Skip to main content
Quality Green Clean 1199x865 491f8306

Η προαγωγή της υγειονομικής εξασφάλισης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη στους εσωτερικούς χώρους

Η άλλη ματιά θωράκισης από έναν “πολύ-μεταβαλλόμενο SARS-CoV-2’’ πριν από την εκ νέου χρήση των εσωτερικών χώρων.

Με αφορμή την ‘’διαχωριστική  χαρτογράφηση’’ των επιχειρήσεων (εστίασης και διασκέδασης) , θα προσπαθήσω με μια άλλη ματιά να σας μεταφέρω στην Εξελιγμένη Υπέρβαση των Απαιτήσεων για την  θωράκιση των εσωτερικών χώρων, πριν από την εκ νέου χρήση τους .

Η προαγωγή της υγειονομικής εξασφάλισης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη στους εσωτερικούς χώρους να συμπεριληφθούν συμπληρωματικά περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού, όπως η επαρκής καθαρότητα του αέρα μαζί με την προστασία των επιφανειών ακόμα και όταν η  χρήση τους γίνετε μονό από εμβολιασμένους. Οι εμβολιασμένοι επισκέπτες για την υγειονομική τους ασφάλεια απαιτούν οι χώροι να είναι θωρακισμένοι , λόγο του ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι  συγκέντρωση πολλών εμβολιασμένων πρόσωπων δεν μεταδίδουν τον ’’ πολύ-μεταβαλλόμενο SARS-CoV-2’’ .

Με γνώμονα το ρητό του Ιπποκράτη «κάλλιο προλαμβάνειν  παρά θεραπεύειν», υπάρχει και στην Ελλάδα εφαρμογή αντιμικροβιακής δράσης  με μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε επιφάνειες και  με άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την ιοκτόνο δράση του έναντι του SARS-CoV-2.

 Για δε τον εσωτερικό αέρα, υπάρχουν συστήματα προσρόφησης ρύπων και ιών, με δραστική μείωση σε υφιστάμενες εναέριες επιτηρήσεις αερομεταφερόμενων ρύπων με βιολογικούς παράγοντες,  συμπεριλαμβανόμενου και  του SARS-CoV-2  άλλα και στην δευτερογενή ρύπανση – επιμόλυνση, αλλεργιογόνα, κλπ.

Η συμπληρωματικές εφαρμογές για την  υγειονομική εξασφάλιση  σε ‘’δυνητικά ‘’ μολυσμένους ή/και ευάλωτους εσωτερικούς χώρους, συνεισφέρουν στην διατήρηση του χώρου σε υψηλά Standards εξασφαλίζοντας την υγειονομική ασφάλεια και την μείωση κινδύνων σε ένα -υψηλό επίπεδο προστασίας , θέτοντας συγχρόνως νέα πρότυπα στην έννοια της ‘’καθαρότητας του αέρα ‘’ στο εσωτερικό περιβάλλον.

Ένας λόγος επιπλέον διότι, η υγειονομική ασφάλεια των φιλοξενούμενων – επισκεπτών, αποτελεί μια από τις βασικότερες πτυχές της δημόσιας υγείας τους, οπότε θα πρέπει µε διαφανή τρόπο να είναι ενήμεροι, πολύ δε περισσότερο οι ‘’κοινωνικά ευάλωτες ομάδες ’’.

Η θωράκιση, αφορά όλους τους εσωτερικούς χώρους , ανεξαρτήτως τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, κατάταξης, είδους. π.χ Μ.Μ.Μ., εκπαίδευση. Οι προδιαγραφές για  την συμπληρωματική πολλαπλή θωράκιση κατά των λοιμώξεων, θα πρέπει να ανακοινωθούν με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και να συμπεριληφθούν ,  εκτός  των Μ.Μ.Μ., –μετά από γνωμάτευση των εμπειρογνώμων -όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Μεταφορών και οι σχολικές αίθουσες μαθητών μαζί με τα Μ.Μ.Μ. τους, δημόσιες αίθουσες εκδηλώσεων , μουσεία, κλπ

 

Οι Επισημάνσεις,  για την καθαρότητα του αέρα εσωτερικών χώρων, από τον Ειδικό Ιατρό Εργασίας  Θανασιά Ευθύμιο δεν επικεντρώνονται μόνο στους αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων , λόγο μη επαρκών επιστημονικών στοιχείων  για συγκέντρωση πολλών εμβολιασμένων πρόσωπων , αλλά και στις έκτακτες ανάγκες των  επιδημιολογικών δεδομένων  ,  μαζί με τα   ανθεκτικά  βακτήρια, των τελευταίων δεκαετιών, τα μυστηριώδη μικρόβια που εξαπλώνεται ‘’αθόρυβα’’  και τα “υπερβακτήρια” (Staphylococcus  Aureus – MRSA).

 

Για την μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων   αλλά και για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους  υπάρχουν αναφορές και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Ήμαστε υποστηρικτές στις, (Προτεινόμενες στρατηγικές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Υγείας, για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων που απειλούν την Υγεία – με βελτίωση των PM2,5 και PM10, Τομ 2Ζ σελ 43-44 ), για την Προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας) καθώς η ποιότητα του αέρα και στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι η κύρια αιτία των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Για πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ :  Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Με εμπειρία 35 χρόνων, Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , βαθειά γνώση σε Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η συνεχής έρευνα στην πράξη με ειδικευμένες μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας (ISCO), μας ανέδειξε την αναγκαιότητα «πράσινων στρατηγικών» στις Bio- εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων, για να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια οι προκλήσεις των «μικροβιολογικών κίνδυνων», με την καλύτερη δυνατή απόδοση και στις εφαρμογές του «ανέγγιχτου πλυσίματος των στρωμάτων»

RELATED