Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F11%2FLikewomangr aftopepoithisi

6 τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας είναι χαρακτηριστικά που καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό κατά την παιδική μας ηλικία.

Πολλά παιδιά διστάζουν να εκφράσουν την άποψή τους, «να εκτεθούν» μπροστά σε κόσμο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εκφραστούν με αυθορμητισμό, κυρίως είτε επειδή φοβούνται μια πιθανή αποτυχία, είτε μια επίπληξη σε περίπτωση που κάνουν κάτι λάθος. Εκτός αυτού, συχνά αναφέρονται στον εαυτό τους με υποτιμητικό και άδικο τρόπο, ενώ δυσκολεύονται να δεχτούν μια επιβράβευση ή κάποιο θετικό σχόλιο, θεωρώντας ότι δεν το αξίζουν και τους προσφέρεται χαριστικά.

Η αυτοπεποίθηση απαιτεί προσπάθεια για να χτιστεί και χρόνο για να εδραιωθεί στη προσωπικότητα του παιδιού.

Έχει καταλυτικό αντίκτυπο στη ζωή του καθώς του επιτρέπει να αυτοκαθορίζεται, να διεκδικεί, να επιμένει στην επίτευξη των στόχων του, να ρισκάρει, να πετυχαίνει, να αξιοποιεί μια αποτυχία προς όφελός του και πολλά ακόμη. Από την άλλη, η απουσία της εμποδίζει όχι μόνο τα παραπάνω, αλλά πολλές φορές προδιαγράφει  αρνητικά την πορεία οποιουδήποτε βήματος επιχειρήσει να κάνει στη ζωή του.

Πως λοιπόν οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους;

1| Η αναγνώριση της προσπάθειας είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Όταν το παιδί περατώνει μια εργασία, μια δραστηριότητα είναι σημαντικό οι γονείς να του δίνουν θετική ανατροφοδότηση κάνοντας μια μικρή συζήτηση για τη σημασία που είχε αυτή η δραστηριότητα, για την συμβολή του παιδιού και της προσπάθειάς του στην ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, φράσεις όπως «Μπράβο, είμαι περήφανος/η για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα» ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού, του επισημαίνουν τη σημασία της επιμονής και της προσπάθειας, ενώ παράλληλα το ενθαρρύνουν να συνεχίσει!

2| Η ανάληψη ευθυνών ευνοεί, επίσης, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, καθώς τονώνει το αίσθημα της συμμετοχής και επιβεβαιώνει την αξία του παιδιού στην ομάδα. Η συνεισφορά στην οικογένεια μπορεί να περιλαμβάνει την εμπλοκή του παιδιού σε εργασίες του σπιτιού π.χ. το στρώσιμο του τραπεζιού ή ακόμη και δραστηριοτήτων που απαιτούν σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπιστοσύνη του γονέα προς το παιδί!

Likewomangr aftopepoithisi 1

3| Αφιέρωση χρόνου στο παιδί..! Κεντρικό ρόλο έχει η σχέση του παιδιού με τους γονείς και συγκεκριμένα ο ποιοτικός χρόνος που περνούν μαζί. Είναι απαραίτητο το παιδί να επικοινωνεί αυτά που το απασχολούν και να συζητάει για την μέρα του με τους γονείς σε καθημερινή βάση. Η διαδικασία αυτή λειτουργεί απελευθερωτικά για το ίδιο, αποδεσμεύοντας τις όποιες ανησυχίες το βασανίζουν και διαταράσσουν την αυτοεικόνα του. 

4| Η τήρηση προγράμματος! Η οργάνωση της καθημερινότητας του παιδιού, συμβάλλει στη καλλιέργεια ενός κλίματος που το διευκολύνει να ανταποκρίνεται αισίως στις διάφορες απαιτήσεις της ημέρας επιτρέποντάς του να διατηρεί θετική στάση στην εκπλήρωσή τους, χωρίς να απογοητεύεται λόγω κακής διαχείρισης του χρόνου π.χ. παράλειψη ασκήσεων για το σχολείο. Συμβουλές για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα: Συμβουλές για να έχετε ένα αποτελεσματικό και ισορροπημένο πρόγραμμα με το παιδί σας LikeWoman.gr

5| Η κοινωνικοποίηση συνιστά θεμελιώδη παράγοντα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού! Η αίσθηση ότι ανήκει σε μια ομάδα συνομηλίκων και η αλληλεπίδραση του με τα μέλη της , του δίνουν την δυνατότητα να εκφραστεί αυθόρμητα, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πιστέψει στις δυνατότητές του. Γι΄αυτό το λόγο, είναι βοηθητικό να δίνονται διάφορες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, όπως η συμμετοχή σε κάποιο άθλημα ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα!

 6| Αποφυγή των αρνητικών χαρακτηρισμών! Πολλές φορές οι γονείς προκειμένου να συνετίσουν το παιδί τους, του απευθύνουν χαρακτηρισμούς που καταρρακώνουν την αυτοπεποίθησή του χωρίς να το βοηθούν να συνειδητοποιήσει το λάθος του και να μην το επαναλάβει συνειδητά. Έτσι, το παιδί ταπεινώνεται και υιοθετεί το φόβο της αποτυχίας και της επίπληξης, με αποτέλεσμα να ενεργεί με λιγότερο θάρρος. Ένας τρόπος αποφυγής αυτών των χαρακτηρισμών είναι να κρίνουμε την πράξη και όχι το ίδιο το παιδί.

Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό εφόδιο για τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης του παιδιού και απαραίτητο χαρακτηριστικό μιας δυναμικής προσωπικότητας. Είναι στοιχείο που είναι σημαντικό να καλλιεργείται από νωρίς, καθώς διδάσκει μαθήματα σχετικά με την αξία της προσπάθειας, της δοκιμής, της αποτυχίας και της αντικειμενικής κρίσης, ενώ μας βοηθά να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας!

Ελένη Χαρτοφύλακα

Είμαι φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., ανέκαθεν «περίεργη» για τη φύση των παιδιών. Παρέα θα επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν την παιδική ηλικία, την συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Με την αγάπη μου προς τα παιδιά θέλω και εγώ να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους.

RELATED