Skip to main content
images easyblog images 928 9c4fd1053f7759d5a9edaa6d9c7e71a7 XL 4b86b241

Τζίνα Θανοπούλου: τα κλειδιά της επιτυχίας για ευτυχισμένες σχέσεις. Πάμε κόντρα στην κρίση!

Επικοινωνία & Ευτυχία στο Ζευγάρι!

Τζίνα Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

 

Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές σε κάθε ζευγάρι, όμως πως καταφέρνουν μερικά ζευγάρια να μπλοκάρονται και να μην προχωρούν, ενώ άλλα να παραμένουν ενωμένα & αγαπημένα στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές ?

Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη!Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση.Ιδιαιτέρα σε περιόδους κρίσης, ( ενδοοικογενειακή ή και κοινωνική/οικονομική), τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι πρέπει να συνειδητοποιήσουν Σημαντικά Κλειδιά που μπορούν να τους φέρουν ισορροπία και ευτυχία στη σχέση, παρόλη τη καθημερινή φθορά και εξωτερικές δυσκολίες .

Μερικά από αυτά τα κλειδιά είναι:

 

1. Να καλλιεργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για την σχέση.

Τα ζευγάρια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το αρχικό «τρελό», ερωτικό, ρομαντικό πάθος κάποια στιγμή μπορεί να αντικατασταθείμε βαθύτερα, ουσιαστικότερα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας.Μια μακροχρόνια σχέση έχει φυσιολογική φθορά και η προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική.

2. Να δημιουργήσουν μια «ρεαλιστική σχέση» με δουλειά, υπομονή, επιμονή και προσπάθεια.

Είναι σημαντικότο ζευγάρι να αντιμετωπίζει,ΜΑΖΙ, τα προβλήματα & κρίσεις που θα παρουσιαστούν ΑΜΕΣΑ. Οι καλές σχέσεις χρειάζονταιδουλειά και φροντίδα.

3. Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για τη σχέση τους.

 

Το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο ΜΑΖΙ, ακόμα και χωρίς παιδιά ή άλλες εξωτερικές ενασχολήσειςγια να καλλιεργήσει τον δεσμό μεταξύ τους.
Ο ποιοτικός χρόνοςπρέπει να είναι κοινές δραστηριότητες όπου θα μοιράζονται πράγματα, θα ανταλλάζουν απόψεις, θα συζητούν, θα επενδύουνστη ουσιαστική ψυχική, πνευματική, σωματική επαφή,και όχι σε ενασχόληση με κάτι παθητικό και αδιάφορο, π.χ. να βλέπουν τηλεόραση, ή o καθένας με τη δική του διαδικτυακή σύνδεση (I phone, ipad etc).

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης χρειάζεται να κάνουμε συνειδητές Αλλαγές, να δείχνουμε κατανόηση ,υπομονή, αγάπη & αποδοχήστον άλλον, έτσι όπως είναι.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις:

α)   ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΤΙΑ» & ΔΙΑΘΕΣΗ !
Όταν μια συζήτηση «ανάβει» είναι σύνηθες να είστε συγκεντρωμένοι στο να καταστήσετε σαφή την άποψή σας και ξεχνάτε να ακούσετε την άλλη πλευρά. Όταν προσπαθείτε να αποδείξετε τη δική σας πλευρά, είναι δύσκολο να κάνετε πίσω και απλά να ακούσετε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Πες μου περισσότερα σχετικά με……..» ή « Βοήθησέ με να καταλάβω……».

β)  ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ!
Αν κάτι είναι μάταιο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε για να προσεγγίσετε το άλλο πρόσωπο. Όταν είστε θυμωμένοι ή έχετε την ανάγκη να μιλήσετε δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε άμεσα. Είναιπιο σοφό να περιμένετε, να ηρεμήσετε για να έχετε μια «σωστή» συζήτηση με το σύντροφο τη κατάλληλη στιγμή.

γ)   Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Είναι σημαντικό να είστε γεμάτοισεβασμό & υπομονή προς τον άλλονόταν επιλέγετε το χρόνο να συζητήσετε… Βρείτε τη κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε , όταν η χρονική στιγμή θα είναι καλύτερη και καταλληλότερη & είστε ήρεμοι.

δ)   ΔΩΣΤΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Όταν επικοινωνείτε, πέρα από τα λόγια πρέπεινα δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Ο τόνος της συζήτησης, η οπτική επαφή, η στάση και πόσο μακριά στέκεστε από το συνομιλητή είναι στοιχεία πολύ σημαντικά, ίσως πολλές φορές πιο σημαντικά από τα λόγια !

ε)   ΑΚΟΥΣΤΕ ΓΙΑ «ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ !
Όταν μάθετε να «ακούτε αληθινά», συνδέεστε πιο βαθιά με τις ανάγκες σας και τα συναισθήματά σας, και με εκείνα των άλλων ανθρώπων. Προσπαθήστε να ακούτεμε Εν- συναίσθησηκαι προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου !

4. Να σέβονται την «ανεξαρτησία» και «αυτονομία» ο ένας του άλλου

Αυτή η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες συμβατικές απόψεις ότι στα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να έχουν αυτονομία. Σήμερα όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα ζευγάριανα διατηρούν την σύνδεσή και επαφή τους αλλά ταυτόχρονα το κάθε άτομο την αυτονομία του.

5. Να εκτιμούν τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου

Αν σκεφτούν τα δυο άτομα που αποτελούν το ζευγάρι, τι τράβηξε τον έναν στον άλλο, θα μπορούσε να είναικαι κοινά αλλά και διαφορετικά/ αλληλο-συμπληρωματικά στοιχεία. Άρα τα άτομα πρέπει να μάθουν αντί να παραπονιούνται για τις διαφορέςνα τις αποδεχτούν και κατανοήσουν.

Έτσι  ουσιαστικά  ΚΛΕΙΔΙΑ για μια «καλή» σχέση είναι :

α)   H ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ! ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ….!
Οι λύσεις είναι αδύνατες αν είστε απρόθυμοι ή ανίκανοινα συγχωρήσετε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφήσετε πίσω το θυμό και τη θέληση να τιμωρήσετε το άλλο πρόσωπο.Συγχώρεση δε σημαίνει ξεχνώ.Σημαίνει  απλά ότι επιλέγετε να το αφήσετε πίσω & να προχωρήσετεμπροστά!

β)   ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ…..
Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, μερικές φορές το γνωμικό « ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» ίσως είναι ο σωστός τρόπος δράσης ! Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι απόψεις δεν μπορεί πάντα να είναι ίδιες. Σεβαστείτε την άποψη του άλλου και να συνεχίσετε τη σχέση σας.

6. Να μην προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο αλλά να τον αποδεχτούν και εκτιμήσουν έτσι όπως είναι !

Οι περισσότερες διαφωνίες ξεκινούν από την προσπάθεια να αλλάξει ο ένας τον άλλον,όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν τόσο πιο εύκολο μπορούν να σώσουν την σχέση, να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγέςγια να έρθουν πιο κοντά.

α) ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΑΣ («Choose you battles!»)
Οι συγκρούσεις είναι σκληρές και μερικές φορές δεν αξίζουν την ενέργεια. Ρωτήστε τον εαυτό σας« αυτή η διαφωνία αξίζει το χρόνο μου και συναισθηματική επένδυση?»Κάντε τη λύση προτεραιότητα σας!

β) Η ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ !
Κάντε περισσότερες ερωτήσεις, ψάξτεανατροφοδότηση και «να είστε δεκτικοί, αντί δεικτικοί & κριτικοί»! Είναι σκληρό να ακούτε πράγματα που είναι λιγότερο κολακευτικά, αλλάείναι σημαντικό να επιτρέπετε στους ανθρώπους να έχουν τη δική τους, ανεξάρτητη φωνή.

γ) ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΜΑΤΟΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

Το να είστε γεμάτοι σεβασμό σημαίνει νααποδέχεστε γνώμες που είναι διαφορετικέςαπό τις δικές σας. Ακόμα κι αν δε συμφωνείτε με την άλλη άποψη, είναι μια έγκυρη άποψη και αξίζει προσοχής.Απορρίπτοντας την άλλη άποψη, απορρίπτετε το άλλο άτομο.   Προσφέρετε το δώρο «της Αποδοχής του άλλου» έτσι όπως είναι !

7. Να αποδεχτούν ότι ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν.  

Αντί να σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια είναι καλύτερα να αποδεχτούνορισμένα θέματα στη σχέση δεν αλλάζουνκαι ή πρέπει να τα αποδεχτούν όπως είναι !

8. Να καλλιεργούν διαρκή επικοινωνία .

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που κλονίζονται οι σχέσεις.Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να ΑΚΟΥΝ ο ένας τον άλλο, να δείχνουν κατανόηση ακόμα και αν διαφωνούν. Επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι στην επικοινωνία η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ είναι απαραίτητη για να  διατηρηθεί η ποιότητα και η ισορροπία στη σχέση.

9. Να μην θεωρούν τον σύντροφό τους δεδομένο !

Το καλύτερο κλειδί επιτυχίας σε ένα ζευγάρι είναιη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ& να ΕΚΤΙΜΟΥΝ ο ένας τον άλλο & να του το δείχνουν.

10. Να συγκεντρώνεστε στο Εδώ και Τώρα , ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ !
Αν κρατάτε κακίες βασισμένοι σε κατάλοιπα του παρελθόντος, θα θολώσει την ικανότητά σας να δείτε το παρόν. Καλύτερα από το να κοιτάτε πίσω, να κοιτάτετι μπορείτε να κάνετε Εδώ και Τώρα,για να λύσετε το πρόβλημα.

( “Η Δύναμη του Τώρα”, EckwardTolle)

 

Τζίνα Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED