξεπεραστεί.
 
Να εξετάσουμε ποια συναισθήματα «προβάλουμε» πάνω στο σύντροφο μας! Όλοι έχουμε την τάση να προβάλουμε στο σύντροφο μας εσωτερικούς φόβους & ανασφάλειες. Όταν εκνευριζόμαστε με το σύντροφό μας, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε ποια κομμάτια μέσα μας αντικαθρεφτίζει αυτή η «εκνευριστική» συμπεριφορά και έτσι να δουλέψουμε τον εαυτό μας, αντί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον άλλο.
 
Οι αρνητικές σκέψεις δε σημαίνει ότι ισχύουν στην πραγματικότητα. Πολλές φορές μας κατακλύσουν εύκολα αρνητικά συναισθήματα, είτε με μορφή ανασφάλειας, θυμού κτλ. Επειδή μια σκέψη γεμίζει το μυαλό μας δε σημαίνει ότι είναι και αληθινή. Δε χρειάζεται να έχουμε αντιδράσεις σε όλα τα συναισθήματά μας, ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα.
 
Η γκρίνια δε βοηθά σε τίποτα, αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου θα διαβρώσει τη σχέση μας. Ας επιλέξουμε άλλους τρόπους επικοινωνίας, πιο εποικοδομητικούς.
Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να εκφράζουμε την ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ μας στο σύντροφο μας. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό σας και τη σχέση σας.
 
Η επίλυση των συγκρούσεων απαιτεί «σωστό & ευέλικτο» τρόπο αντιμετώπισης. Είναι σημαντική η ικανότητα να απομακρυνόμαστε ακριβώς τη στιγμή που κάποιος έχει αρχίσει να εκνευρίζεται. Οι συγκρούσεις δεν είναι ποτέ αυτό που νομίζουμε.
 
Δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος». Υπάρχει μόνο ΔΙΑΡΚΗ ΜΑΘΗΣΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ στη σχέση.
 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

 
 
 
 
Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RECENT

RELATED