Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F06%2Fbody positivity hair

Body Positivity | Ποιανού είναι το σώμα τελικά;

Ο καταιγισμός των πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων στα social media, την τελευταία περίοδο, γύρω από το θέμα του body positivity και ειδικότερα του body hair και της αποδοχής του, συζητιέται από communities, μονάδες ανθρώπων αλλά και από groups. Το εν λόγω θέμα  φαίνεται να έχει χωρίσει σε στρατόπεδα άτομα βάσει φύλου κυρίως, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση το κατά πόσο είναι ή δεν είναι αποδεκτό το body hair στο ανδρικό φύλο.

Photo

Οι γυναίκες για πολλά χρόνια, φαίνεται να είχαν σαν γνώρισμα αισθητικής και ομορφιάς την απουσία τριχοφυίας , το μεταξωτό και απίστευτα απαλό δέρμα , που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζει ούτε ίχνος τριχών. Από την δεκαετία του 1910’ και για πολλές δεκαετίες έπειτα , διαφημίσεις για προϊόντα αποτρίχωσης έβρισκαν χώρο στην τηλεόραση, στα περιοδικά, πλέον και στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Ωστόσο , πλεόν ζούμε σε μία νέα εποχή όπου ο φεμινισμός και η κυριαρχία του ατόμου, επί του σώματός του, ανθίζει, και είναι αληθινά πανέμορφο.

IMG 5895

Το Body Hair Movement εμφανίστηκε δυναμικά στις αρχές του 2020 για να ανατρέψει τα δεδομένα. Πληθώρα γυναικών παγκοσμίως έπαψαν να νιώθουν την ανάγκη να ξυρίζονται συχνά ή και καθόλου, καλωσορίζοντας έναν πιο ελεύθερο και ανέμελο τρόπο ζωής, ο οποίος δεν προϋποθέτει την ανυπαρξία body hair ώστε να νιώθεις η ‘καλύτερη’ έκδοση του εαυτού σου. Γυναίκες στις οποίες εμφανίζεται το λεγόμενο Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα την τριχοφυΐα, έχουν επιλέξει να ενστερνιστούν την νέα αυτή ενέργεια που επιλέγεται ως νέος τρόπος ζωής από γυναίκες παγκοσμίως, τοποθετώντας ως προτεραιότητα τη προσωπική τους ευημερία και αισθητική.

ac0024219499985f159050b57445ebd5

Η δράση αυτή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα φεμινιστική διάθεση και δράση καθώς οι τριχοφυΐα των γυναικών σε ορισμένα σημεία του σώματος πέρα από πρακτικούς σκοπούς , έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων να εισηγηθεί , κάτι το οποίο αν και μοιάζει αυτονόητο το 2021, δεν είναι καθολικό ως αντίληψη και αυτό είναι η επιλογή της κάθε γυναίκας να αποφασίζει όπως επιθυμεί η ίδια σε ζητήματα που σχετίζονται με το σώμα της, την εμφάνιση και αισθητική που αγαπά και ακολουθεί.

Celebrities Doing Things

Το κίνημα αυτό , προσφάτως απέκτησε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και προώθηση από τα media και από πρόσωπα της δημοσιότητας , που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τους , ώστε να προάγουν το μήνυμα αυτό. Αυτό σαν γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μέχρι πρότινος η έλλειψη αντιπροσώπευσης της δράσης αυτής ήταν έντονη.

IMG 5893

Ήρθε επιτέλους η στιγμή να καταρριφθούν ολοκληρωτικά τα πρότυπα ομορφιάς που καταπιέζουν αυτούς στους οποίους απευθύνονται. Το “καλούπι” χωρά όσους το διαμορφώνουν, ανεξαρτήτως φύλου, ας συμφωνήσουμε στην αγάπη του σώματός μας όπως το επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι, ξυρισμένο, αξύριστο, με βαμμένα μαλλιά, χωρίς μαλλιά, σε οποιοδήποτε νούμερο και χρώμα. Δεν είσαι φτιαγμένος για να πιέσεις τον εαυτό σου να χωρέσει σε ό,τι είναι μέχρι τώρα κοινωνικώς “αποδεκτό”, όμως είναι απαραίτητο, να το αλλάξεις ώστε να χωρέσει όσους δεν θέλουν και δεν πρέπει να αφομοιωθούν από αυτό.

img of media slide 132517

img of media slide 132605

 

 

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED