Βιργινία Καβράκη: Η πολύπλευρη δημιουργός, σχεδιάστρια και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων που δημιουργεί εικαστικές εκπλήξεις


2 Φεβ 2018

Βιργινία Καβράκη: η πολύπλευρη δημιουργός, σχεδιάστρια και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και διακεκριμένη για τον σχεδιασμό των πολυβραβευμένων και high rating Boutique hotels. Σήμερα έχω την τιμή να σας την παρουσιάσω και να μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά για τα οποία εγώ την εκτιμώ σαν φίλη και σαν επαγγελματία. Είναι από τα πλέον χαρισματικά άτομα που όταν είσαι μαζί της σε ταξιδεύει με την ομορφιά της, το πνεύμα της αλλά και το ήθος της.

Γιατί κάθε φορά που ανακαλύπτουμε έναν χώρο που σχεδιάστηκε από την Βιργινία Καβράκη, μπαίνουμε σε έναν ονειρικό κόσμο, γεμάτο εικαστικές εκπλήξεις. 

Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου

Ποιο ήταν το όνειρο σου από μικρή?

Είχα δύο όνειρα. Το ένα να γίνω ηθοποιός και σκηνοθέτης και το άλλο να γίνω αρχιτέκτονας .Τα συνδύασα στα 7 μου όταν έγραψα ένα έργο, έκανα τα σκηνικά, το σενάριο, το κάστινγκ, την σκηνοθεσία και φυσικά πρωταγωνίστησα. Την παραγωγή την μοιράστηκα με τις φίλες μου. Διάφορες συγκυρίες με οδήγησαν στο να ασχοληθώ τελικά με την αρχιτεκτονική.

 

Είσαι μία πολύ όμορφη γυναίκα και ένας πολύ θετικός άνθρωπος, συνάντησες ποτέ δυσκολίες στο χώρο αυτό λόγο του φύλου σου?

Στο επάγγελμά μου ρόλο φυσικά δεν παίζει η εξωτερική εμφάνιση παρά μόνο οι γνώσεις, η ικανότητα και η εμπειρία αργότερα. Είναι δύσκολο σε κάποιους ανθρώπους να φανταστούν ότι μια εμφανίσιμη γυναίκα είναι και έξυπνη και ικανή. Διαρκώς αποδεικνύω τον αντίθετο. Για του λόγου του αληθές θυμάμαι όταν ολοκληρώθηκε το da Vinci και άνοιξε  τις πόρτες του στο κοινό πολύς κόσμος έμεινε έκπληκτος που διάβαζε στο ταμπελάκι της εισόδου ότι ήμουν η υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του. Περίμενε όπως μου έλεγαν ότι μια ομάδα αρχιτεκτόνων θα είχε αναλάβει τόσο μεγάλο και ιδιαίτερο  έργο …το οποίο από οικόπεδο με ένα  μισογκρεμισμένο κτήριο στη μέση και το μεταμόρφωσα σε  έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας.

 
Image may contain: indoor
 

Από που πηγάζει όλη αυτή η έμπνευση?

Όπως λέει και η λέξη είναι από το πνεύμα και αυτό είναι όπως όλα δώρο Θεού. Σίγουρα ένας καλοπροαίρετος εργοδότης που μου δείχνει εμπιστοσύνη μου δίνει μια καλή ώθηση ώστε να δημιουργήσω για αυτόν κάτι μοναδικό.

Ποιο είναι το κομμάτι της δουλειά σου που σε χαρακτηρίζει?

Η αυθεντικότητα. Και αυτό γιατί ο σχεδιασμός μου είναι συμβολικός. Η φιλοσοφία βρίσκεται πάντα πίσω από την αρχιτεκτονική του κάθε έργου μου. Δεν σχεδιάζω κύβους στο κενό αλλά φροντίζω να δίνω ψυχή ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε χώρο που δημιουργώ να αισθάνονται όμορφα είτε ζουν εκεί η εργάζονται ή ως επισκέπτες .Σκοπός μου είναι κάθε φορά όταν περνάς την πόρτα να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο ονειρικό.

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να σκηνοθετεί ένα θεατρικό έργο γιατί όλοι σου οι χώροι βγάζουν κάτι το πνευματώδες, το ευφάνταστο σας μια ταινία που είναι σε άλλη διάσταση χρόνου? 

Φυσικά. άλλωστε όπως σου είπα σε προηγούμενη ερώτηση το έκανα στα εφτά μου. Θα ήταν υπέροχο αν συνέβαινε! η αλήθεια είναι ότι σκηνοθετώ το έργο μου κάθε φορά και σε κάθε χώρο που αναλαμβάνω. Δημιουργώ μια ιστορία που την ζει κάθε επισκέπτης πρωταγωνιστής. Διακοσμώ με σύμβολα που κρύβουν βαθύτερα μηνύματα και νοήματα και πάντα θετικά.

 
No automatic alt text available.
 
 

Η τέχνη έχει να κάνει με την ψυχή και η ψυχή με την τέχνη?

 Ένας αέναος κύκλος .Ο καλλιτέχνης εκφράζει την ψυχή του και το έργο του ΄΄αναψυχει’’ άλλους ανθρώπους .που αυτοί με τη σειρά τους με μια πιο χαρούμενη ψυχή θα δημιουργήσουν καλύτερο κόσμο και που σε αυτόν ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερα έργα…..

Πιστεύεις στον Θεό και στα χαρίσματα που μας δίνει?

Απόλυτα. Όλοι είμαστε απλά κανάλια .Όσοι είναι με τον Θεό τον εκφράζουν. Χαρίσματα και ταλέντα έχουν όλοι αλλά δεν τα εκφράζουν όλοι. Όταν ασχολείσαι με τον εαυτό σου τον ανακαλύπτεις και τότε ανακαλύπτεις τον Θεό μέσα σου και τον εκφράζεις . Με την χαρά της ζωής την αγάπη για τον εαυτό σου ,για τον πλησίον σου και δουλεύοντας το ταλέντο που σου χάρισε. Για αυτό στο έδωσε για την καλή του χρήση ώστε να γίνεται χρήσιμο σε σένα και στους άλλους.

Τα project και οι χώροι που σχεδιάζεις έχουν να κάνουμε με την ενέργεια του χώρου?

Η ενέργεια είναι των ανθρώπων .Όταν έχεις καλή διάθεση τον γεμίζεις τον χώρο με αυτή. Βοηθάει πολύ βέβαια και  η σωστή εργονομία και η  ομορφιά που εξαγνίζει. Έχει ποιο ψηλά  wipes όπως η αγάπη. Η μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν. Όταν τον οποιοδήποτε χώρο τον ευλογήσεις τον αγαπήσεις και το περιποιηθείς γίνεται Ναός!

 
Image may contain: 2 people
 

Έχεις απορρίψει ποτέ δουλειές γιατί κάποιος σου έβγαζε αρνητική ενέργεια?

 Ναι. Η διάθεση εκμετάλλευσης με απωθεί .

Ποιο είναι το επόμενο σου βήμα και στόχος σου?

Έχω ήδη ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που αφορά εν μέρει στον τουρισμό και την υγεία και στόχος μου είναι να το κάνω πραγματικότητα. Πέραν αυτού στόχος μου είναι με το λιθαράκι μου να συμβάλλω  σε μια ομορφότερη  Ελλάδα. Όπου βέβαια  είναι μεν η ομορφότερη χώρα στον κόσμο, αλλά  κτιριακά υστερεί κατά πολύ.

Σχεδιάζεις μόνη σου ή έχεις συνεργάτες. Συνηθίζετε τελευταία αρχιτεκτονικά γραφεία με ομάδα  αρχιτεκτόνων.

Η ιδέα δεν μοιράζεται. Δεν μπορούν δύο άνθρωποι να έχουν την ίδια ιδέα ή να την αναπτύξουν. Αυτό που κάνουν είναι σύνθεση. Αυτό υποστήριζε σθεναρά και ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του αιώνα ο Mies van der Rohe.

Φυσικά όμως έχω συνεργάτες άλλων ειδικοτήτων όπως μηχανικούς σχεδιαστές κλπ.

 
No automatic alt text available.
Room 34 Hotel Hemera boutique Hotel,Montenegro 
 
Ποιο είναι το μότο σου; 
Στην δουλειά μου το μότο μου είναι να είσαι αυθεντικός.
 
 
Image may contain: people sitting, table, living room and indoor
 
Da Vinci Bar Restaurant 
 
Επισκεφτείτε την σελίδα της στο  facebook για να περιπλανηθείτε και να “ταξιδέψετε” με τις δουλειές της!
 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue