Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fimages easyblog images 928 2500adbea25740e025bcce2dce1688ed XL

10 Τρόποι Για Να Ξεκινήσεις Έναν Πιο Υγιεινό Τρόπο Ζωής Από Την Αρχισυντάκτρια Της Vogue

Η αρχισυντάκτρια της Βρετανικής Vogue η Calgary Avansino και wellbeing expert, μοιράζεται μαζί σας 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια πιο βιώσιμη διατροφή.

1. Όλα ξεκινούν από το μυαλό…

Εάν υπάρχει ένα μέρος του σώματός μας που μπορεί να φανταζόμασταν λιγότερο, είναι, τι ειρωνεία της τύχης, το μυαλό. Ωστόσο, αυτό είναι το σημείο από όπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε το υγιές ταξίδι μας και εκεί όπου θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Ακόμη και αν επιλέξετε να μην κάνετε οποιεσδήποτε πρακτικές αλλαγές για μερικές εβδομάδες, σας θέλω να ξεκινήσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως κάποιον που αξίζει να προσπαθήσετε. Είστε εξίσου άξιες της αγάπης σας, όπως είναι και όλοι άλλοι που λαμβάνουν την αγάπη και την προσοχή σας. Αυτό είναι συχνά το πρώτο εμπόδιο, όταν τα πράγματα σας κάνουν να αισθάνεστε συντετριμμένοι, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο ισχυρός παράγοντας μπορεί να είναι το μυαλό όταν είναι στο πλευρό σας, ενθαρρύνοντάς σας λέγοντας «Ναι, θέλω να προσπαθήσω» και «Ναι, αξίζω σαν άνθρωπος να προσπαθήσω». Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε κατάσταση που να έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό σας. Κάθε μέρα, κάθε γεύμα και κάθε μπουκιά είναι μια ευκαιρία να κάνετε αλλαγές και να ξεκινήσετε να φροντίζετε για το πώς αισθάνεστε, πώς φαίνεστε και πώς λειτουργείτε. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

2. Εγκαταλείψτε τις δίαιτες για πάντα…

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα με ακούσετε να λέω κατ΄ επανάληψη είναι ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν … ποτέ! Κάνοντας δίαιτα είναι μια αρνητική διαδικασία που τρέφεται από μια νοοτροπία στέρησης. Οι δίαιτες δεν είναι βιώσιμες και οδηγούν σε διαταραγμένες σχέσεις με τη λήψη τροφής και το φαγητό και – το σημαντικότερο – απλώς δεν λειτουργούν. Το μόνο που μας κάνουν είναι να αισθανόμαστε χειρότερα για τον εαυτό μας και να διαβρώνουν το κίνητρό μας για να προσπαθήσουμε ξανά. Ποτέ δεν θα με ακούσετε να σας λέω να παραλείπετε γεύματα ή να αρνηθείτε κάτι στον εαυτό σας – στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο. Μια διατροφή βασισμένη στα λαχανικά είναι ένας ικανοποιητικός μόνιμος τρόπος ζωής. Είναι ένα είδος ευγένειας προς τον εαυτό σας, αντικαθιστώντας τις κακές συνήθειες με καλές και τροφοδοτώντας τον εαυτό σας με τα καλύτερα δυνατά τρόφιμα που διατίθενται και που σας δίνουν την αίσθηση της ευημερίας και της επίτευξης.

calgarywithchard 590x420

3. Κάνοντας μικρές αλλαγές… 

Κατανοώ απόλυτα πόσο συντετριμμένοι μπορεί να αισθάνεστε όταν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε, τα τρόφιμα αποθηκεύετε στην κουζίνα σας, τι ταΐζετε τα παιδιά σας και πόσο συχνά κινείστε – και απλώς δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε. Πρώτα απ ‘όλα, απλώς πάρτε μια στιγμή για να κάνετε μια παύση και να «επαν-εκκινήσετε» τον οργανισμό σας. Διαβάζετε τις συμβουλές μου – άρα έχετε πάρει την απόφαση να ξεκινήσετε … έτσι ώστε αυτό να είναι το πρώτο βήμα που έχει ήδη επιτευχθεί προς την αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Όσο για όλα τα υπόλοιπα, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα όταν σκέφτεστε ότι είστε στα αρχικά στάδια. Εξάλλου, αυτό είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας και μην θέτετε γελοίους απραγματοποίητους στόχους. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο εξτρεμισμός δεν λειτουργεί, καθιστώντας έτσι μια συμφωνία με τον εαυτό σας ότι θα τρώτε μόνο πράσινα λαχανικά στον ατμό από τώρα μέχρι την αιωνιότητα – πράγμα που δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό αλλά και είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει άσχημα – σας το εγγυώμαι. Απλώς, κάντε μικρές αλλαγές – πιθανώς μία αλλαγή την εβδομάδα ή το μήνα. Σύντομα οι αλλαγές θα αυξηθούν! Ίσως να «αγκαλιάσετε» το κρέας μία φορά την εβδομάδα, αν το σπίτι σας δεν είναι χορτοφαγικό, ή να αντικαταστήσετε το κλασσικό γάλα με γάλα αμυγδάλου όταν τρώτε δημητριακά. Ίσως αλλάξετε τον πρωινό καφέ σας με ένα πράσινο τσάι, ή απλώς να κάνετε μια δέσμευση και να αγοράσετε τσάι χωρίς καφεΐνη. Ίσως να αρχίσετε να αγοράζετε περισσότερα λαχανικά ή να δεσμευτείτε να κάνετε ένα σπιτικό πιάτο τελείως από το μηδέν κάθε Σάββατο.

4. Ξεκαθαρίζοντας την κουζίνα…

Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα όταν κοιτάτε την γκαρνταρόμπα σου και συνειδητοποιείτε ότι δεν είστε το ίδιο πρόσωπο πια και μερικά ρούχα δεν εξυπηρετούν ένα θετικό σκοπό, αλλά αντ ‘αυτού να σας υπενθυμίσω ότι πρέπει να επικεντρωθείτε σε όλα τα πράγματα που δεν θέλετε … έτσι τότε μπορείτε να απαλλαγείτε από όλα, να τα πετάξετε σε μαύρες σακούλες και να πάτε για ψώνια αναζητώντας ντυσίματα που να σας αναδεικνύουν καλύτερα – και αυτό ακριβώς είναι το πώς θα πρέπει να σκέφτεστε όταν πρόκειται για την κουζίνα σας. Αν είναι γεμάτη από ζαχαρούχα τρόφιμα, μεταλλαγμένα γεύματα και αεριούχα ποτά, τότε ο πειρασμός θα είναι πολύ μεγάλος όταν είστε πεινασμένοι. Ξεκαθαρίστε την κουζίνα σας – και προετοιμαστείτε για να τη γεμίσετε με αληθινά τρόφιμα. Θεωρώ ότι πάντα βοηθάει να ξεκινήσετε την εργασία με τη μετάβαση από το ψυγείο και από εκεί στην κατάψυξη και στη συνέχεια στα ντουλάπια της κουζίνας.

5. Αλλάξτε τα αποθέματα τροφίμων…

Το ντουλάπι σας θα πρέπει να είναι ο υγιεινός φίλος σας – προσφέροντας καλοσύνη στα χέρια σας όποτε το χρειαστείτε. Για να με βοηθήσει κατά τις ημέρες αιχμής ή όταν στερούμαι έμπνευσης, προσπαθώ πάντα και κρατώ σε απόθεμα μια ποικιλία από δημητριακά – αμάραντος, καστανό ρύζι, freekeh, σιτηρό kamut, κεχρί, πολέντα, quinoa και βρώμη. Αν αυτές οι λέξεις σας φαίνονται ξένες, μην ανησυχείτε – υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο γι’αυτές στο βιβλίο μου και, τελικά , όλα έχουν υπέροχη γεύση όταν μαγειρεύονται. Βοηθά επίσης να έχετε μια ποικιλία από φασόλια, όσπρια και σπόρους στο χέρι – φασόλια Adzuki , φασόλια cannellini, φακές, κόκκινα φασόλια, σπόρους chia, σπόρους λιναριού, σπόρους κάνναβης , σπόρους κολοκύθας και ηλιόσπορους. Καλές βάσεις θα πρέπει να κατακλύσουν το ντουλάπι σας, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα λαχανικά στο μίγμα και να δημιουργήσετε ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα. 

6. Αγοράστε τρόφιμα που είναι αληθινά…

Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε να φάτε, βεβαιωθείτε ότι είναι «πραγματικό, αληθινό». Με αυτό εννοώ ότι είτε έχει αναπτυχθεί μέσα, πάνω ή κάτω από το έδαφος, έχει συλλεχθεί από θάμνους ή δέντρα, είτε έχει συγκομισθεί από τη θάλασσα – βασικά, είναι η γενναιοδωρία της Μητέρας Φύσης. Όταν σκέφτομαι αυτή τη διατροφική προσέγγιση, πάντα προσπαθώ να σκεφτώ τα λόγια του συγγραφέα τροφίμων Michael Pollan: «Μην τρώτε κάτι που η προγιαγιά σας δεν θα αναγνώριζε ως τροφή». Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να θυμηθούμε πώς ήταν συνήθως οι τροφές – αυτό είναι αληθινή τροφή. Όλα είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας και επανεξέτασης του τι σημαίνει θρεπτική τροφή. Υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που έχει φυτική βάση δεν σημαίνει ότι λέτε αντίο σε κάποια από τα αγαπημένα σας πιάτα. Σημαίνει απλώς ότι, όσο το δυνατόν συχνότερα, πρέπει να εστιάζετε στα φυσικά, υγιεινά τρόφιμα και να μάθετε να ενσωματώνετε στα γεύματά σας τα λαχανικά όσο το δυνατόν περισσότερο.

calgary.jpg.gallery
 
7. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τη ζάχαρη…

Μιλάω συνέχεια σχετικά με το γιατί θα πρέπει να απαλλάξουμε τη ζωή μας από τη ζάχαρη σε μόνιμη βάση και αυτό διότι υπάρχει ένας πολύ καλό λόγος. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η υγεία μας έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, με αύξηση του βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και ασθενειών – όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος – όλα δηλαδή σε αύξηση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν δύο δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικες σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με την έκθεση NHS 2012, βρέθηκε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των ενηλίκων στην Αγγλία είναι παχύσαρκοι. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τρεις φορές από το 1980. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό: η ζάχαρη δεν σας δίνει απλώς μια δόση γλύκας ή κάνει τα παιδιά σας να είναι υπεράνθρωποι – αλλάζει συστηματικά το κοινωνικό πρόσωπο της υγείας σας και της ευημερίας.

8. Κάντε μια προσπάθεια να κινείστε καθημερινά

Θα πρέπει να ενσωματώσετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινή σας ζωή, όποτε είναι δυνατόν. Έτσι, συνήθως αισθανόμαστε απασχολημένοι αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε τους εαυτούς μας να μετακινούνται από τόπο σε τόπο με λεωφορείο, ταξί ή τρένο. Δεν λέω ότι θα πρέπει να πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά κάθε μέρα – ειδικά αν έχετε συνήθως μια ώρα στο δρόμο! Αλλά όπως στο νούμερο 3, πρέπει να βρείτε μικρούς τρόπους ώστε να μετακινείστε περισσότερο. Ίσως να κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πριν από τη συνηθισμένη, ή να πάρετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ίσως κατά τη διάρκεια του διαλλείματος για γεύμα να μπορείτε να πάτε μια βόλτα γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο ή να κάνετε μια βίντεο άσκηση μέσω του υπολογιστή σας. Ή αντί να συναντήσετε το φίλο ή τη φίλη σας στο μπαρ ή σε κάποιο εστιατόριο μετά τη δουλειά, μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί σε μια διασκεδαστική ομάδα γυμναστικής και να είναι αυτό το κίνητρο για να διατηρήσετε ο ένας τον άλλο σε φόρμα.

9. Βάλτε στο ταπεράκι σας φυτικές τροφές

Λαμβάνοντας ένα υγιεινό γεύμα στη δουλειά, ή κάπου έξω εάν είστε καθ΄οδόν, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε σε σωστή διατροφική τροχιά και να αποφύγετε τους πειρασμούς. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο – συνηθίζω να φέρνω αρκετά συχνά στη δουλειά τα περισσεύματα από ένα φυτικής προέλευσης δείπνο μου. Απλώς φτιάχνω κάτι επιπλέον το προηγούμενο βράδυ και στη συνέχεια κρατάω ένα μέρος για την επόμενη μέρα. Αυτός είναι ένας από τους γρηγορότερους και ευκολότερους τρόπους για να καταναλώσετε επιπλέον λαχανικά. Εναλλακτικά, τα σάντουιτς δεν παίρνουν καθόλου χρόνο – απλώς σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ψωμί ολικής άλεσης ή χωρίς γλουτένη – ή ακόμη μπορείτε να φτιάξετε ένα burrito. Το να φτιάξετε μια σούπα λαχανικών είναι το ευκολότερο πράγμα. Και αν προτιμάτε μικρότερα, ελαφρύτερα γεύματα, απλώς ψιλοκόψτε μερικά φρέσκα λαχανικά.

10. Το πρωινό είναι απαραίτητο

Στην προσπάθειά μας να φύγουμε από το σπίτι το πρωί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ή έχοντας αυτά τα επιπλέον 10 λεπτά στο κρεβάτι ή απλώς επειδή έχουμε πειστεί οι ίδιοι ότι δεν το χρειαζόμαστε, το πρωινό φαίνεται να είναι το γεύμα που «υποφέρει» περισσότερο στον υπερ-γρήγορο ρυθμό ζωή μας. Το πρωινό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γι ‘αυτό μην αφήνετε κανέναν – ειδικά τον εαυτό σας – να σας πει κάτι διαφορετικό. Αν και αυτό έχει δώσει στο πεπτικό σας σύστημα το ζωτικό χρόνο που χρειάζεται για να ανακτήσει δυνάμεις, τώρα που είστε ξύπνιοι, θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την καλύτερη δυνατή ποσότητα καυσίμων για την επανεκκίνηση και την αναζωογόνηση. Επίσης, σε ψυχολογικό επίπεδο, πιστεύω ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί το κλειδί για το πόσο καλά θα σας πάει το υπόλοιπο της ημέρας – τόσο από άποψη διατροφής όσο και γενικότερα. Αν δεσμευτείτε να έχετε ένα θρεπτικό πρωινό, θα νιώσετε περήφανοι για τον εαυτό σας και θα ξεκινήσετε την ημέρα σας καλά – πρέπει να νοιάζεστε αρκετά για τον εαυτό σας ώστε να κάνετε αυτή την προσπάθεια – και θα θέλετε φυσικά να διατηρηθεί αυτή η δυναμική καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι, επίσης, ένα υπέροχο γεύμα να συγκεντρώσετε περισσότερα λαχανικά στο πρωινό πιάτο σας – αν μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα πράσα και σπανάκι στην ομελέτα σας, να ανακατέψετε νιφάδες καρύδας και μούρα goji στην μια μεριά και στην άλλη βρώμη, ή να έχετε μια πουτίγκα με σπόρους chia, με βατόμουρα, σμέουρα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα από πάνω. Είναι κάτι που μας ανεβάζει πραγματικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για τις επόμενες 12 ώρες, και παρέχει όλα τα απαραίτητα καύσιμα που χρειαζόμαστε για να εργαστούμε και να νιώσουμε στο βέλτιστό μας.
 

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED