Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Flikewomangr BODY IMAGE 1

Body image: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία και γιατί!

Το body image και όλα τα επακόλουθα στη σημερινή εποχή!

Για πολλούς ανθρώπους των φαινομενικά ελαττωμάτων της εξωτερικής τους εικόνας, είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά ακόμη και από την παιδική ηλικία. Δημιουργείται συχνά η αντίληψη, πως τα αγόρια και έπειτα οι άντρες αντιμετωπίζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό την λογοκρισία του κοινωνικού περίγυρου, ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και εν έτη 2022, το γυναικείο φύλο και τα πρότυπα ομορφιάς γύρω από αυτό είναι καταιγιστικά και αθροιστικά, προβάλλονται συντριπτικά περισσότερο απ’ ό,τι αυτά που σχετίζονται για τον ανδρικό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η διάκριση και τα ζητήματα γύρω από το body image αφορούν αποκλειστικά την γυναικεία φύση. Παρόλα αυτά αξίζει  να γίνεται αναφορά στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά ακόμη και σε προεφηβική ηλικία αλλά και εφηβική, γύρω από το ζήτημα αυτό.

likewomangr BODY IMAGE 12 1

Οι ρίζες του θέματος αυτού εντοπίζονται στα μη ρεαλιστικά πρότυπα που συχνά προβάλλονται τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Η προβολή των προτύπων αυτών δεν γίνεται πάντοτε σκόπιμα ή έχοντας την πλήρη αντίληψη της κατάστασης που δημιουργείται στο ψυχολογικό υπόβαθρο των παιδιών, θα μπορούσε κανείς ακόμα να επιχειρηματολογήσει, πως μέσω αυτής ακριβώς της προβολής οι νέοι οφελούνται, καθώς έτσι επιδιώκουν για τον εαυτό τους κάτι ακόμα καλύτερο και τα standards διαρκώς ανεβαίνουν, και οι προσδοκίες μεγαλώνουν.

Οι τάσεις, η μόδα για το τι θεωρείται ανά δεκαετία – ή ακόμη πλέον και πενταετία – «ωραίο» αλλάζουν διαρκώς. Ο συνεχής αγώνας για προσπάθεια συνάντησης του ιδανικού εαυτού, της καλύτερης δυνατής εμφάνισης που δυνητικά θα μπορούσε να έχεις ο καθένας μας, μάς στερεί πολλή από την ενέργεια μας, από τον χρόνο που έχουμε για να ζήσουμε και να αγαπήσουμε όσα είμαστε. Είναι αναντίλεκτο, πως αν αφιερωθεί κανείς στην προσπάθεια ακολουθίας των ρευστών και συνεχώς εναλλασσόμενων προτύπων θα είναι κάτι που πέραν της ώρας που θα καταλαμβάνει στην καθημερινότητα του ατόμου αυτού, είναι ένας διαρκής αγώνας τρεξίματος χωρίς τελική γραμμή, και τέλος. Δεν υπάρχει κάποιο ‘έπαθλο’ στο τέλος της πορείας αυτής καθώς όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά ακόμη και αν υπήρχε, δεν υπάρχει απόλαυση στην αέναη αλλαγής του εαυτού.

likewomangr BODY IMAGE 12 1

Πολλοί θα άλλαζαν τα πάντα στην εμφάνιση τους, κάποιοι θα άλλαζαν ελάχιστα, κάποιοι άλλοι πάλι, δεν θα άλλαζαν τίποτα. Η τρίτη κατηγορία μοιάζει να είναι ο «στόχος». Ωστόσο, δεν είναι παρά ανθρώπινο να επιθυμείς να είσαι ψηλότερος/-η, να είχες διαφορετικό χρώμα μάτια, να θέλεις να ντύνεσαι διαφορετικά απ’ ό,τι ντύνεσαι, να είσαι πιο γυμνασμένος/-η, και ό,τι άλλο. Το «κλειδί» βρίσκεται στην αποδοχή όσων έχεις και ακόμη καλύτερα, την αγάπη αυτών; στην αλλαγή όσων μπορείς και θέλεις να αλλάξεις, ενώ παράλληλα γνωρίζεις και αποδέχεσαι τον εαυτό σου πριν την αλλαγή, χωρίς να αφήνεις την «ατέλεια» να αλλοιώνει όσα είσαι και να επηρεάζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Υ.Γ. Μέχρι και οι γνωστή Barbie ανά τον κόσμο έρχεται σε τρία μεγέθη.  Αντιμετωπίζοντας την πτώση των πωλήσεων, η Mattel κυκλοφορεί νέες κούκλες Barbie που θα κυκλοφορούν σε μοντέλα «ψηλών», «μικροκαμωμένων» και «με καμπύλες».

186484518 492583022088697 6873933506163559195 n 1

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED