Skip to main content
images easyblog articles 7661 Image HB 1510x753 c48b8956

Υγεία: Κατσαρίδες Και Μικροτριχίδια Τρωκτικών Αιτίες Αλλεργιών.!!

Γνωρίζετε τι θα μπορούσε να προκαλέσουν τα αλλεργιογόνα των κατσαρίδων και των τρωκτικών, μετά την εφαρμογή Απεντόμωσης ή Μυοκτονίας, στο χώρο σας;

Αυτά μπορούν να συμβούν ακόμα και αν η μηδενική δραστηριότητα τους (εξόντωση ) και επίλυση του προβλήματος γίνει, είτε με βιολογικές – οικολογικές μεθόδους και βιολογικά σκευάσματα, ατοξικές, ή/και χωρίς την χρήση χημικών εφαρμογές Απεντόμωσης & Μυοκτονίας.

Οι κατσαρίδες –ως κοσμοπολιτικά έντομα και ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα– εκτός του ότι αποτελούν ένα αντιαισθητικό θέαμα και προκαλούν φοβίες στον σύγχρονο άνθρωπο, είναι γνωστοί φορείς παθογόνων μικροοργανισμών βακτηρίων και μυκήτων που σχετίζονται με τη μετάδοση ιώσεων με σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, άλλα μπορεί να προκαλέσουν μεταδοτικά νοσήματα όπως σαλμονέλωση. Δύνανται να επιμολύνουν με παθογόνους μικροοργανισμούς τα τρόφιμα με τις εκδύσεις τους, άλλα και με αλλεργίες που προκαλούνται από μια πρωτεΐνη που μπορεί να είναι στα αποχωρήματά τους. Μετά τα ακάρεα οι κατσαρίδες είναι η δεύτερη αιτία αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα και η δύσπνοια, καθώς και δερματίτιδες, κνησμό, ακόμα και μετά από την αποσύνθεση τους (μικροτεμαχίδια). κ.ά

Τα μόρια από τα αλλεργιογόνα των κατσαρίδων είναι μεγάλα σε μέγεθος, επικάθονται στις επιφάνειες των χώρων και συσσωρεύονται γενικά στη σκόνη του σπιτιού. Η μετακίνηση των ρευμάτων του αέρα μέσα στους εσωτερικούς χώρους, αφορούν τα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα τα οποία εισπνέονται, κλπ.

Αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι , στις ανεπτυγμένες αστικές κοινωνίες οι συνθήκες υγιεινής δεν επιτρέπουν πλέον την εκδήλωση σοβαρών επιδημιών στις οποίες εμπλέκονται και έντομα,( ακάρεα, κατσαρίδες κ.α), ή άλλοι ( ζωικοί εχθροί) τρωκτικά , εν τούτης ο κατάλογος των παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων, που μεταδίδονται από ή μέσω αυτών των ”απρόσκλητων φίλων μας” , συνεχίζει να είναι ακόμη πολύ μεγάλος.

Υπάρχουν αναφορές και αναλύσεις επιστημόνων, για την σημασία των αλλεργιογόνων από τα παράσιτα στο άσθμα, σε σπίτια σχολεία σε και γενικά σε περιοχές των πόλεων, με επικέντρωση ειδικά στην έκθεση σε κατσαρίδες και ποντίκια.

Όταν βρεθεί δραστηριότητα τρωκτικών σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να βρεθεί η αιτία αλλά και να λυθεί το πρόβλημα της παρουσίας τους. Τα διάφορα είδη ποντικών και αρουραίων είναι φορείς παθογόνων οργανισμών, για μεταδοτικές ασθένειες, όπως: Λεπτοσπείρωση μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη , , ή νόσος του Weil (L. icterohaemorrahagiae), Πανώλη, Σαλμονέλλωση (Salm. typhimurium) , Τυφοειδής πυρετός (Rickettsia mooseri),κλπ, άλλα και για αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και δύσπνοια, κ.ά., από τα τρίχωμα τους ακόμα και μετά την εξουδετέρωση τους

Η απεντόμωση όπως και η μυοκτονία, είναι από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων στις επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, είτε για το στάδιο της αποθήκευσης – διανομής και εστίασης. Η ευαισθησία και η σημασία για την καθαριότητα και την υγιεινή αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων από προσβολές ζωικών παρασίτων (Τρωκτικά) με τις συνακόλουθες επιπτώσεις από αυτές.

Εφόσον υπάρχουν ευρήματα, θα πρέπει να αποφασισθούν οι διορθωτικές ενέργειες, να καταγραφούν και να ορισθούν οι εφαρμογές μυοκτονίας και απεντόμωσης, με τον Υπεύθυνο Επιστήμονα να είναι παρών , βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, για την επίλυση του θέματος, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επιλογή της σωστής στρατηγικής για τη διασφάλιση μιας ικανοποιητικής ποιότητας αέρα στους εσωτερικούς χώρους, εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, όπου σε τελευταία ανάλυση προσμετράτε ως αντικείμενο μελέτης του συγκεκριμένου περιβάλλοντος και χώρου.

Η σύγχρονη προσέγγιση όμως του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Παρασίτων (δηλαδή το ΙΡΜ) για την επίλυση του θέματος , δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την καταπολέμηση αλλά και την επιτόπια ενημέρωση με ανάλυση της επικινδυνότητας , ακόμα και στον υπεύθυνο του Συστήματος Αυτοελέγχου HACCP αν όλα αυτά εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις- εταιρείες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για την αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα ( κατσαρίδες) και ζωικών παρασίτων (Τρωκτικά) , επιδιορθώστε ρωγμές και τρύπες στους χώρους για να τις εμποδίσεις να μπουν μέσα. Για την μηδενική δραστηριότητα τους και επίλυση του θέματος με εφαρμογή (Απεντόμωσης – Μυοκτονίας), θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία του Υπεύθυνο Επιστήμονα , ο όποιος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα φέρει την ειδική αναγγελία έναρξης από το ΥΠ.Α.Α.Τ., ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και ποτέ δεν ξεχνάμε :

Μετά από κάθε εφαρμογή Μυοκτονίας – Απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από όλα τα παραπάνω, πρέπει να γίνει περισυλλογή, πλήρη καθαριότητα με εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης , εξυγίανσης και απολύμανσης. Χρειάζεται δε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου , γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, με επιμολύνσεις στους εσωτερικούς χώρους.

Πολλές φορές, η ολοκληρωμένη ενημέρωση με ανάλυση της επικινδυνότητας – ένα κριτήριο απαραίτητο για την Υγιεινή και Ασφάλεια όλων μας – αποτελώντας ίσως και τον σημαντικότερο παράγοντα για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων , με την σύγχρονη ανάδειξη των κρυφών χρεώσεων στις ” προτεινόμενες φτηνές λύσεις ”.

Είναι πλέον καιρός ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο την οικογένειά του και γενικά τους συνανθρώπους του, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ”ανεξέλεγκτης χρήσης βιοκτόνων” που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

”Η Διαφορετικότητα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών στους εσωτερικούς χώρους, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της πραγματικότητας, αλλά και την ευκαιρία ανάληψης κοινών δράσεων.”

Έτσι οι υπεύθυνοι σύμβουλοι Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , εκμεταλλευόμενοι τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες με την παράλληλη αξιοποίηση της Ολοκληρωμένης Υποστήριξης των Διαχειριστικών Λύσεων του Greenest, ως εργαλείο αναβάθμισης των υπηρεσιών τους, θα δώσουν Μεγαλύτερη Προστιθέμενη Αξία στις υπηρεσίες τους , επιτυγχάνοντας το πιο επιδιωκόμενο πλεονέκτημα στην αγορά.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος 

Με εμπειρία 35 χρόνων, Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , βαθειά γνώση σε Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η συνεχής έρευνα στην πράξη με ειδικευμένες μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας (ISCO), μας ανέδειξε την αναγκαιότητα «πράσινων στρατηγικών» στις Bio- εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων, για να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια οι προκλήσεις των «μικροβιολογικών κίνδυνων», με την καλύτερη δυνατή απόδοση και στις εφαρμογές του «ανέγγιχτου πλυσίματος των στρωμάτων»

RELATED