Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2015%2F01%2Fimages easyblog images 928 6510c214cccfaeb0da17896ee0ad9aa8 XL

Χορτοπιτάκια τηγανητά

Πεντανόστιμα πιτάκια με χειροποίητο φύλλο.
Για τη γέμιση κάντε μια βόλτα στη λαϊκή και διαλέξτε όσο πιο πολλά χόρτα βρείτε. Σπανάκι, λάπαθα, καυκαλίθρες, μάραθα, τσουκνίδες…
Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι (αν και τα τηγανητά είναι νοστιμότερα) μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο και να τα ψήσετε στο φούρνο.
 
Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Τηγάνισμα: 20΄
Χρόνος Αναμονής: 20΄
 
YΛΙΚΑ
για 30 πιτάκια (ανάλογα με το μέγεθος)
για το φύλλο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει (περίπου 400 ml)
για τη γέμιση
1½ κιλό χόρτα του βουνού (λάπαθα, παπαρούνες, καυκαλίθρες, ζοχοί, μάραθα, τσουκνίδες, )
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
200 γρ. φέτα, τριμμένη με το χέρι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τα πιτάκια
νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Ρίχνω σε μια λεκάνη το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τα ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο νερό ζυμώνοντας καλά μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική σαν τη ζύμη του ψωμιού. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση: Καθαρίζω και πλένω πολύ καλά τα χόρτα. Βάζω ένα μεγάλο σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και ρίχνω εκεί τα ψιλοκομμένα χόρτα, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατίζω γενναιόδωρα και με τα χέρια μου, αρχίζω να «τρίβω» τα χόρτα έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Στίβω καλά τα χόρτα και τα μεταφέρω σε ένα καθαρό μπολ. Προσθέτω το ελαιόλαδο, τη φέτα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
Για τα πιτάκια: Χωρίζω τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια και πλάθω σε μπάλες. Πασπαλίζω το τραπέζι που με λίγο νισεστέ και βάζω μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με τον πλάστη βέργα ανοίγω σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορώ. Κατά διαστήματα, πασπαλίζω με νισεστέ για να μη κολλάει το φύλλο μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό πάχος.
Ραντίζω περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το φύλλο σε λωρίδα των 10 εκ. 
Βάζω στην άκρη κάθε λωρίδας 1 μεγάλη κουταλιά γέμισης και διπλώνω σε τρίγωνα. Αφήνω τα τρίγωνα στην άκρη και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. 
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι βάζω ηλιέλαιο μέχρι τη μέση του τηγανιού και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζω τα πιτάκια λίγα λίγα μέχρι να πάρουν ωραίο, χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Μεταφέρω τα πιτάκια σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
 

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED