Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F12%2FLikewomangr BEATLES

Η ιστορία των Beatles μέσα από το Netflix!

Οι Beatles, ένα από τα πιο γνωστά μουσικά συγκροτήματα του 20ου αιώνα, κατάφεραν με την μουσική και την ιδιαίτερη τους προσωπικότητα να κατακλύσουν τις καρδιές του κόσμου προκαλώντας beatlomania όπως λένε οι δημοσιογράφοι σε κάθε τους εμφάνιση.

Το Netflix δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει με το εύρος της ταινιοθήκης του καθώς αυτή τη φορά αποδεικνύει πως ένα συγκρότημα σαν τους Beatles αξίζει να έχει το δικό του αφιέρωμα με μία σειρά από ντοκιμαντέρ.

Αν θες να γνωρίσεις καλύτερα τους Beatles σου έχω δύο προτάσεις:

  1. “How the Beatles changed the world?”

 

  1. “John Lennon: All you need is love”

 

Και τα δύο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν συνεντεύξεις των μελών του συγκροτήματος, των συνεργατών και των κοντινών τους ανθρώπων, αποσπάσματα από συναυλίες και αφηγήσεις για τη ζωή και το έργο τους από συγγραφείς, δημοσιογράφους και πολλούς άλλους δημιουργούς που ασχολήθηκαν με την έρευνα της ακμάζουσας καριέρας των Beatles. Με τον ερευνητικό και βιογραφικό τους χαρακτήρα τα ντοκιμαντέρ θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις την εποχή και να αντιληφθείς καλύτερα το μέγεθος της παγκόσμιας επιτυχίας τους.

Όσα δεν ξέρουμε για τον John Lennon:

  • Η μητέρα του John Lennon ήταν φαν του rock n΄ roll. Συχνά στο σπίτι έβαζε να παίζουν τραγούδια όπως το “I put a spell on you” από τον Screamin Jay Hawkins.
  • Ως φοιτητής στο κολλέγιο Τεχνών στο Λίβερπουλ ήταν ιδιαίτερα επαναστατικός, ξεχωριστός και αινιγματικός όπως αποκαλύπτει η Σίνθια Λέννον.
  • Ο John Lennon και η Cynthia Lennon Powell έβγαιναν τρία χρόνια πριν παντρευτούν. Ο γάμος τους έμεινε κρυφός περίπου για 12-18 μήνες.
  • Ο John Lennon έχει γράψει για τη δεύτερη σύζυγο του Yoko Ono πολλά τραγούδια όπως “The ballad of John and Yoko”, “Oh, Yoko”, “Woman”.
  • Η καλλιτεχνική φύση του John Lennon επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα του ίδιου «Δεν ξέρω τι να κάνω με τις σκέψεις αλλά βγαίνουν σε ταινίες, χαρτί ή κασέτες. Έχω πολλές κασέτες που αν τις μεταφέρω σε χαρτί θα γίνουν βιβλίο».
  • Τον Δεκέμβριο του 1980 πυροβολήθηκε 5 φορές και πέθανε βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγο του.
  • Σε συνέντευξη του είπε «Έχουμε το δώρο της αγάπης. Η αγάπη είναι ένα πολύτιμο φυτό. Δεν μπορείς να τη δεχτείς και να την αφήσεις στο ντουλάπι ή να νομίζεις ότι θα εξελιχθεί μόνη της. Πρέπει να την ποτίζεις. Πρέπει να την προσέχεις, να διώχνεις τις μύγες και να βλέπεις πως είναι καλά, να την καλλιεργείς».

yoko ono john lennon e1672315100774

Γιατί τελικά οι Beatles ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν τόσο από το κοινό που μέχρι σήμερα κανείς δεν τους ξέχασε;

  • Οι Beatles ήταν το συγκρότημα εκείνο που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους από ταξικοί αγωνιστές έγιναν πολιτισμικοί επαναστάτες. Η επιρροή τους διείσδυσε στη καρδιά του μεταπολεμικού κόσμου καθώς οι νέοι άρχισαν να μακραίνουν τα μαλλιά τους και οι γυναίκες άρχισαν να φορούν mini φούστες.
  • Είχαν νέες κοινωνικές και καλλιτεχνικές ιδέες καθιερώνοντας ένα πρωτοποριακό κλίμα γύρω τους. Ο Τζον Λέννον και ο Πολ ΜακΚαρτνεϊ συνεργάζονταν στιχουργικά με αποτέλεσμα το γκρουπ να τραγουδά τις δικές τους συνθέσεις. Κάτι πολύ σπάνιο για την εποχή.
  • Σε γενικές γραμμές πουλούσαν κατά μέσο όρο 250.000 δίσκους την εβδομάδα. Όταν τέλη του 1963 κυκλοφόρησαν το “I wanna hold your hand” μέσα σε δύο μήνες πούλησαν 2.000.000 κόπιες όντας το νούμερο 1 single μπάντας στις ΗΠΑ.
  • Τον Απρίλιο του 1964 έγραψαν ιστορία στο Billboard Hot 100 όντας οι μόνοι που κατέκτησαν τις 5 πρώτες θέσεις στο chart.
  • Έχουν γυρίσει την ταινία «A Hard Day’s Night» στην οποία υποδύονται τους εαυτούς τους.
  • Ήταν η πρώτη μπάντα που οι δημοσιογράφοι τους απηύθυναν κοινωνικοπολιτικές ερωτήσεις όπως για το Βιετνάμ. Πάντα αποκρίνονταν με ευθύτητα και ειλικρίνεια.

beatles holding albums e1672315129730

Η απήχηση που είχαν στο ευρύ κοινό οδήγησε σε κοινωνικές μεταβολές. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προκάλεσαν στην κουλτούρα ήταν ότι πριν από αυτούς η μόδα, οι ταινίες και η μουσική πρώτα επεξεργαζόταν από τους μεγάλους. Σημασία είχε τι άρεσε σε εκείνους και αφού αυτό φιλτράροταν στη συνέχεια περνούσε στα παιδιά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό άλλαξε καθώς οι νέοι ξύπνησαν και ήταν εκείνοι που προσδιόριζαν τα πάντα.

Αν ανήκεις στους λάτρεις των Beatles μπες στην ιστοσελίδα του Public εξερεύνησε άλμπουμ, δίσκους βινυλίου, poster και πολλά ακόμα.

Σταυρούλα Βαϊδάνη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Ποιος είπε ότι μία παιδαγωγός δεν μπορεί να ασχολείται με τον κινηματογράφο; Η μεγάλη μου αγάπη είναι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές. Πάντα απολάμβανα να διαβάζω κριτικές και να αναζητώ πληροφορίες για τη ζωή των πρωταγωνιστών. Πολλές φόρες μάλιστα φιλοσοφώ και επεξεργάζομαι τον συναισθηματικό κόσμο, τις αντιλήψεις και τις πράξεις των ηρώων. Ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, ηρεμία, αίσθηση ρομαντισμού, αναστοχασμό για κοινωνικά διλήμματα ακόμα και νοητά ταξίδια σε άλλους πολιτισμούς. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα είμαι εδώ! Τι λες…πάμε να εξερευνήσουμε παρέα τον κινηματογραφικό κόσμο;

RECENT

RELATED