Skip to main content
images easyblog images 928 d7f952e4236afc03a202fc64913dc353 XL f35e2273

Αλέξανδρος Ωνάσης: η σύντομη ζωή, και ο τραγικός θάνατος στα 25 – απαρχή του τέλους για τον Έλληνα μαικήνα

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μοναχογιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Τίνας Λιβανού, πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1973 σε ηλικία 25 ετών. 
 
Μία ημέρα πριν το θάνατό του, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948, μοναχογιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Τίνας Λιβανού.
 
www.eirinika.gr sites default files styles article landscape public 1 98
 
Η αδυναμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο μοναχογιό του ήταν εμφανής. Στη φωτογραφία δεξιά, η Χριστίνα Ωνάση, ο Αλέξανδρος Ωνάσης και ο πατέρας τους Αριστοτέλης, το 1963.
 
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από την αδερφή του Χριστίνα.
 
www.eirinika.gr images datafiles1 8173
 
Ο νεαρός Αλέξανδρος είχε πάθος για τα αυτοκίνητα, τις γυναίκες και τα ακριβά σπορ.
 
 
 
Ο δεσμός του με το μοντέλο της εποχής Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν.
www.eirinika.gr sites default files ctools 1 977
Η σχέση του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση με το μοντέλο Φιόνα Κάμπελ Τίσεν, είδε τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως για τη μεγάλη διαφορά ηλικίας που χώριζε το ζευγάρι. Ο γιός του μεγιστάνα ήταν 16 χρόνια νεότερος.
 
 
 
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, στις αρχές του 1970 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το καμάρι της αυτοκρατορίας του Αριστοτέλη στους αιθέρες.
 
Ο Αλέξανδρος ήταν καλός πιλότος, και είχε μετά από απαίτηση του πατέρα του παρακολουθήσει και ειδικό σεμινάριο στο Λονδίνο με εξομοιωτές πτήσεων.
 
 
 
Η σχέση του ωστόσο με την Ολυμπιακή Αεροπορία, ήταν μοιραία.
 
Στις 22 Ιανουαρίου του 1973, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
 
Χειριστής ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης, που καθόταν στη δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου, δίπλα του ο Μακ Κάσκερ και πίσω ο Μακ Γκρέγκορ. Ο Μακ Γκρέγκορ πετούσε ως τότε μαζί με τον Αλέξανδρο το Piaggio, ενώ ο πιλότος Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, είχε εμπειρία χιλιάδων ωρών πτήσεων. Ούτε μιας όμως με Piaggio!
 
www.eirinika.gr images datafiles1 8186www.eirinika.gr images datafiles1 8161
 
Το αεροπλάνο «έσκασε» στον διάδρομο και μετά άρχισε, λόγω της αρχικής φοράς, να περιστρέφεται χτυπώντας συνεχώς στο τσιμέντο, μετατρέποντας την άτρακτο σε άμορφη μάζα από σίδερα. Σε μια θανατηφόρο δίνη…
 
www.eirinika.gr images datafiles1 8169
 
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, ενώ την επόμενη ημέρα, στις επτά το απόγευμα της Τρίτης 23ης Ιανουαρίου 1973,άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ. Οι Μακ Κάσκερ και Μακ Φόστερ επέζησαν με μερικά κατάγματα.
 
www.eirinika.gr images datafiles1 8164
 
Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση, σήμανε την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του Έλληνα κροίσου.
www.eirinika.gr images datafiles1 8166
 
 
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
www.eirinika.gr images datafiles1 8168
 
 
Ο τραγικός πατέρας, Αριστοτέλης, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως ο χαμός του διαδόχου του δεν ήταν τυχαίος. 
 
www.eirinika.gr sites default files ctools 2 904
 
 
Η γυναίκα που αγάπησε ο Αλέξανδρος, Φιόνα Φον Τύσσεν
www.eirinika.gr sites default files ctools 3 565
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μάλιστα, επικήρυξε τους δολοφόνους, όπως υποστήριξε του γιού του Αλέξανδρου, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσο έζησε ο ίδιος.
 
 
 
Η διερεύνηση του δυστυχήματος, που οδήγησε στο θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση, είναι περίπλοκη και αρκετά της σημεία παραμένουν «σκοτεινά».
Αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, (10/01/1999) που με τίτλο, «Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση». 
www.eirinika.gr images datafiles1 8176
 
 
Στο σχετικό δημοσίευμα, παρουσιάζεται σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων αλλά και σημαντικών-μή καταγεγραμμένων έως πρότινος- ­ μαρτυριών για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση. Περιλαμβάνει το ακριβές περιεχόμενο των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων, αλλά και όσα αναφέρουν οι μηχανικοί του αεροσκάφους, οι άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξανδρου αλλά και τις μυστικές έρευνες που ακολούθησαν.
www.eirinika.gr sites default files ctools 4 351
 
 
Οι πιθανότητες σαμποτάζ δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν και οι υπεύθυνοι τουλάχιστον υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας αθωώθηκαν.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό ενώ ο πατέρας του Αριστοτέλης Ωνάσης που μαράζωσε από τον καημό του και με σαφώς επιδεινωμένη την υγεία του, πέθανε 2 χρόνια αργότερα και ετάφη στο ίδιο μέρος, μαζί με το γιό του.
Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα κοινωφελούς χαρακτήρα «Αλέξανδρος Ωνάσης», που χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα.
www.eirinika.gr sites default files ctools 5 195
 
http://www.eirinika.gr/article/7239/alexandros-onasis-i-syntomi-zoi-kai-o-tragikos-thanatos-sta-25-aparhi-toy-teloys-gia

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED