Skip to main content
likewomangr BIBLIA IANOUARIOU BY THE BOOK a70b0dc4

8 υπέροχα βιβλία για να απολαύσετε τις κρύες νύχτες και να χαλαρώσετε

author likewoman

23 Ιαν 2024

Ο Γενάρης μπήκε φθινοπωρινός ή και καλοκαιρινός σε κάποιες περιπτώσεις και ξαφνικά αποφάσισε πως είναι χειμώνας.

Είδαμε κρύο και τα βόρεια της χώρας, αρκετό χιόνι. Υπέροχες συνθήκες για διάβασμα. Ένα καλό βιβλίο, μουσική να παίζει στο στερεοφωνικό ή ακόμα και στο κινητό γιατί όχι, τζάκι και αφήστε τον καιρό να κάνει ότι θέλει. Για κάτι τέτοιες συνθήκες σας ετοιμάσαμε μια λίστα με υπέροχα βιβλία για να απολαύσετε τις κρύες νύχτες και να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα. Εναλλακτικά, αν πρόκειται να ταξιδέψετε, μην ξεχάσετε να βάλετε στις αποσκευές σας ένα βιβλίο. Είναι ο καλύτερος φίλος στο αεροπλάνο ή το τρένο.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της καθημερινότητάς σας, η συντροφιά ενός βιβλίου θα σας αποσυμφορήσει από το άγχος και την ένταση και θα σας χαρίσει στιγμές γαλήνης και χαλάρωσης που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Ας δούμε τι ετοίμασε αυτή την εβδομάδα η ομάδα του By the Book για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του likewoman.gr και σας προτρέπουμε να επιλέξετε κάποιο από τα παρακάτω βιβλία που ξεχώρισαν.

1.ΚΑΚΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΜΕΤΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΜΑΝΑ

Πώς είναι άραγε να χαρακτηρίζεσαι «κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα», στα πενήντα-φεύγα σου, όταν ακόμα κι αν το θέλεις είναι πολύ αργά για να αλλάξεις εν κινήσει; Όταν η κόρη σου σού τη λέει γιατί είναι στο τέλος της εφηβείας (17), ο γιος σου σού τη λέει γιατί είναι στην αρχή της εφηβείας (14), ο άντρας σου, που σου έχει πει όλα τα παραπάνω σε παρατάει γιατί είσαι όλα τα παραπάνω, κι εσύ που δούλευες σε τσίρκο μέχρι προχθές μένεις σόλο αρκούδα να φέρνεις βόλτα τα παιδιά και τα καθημερινά τους δράματα, το σπίτι και τη λάτρα του, τα πλυντήρια, τα μαγειρέματα, τα κουζινικά και τα εξωκουζινικά, φίλες, φίλους, (ψιλο)δουλειές και το ζοφερό “Club27”, που ασχολείται μόνο με καλλιτέχνες οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή νέοι… Ειλικρινά, αν δεν ήμουν η Σόνια, η εν λόγω πενήντα-φεύγα μητέρα των δύο εν λόγω παιδιών, άρτι χωρισμένη, πρώην καλλιτέχνιδα του τσίρκου και νυν ταχυδακτυλουργός, αν δεν είχα μια «ηλίθια» αίσθηση του χιούμορ και φίλες με αντίστοιχη αίσθηση του χιούμορ, δεν έχω ιδέα πώς θα απαντούσα σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά επειδή είμαι, ευτυχώς, η Σόνια, δηλαδή όλα τα παραπάνω, ίσως καταφέρω να βγάλω άκρη. Ίσως λύσω το μυστήριο του πώς έγινα «κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα» και ίσως γελάσω λίγο λύνοντάς το. Όσο μπορεί να γελάσει μια γυναίκα που είναι όλα τα παραπάνω και επιπλέον έχει την τάση να ξεχνάει τις πρακτικές υποχρεώσεις της (αλήθεια, μαλακτικό πήρα;)

noikokira

2.ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή από σύντομες, ευχάριστες ιστορίες Ηγεσίας από την Αρχαία Ελλάδα. Απευθύνεται σε όσους έχουν ευθύνη ανθρώπων και αναζητούν τρόπους να τους αναπτύξουν και να διαχειριστούν την απόδοση και τις συμπεριφορές τους, είτε είναι γονείς, είτε προϊστάμενοι. Ποιος δεν ξέρει το This is Sparta; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν όμως ότι οι Σπαρτιάτες μετάνιωσαν πικρά για την εκτέλεση των Περσών αγγελιοφόρων; Έχουμε ακούσει το Νενικήκαμεν αλλά λίγοι ξέρουμε ότι τη νύχτα της μάχης του Μαραθώνα όλος ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να τρέξει τον πρώτο μαζικό Μαραθώνιο. Ο Βασιλιάς χωρίς Όνομα βασίζεται σε ιστορικές πηγές, προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από ανασκαφές και ιδιωτικές συζητήσεις με τους πιο εξέχοντες Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αποτελεί μια συναρπαστική αφήγηση, έτσι όπως πραγματικά θα έπρεπε να διδάσκεται η Ιστορία.

vasilias

3.ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΩΤΑ

Βρισκόμαστε στην ιρλανδική επαρχία, στην κάψα του καλοκαιριού. Ένας πατέρας πηγαίνει το μικρό κορίτσι του να ζήσει με κάποιους συγγενείς, στο αγρόκτημά τους∙ η μικρή δεν γνωρίζει πότε, ή ακόμα και αν, θα την ξαναπάρουν πίσω στο σπίτι της. Στο σπίτι των Κινσέλα, βρίσκει στοργή και ζεστασιά, πράγματα που ως τότε δεν είχε νιώσει ποτέ, κι έτσι σιγά σιγά, ζώντας μαζί τους, το κορίτσι ανθίζει. Στο νέο αυτό σπιτικό όμως, όπου όλα είναι τόσο φροντισμένα, υπάρχει κάτι που παραμένει ανείπωτο – κι αυτό το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει.

fota

4.ΟΣΑ ΑΦΗΣΑΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΣ

ΝΕΥΡΩΔΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ Ο Λούσιαν Ρόλινς είναι ένας άντρας που αγωνίζεται να σβήσει τα σημάδια του κακοποιητικού πατέρα του, ενώ προσπαθεί νύχτα μέρα να χτίσει την αυτοκρατορία του. Όσο πιο πολλά χρήματα και πιο πολλή εξουσία αποκτά, τόσο πιο ασφαλής νιώθει. Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΙΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΩΜΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ Με τη Σλόαν τον δένουν ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν και μια εκρηκτική αμοιβαία αντιπάθεια στο παρόν. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ Η ιστορία τους ωστόσο θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η Σλόαν είναι έτοιμη για οικογένεια, ενώ ο Λούσιαν δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο. Μέχρι τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπος με την πιθανότητα να τη χάσει, οπότε θα κάνει τα πάντα για να την προστατέψει.

ola

5.ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΙΓΚΡΕ

ΣΤΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΑΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Σιμενόν, ο ήρωάς του επιθεωρητής Ζυλ Μαιγκρέ μπαίνει σε διάλογο με τον συγγραφέα του, και πολλές φορές τού κάνει αυστηρότατη κριτική για το πώς τον παρουσιάζει. Ο ήρωας των μυθιστορημάτων κατακρίνει τον συγγραφέα του ! Παράλληλα περιγράφει επεισόδια της ζωής του ως επιθεωρητή, που πολύ συχνά είναι λιγότερο θεαματική και πιο κοινότοπη απ’ όσο την παρουσιάζει ο συγγραφέας του. Ο Σιμενόν βρίσκεται σε μεγάλα κέφια και ταυτόχρονα ξεκλειδώνει τα μυστικά της συγγραφικής του τέχνης, παίζοντας με τον διάσημο ήρωά του. Έχουμε εδώ ένα βιβλίο για τη γραφή και τη διαφοροποίηση τέχνης και πραγματικότητας : ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας μιλάει για τον εαυτό του σαν να ήταν αληθινός, ενώ ο πραγματικός συγγραφέας γίνεται χαρακτήρας μυθοπλασίας.

maigre

6.ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη σκέψη που έκανε έντρομη η Κορνίλια μόλις άνοιξε τα μάτια της κι αντίκρισε τα αμέτρητα σωληνάκια και τα τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα, ήταν ότι στη μνήμη της δεν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία. Αδύνατον να θυμηθεί το όνομά της, να μαντέψει την ηλικία της ή την πόλη στην οποία βρισκόταν. Ήταν παντρεμένη; Υπήρχαν άραγε παιδιά; Ποιος πλήρωνε την ακριβή της νοσηλεία και πόσοι κοντινοί της άνθρωποι θα έρχονταν να την επισκεφτούν με τη χαρμόσυνη είδηση ότι η αγαπημένη τους είχε συνέλθει από το κώμα;Η πόρτα του δωματίου της άνοιξε και ο γοητευτικός Εμανουέλ της συστήθηκε ως ο σύζυγός της. Ένας πετυχημένος πιλότος, που απλόχερα της πρόσφερε την αγάπη του και, επιπλέον, όλες τις ανέσεις μιας καλής ζωής. Μια σπάνια τύχη! Ή μήπως όχι; Η Κορνίλια ήξερε. Μ’ έναν περίεργο τρόπο, ήξερε πως αυτή η ζωή δεν ήταν η δική της. Πεπεισμένη ότι καθόταν στο θρόνο μιας άλλης, έπρεπε αμέσως ν’ ανακαλύψει με ποιον τρόπο της είχε κλέψει τη ζωή… και πού πραγματικά βρισκόταν η προκάτοχός της. Έπρεπε πρώτα να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Πώς τόσοι άνθρωποι την είχαν αναγνωρίσει ως την εξαφανισμένη σύζυγo και γιατί ένιωθε πως τώρα κινδύνευε η ζωή της;

min

7.Ο ΠΡΙΓΚΙΨ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

Δηλώνει ποιητής. Είναι Έλληνας της Διασποράς. Σπούδασε νομικά στο Μόναχο. Βρίσκεται στο Ναύπλιο κατά την άφιξη του Όθωνα και γνωρίζεται με τον ανήλικο βασιλιά. Δουλεύει για τον Κωλέττη και ακολουθεί την κυβέρνηση στη νέα πρωτεύουσα, την Αθήνα. Ορίζεται από τον Όθωνα δάσκαλος ελληνικών της Αμαλίας. Αργότερα μετακομίζει στο παλάτι. Προσπαθεί να σαγηνεύσει τις δεσποινίδες επί των Τιμών – μάταια. Εγκαταλείπει την ποίηση, φλερτάρει με το μυθιστόρημα και τελικά πείθεται να γράψει το χρονικό της βασιλείας του Όθωνα. Θα τα καταφέρει;

prigips

8.ΠΡΙΝ ΚΡΥΩΣΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ

Τέσσερις άνθρωποι επισκέπτονται το καφέ ελπίζοντας ο καθένας τους να αξιοποιήσει το ταξίδι στον χρόνο με σκοπό να κουβεντιάσει με τον εραστή που έφυγε μακριά, να λάβει το γράμμα από τον σύζυγο που έχει χάσει τη μνήμη του, να δει την αδερφή για τελευταία φορά και να συναντήσει την κόρη που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει. Αλλά το ταξίδι στο παρελθόν ενέχει κινδύνους: Οι πελάτες πρέπει να καθίσουν σε μια συγκεκριμένη καρέκλα, δεν κάνει να φύγουν από το καφέ και, τέλος, το σημαντικότερο, πρέπει να επιστρέψουν στο παρόν πριν κρυώσει ο καφές…

kafes

Ό,τι κι αν επιλέξετε να διαβάσετε, να το απολαύσετε.

RECENT

RELATED