Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Fimages easyblog images 928 00f74fb5d2f679b9936dc73704f7def8 XL

Μελίνα Μερκούρη: Η αιώνια Ελληνίδα

Για την Μελίνα….H αιώνια Ελληνίδα

Του Νίκου Μουρατίδη

 

Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη έρωτα, δυνατές φιλίες, όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες  του 20ού αιώνα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας, διεθνής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και με ερμηνείες που έχουν συζητηθεί και βραβευτεί.

Πολιτικός – με τον τρόπο που εκείνη ήξερε- που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στα δελτία ειδήσεων  όλου του κόσμου. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του. Ό,τι σκέφτηκε και ό,τι πρόλαβε να υλοποιήσει έκαναν μόνο καλό στην χώρα και στον πολιτισμό.

Τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, δεν τη φώναξαν όμως έτσι ποτέ, γιατί ο παππούς της την φώναζε Μελίνα. Από τότε πολλές φορές δεν χρειαζόταν καν το επίθετο “Μερκούρη” για να συστηθεί. Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων. Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ήταν η αγαπημένη εγγονή του Σπύρου Μερκούρη, ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς Δημάρχους της Αθήνας για περισσότερα από 20 χρόνια. Στο σπίτι του μεγάλωσε, δίπλα του έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της σε νηπιακή ηλικία.

4 M 

Συναρπαζόταν από τότε από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου, έστω και αν απευθύνονταν στον “Μεγάλο Σπύρο” όπως όλοι φώναζαν τον παππού της. Η ίδια τον λάτρευε και όταν την έπαιρνε αγκαλιά, πάντα μα πάντα του έλεγε: «παππού τι ωραία που μυρίζεις»!  Κι’ εκείνος τρελαινόταν. Δίπλα του έμαθε τους κανόνες της δημοκρατικότητας αλλά και την τέχνη του να συνομιλείς ισότιμα με όλους. Πατέρας της ήταν ο Σταμάτης Μερκούρης, βουλευτής για περισσότερα από 30 χρόνια, που είχε χρηματίσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης και Δημοσίων Έργων. Μητέρα της, η Ειρήνη Λάππα, που ανήκε σε μια από τις καλύτερες αθηναϊκές οικογένειες. Το ζευγάρι απέκτησε και έναν γιο, μικρότερο από την Μελίνα, τον Σπύρο. Αργότερα χώρισαν, δημιούργησαν νέες οικογένειες, και η Μελίνα έζησε στο σπίτι του παππού της.

articleGal 8888 10124 w hr 

Την πρώτη θεατρική της πρόβα η Μελίνα την έκανε μπροστά στον καθρέφτη, προσπαθώντας να καταφέρει να κυλήσουν κάποια δάκρυα σε κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να πειστούν οι δικοί της να της αγοράσουν κάτι που επιθυμούσε. Ήταν μόλις πέντε ετών. Σε ηλικία δέκα ετών, “ντεμπουτάρισε” στις Σπέτσες, στο τραπέζι ενός καφενείου, όπου τη χειροκρότησαν θερμά όλοι οι θαμώνες. Η μητέρα της όμως, μόλις πληροφορήθηκε ότι η κόρη της έδινε αυτοσχέδια παράσταση, έτρεξε και της άστραψε ένα μεγαλοπρεπές χαστούκι. Δεν ήθελε με κανένα τρόπο το παιδί της να γίνει… θεατρίνα!

 

assets LARGE t 1463 503168

melina kool klik 570 750x600

MERKOURIDASSIN2 M

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και σπάνιες φωτογραφίες στο…nikosonline.gr

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED