Skip to main content
adidimarxos dionisia koukouvaou 18b3e248

Διονυσία Κουκουβάου: «Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη κοινωνία μας, ξεκινά από εμάς τους ίδιους!»

Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, χρειαζόμαστε γυναίκες που μας εμπνέουν.

Μπορεί να είναι γυναίκες από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο, διάσημες ή γυναίκες της διπλανής πόρτας, φίλες ή άγνωστες. Γυναίκες που με τα κατορθώματά τους και τη δράση τους μας θυμίζουν πόσα μπορούμε να καταφέρουμε και να προσφέρουμε στους γύρω μας! Με αυτή τη σκέψη έφυγα και από τη συνάντησή μου με τη Διονυσία Κουκουβάου, την οποία είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσω του κοινού μας φίλου Δημήτρη Παπανικολάου. Η συζήτηση με τη Διονυσία, Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Παιδικών Χαρών του Δήμου Παλλήνης στον οποίο κατοικεί με την οικογένειά της, δε θύμισε ούτε λεπτό συζήτηση με πολιτικό: εξ αρχής φάνηκε πως πρόκειται για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει τα καθήκοντα της στο Δήμο και του συνδημότες της όπως θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα στο σπίτι της και πιστεύω πως θα το καταλάβετε και εσείς διαβάζοντας παρακάτω!

Σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω πολύ το Δήμο Παλλήνης και τον Δήμαρχο Θανάση Ζούτσο για τη φιλοξενία!

Ξεκινώντας, πείτε μας πως προέκυψε στη ζωή σας η ενασχόληση με τα κοινά και συγκεκριμένα στο Δήμο Παλλήνης?

Πάντοτε, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έδειχνα ενδιαφέρον για τα κοινά. Με απασχολούσε ο,τι συνέβαινε γύρω μας. Και πίστευα πως με προσπάθεια, συμμετοχή και καλή θέληση μπορούσα να βοηθήσω, να είμαι χρήσιμη. Πάντοτε, από έφηβη κιόλας, πίστευα και πιστεύω, πως κάθε αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη κοινωνία μας, ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Και αυτό αποτελεί για εμένα την κινητήριο δύναμη μου. Ωστόσο, ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου σαν επαγγελματία πολιτικό. Αισθάνομαι και είμαι ενεργός πολίτης και να προσπαθώ να βρω λύσεις στα προβλήματα του δήμου μας. Άλλωστε, εδώ στην όμορφη πόλη μας, κατοικώ κι εγώ και η οικογένεια μου. Άρα καθετί που αντιμετωπίζει κάποιος συν δημότης μου, ουσιαστικά με αφορά και προσωπικά.

Η Διονυσία Κουκουβάου στην είσοδο του Δημαρχείου scaled

Η Διονυσία Κουκουβάου στην είσοδο του Δημαρχείου

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είστε Αντιδήμαρχος πρασίνου και παιδικών χαρών του Δήμου Παλλήνης. Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας? Πως είναι για εσάς μια τυπική μέρα στο Δημαρχείο?

Οι αρμοδιότητες μου μεταξύ άλλων, είναι η συντήρηση, η ασφάλεια, η διαχείριση και βέβαια η καθαριότητα των παιδικών χαρών. Επιπρόσθετα, η διαχείριση και προστασία του πρασίνου αλλά και η συντήρηση του στις πλατείες του δήμου μας. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πολιτικής προστασίας κύριο Αβαρκιώτη Φώτη για την άψογη συνεργασία και την προθυμία να δώσει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται στους τομείς που καθ’ ένας από εμάς είναι υπεύθυνος του τομέα του. Δεν μπορώ όμως να παραλείψω και όλους τους συναδέρφους Αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους που όλοι βηθούν από τη δική τους πλευρά για να γίνει ο Δήμος μας καθημερινά καλύτερος.

Μια τυπική ημέρα λοιπόν σαν Αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να περιορίζεται στο γραφείο μου στο Δημαρχείο. Θα έλεγα μάλλον πως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρίσκομαι έξω, στις πλατείες και τις παιδικές χαρές. Προσπαθώ να έχω άμεση εικόνα και να διαπιστώνω από κοντά που μπορεί να υπάρξει υπάρχει πρόβλημα ώστε να δρομολογήσω άμεσα και χωρίς χρονοτριβές τη λύση. Επιπλέον, κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό, φροντίζω όσο βαρύ πρόγραμμα και να έχω, να είμαι πάντα διαθέσιμη να ακούσω τον κάθε δημότη μας χωρίς εξαιρέσεις. Έτσι ώστε να μπορέσω να βοηθήσω σε όποια δυσκολία τυχόν αντιμετωπίζει. Αυτό έχει για μένα μια ιδιαίτερη αξία, μια και η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να είναι κοντά στην καθημερινότητα των δημοτών. Αλλά και για εμάς τους αιρετούς είναι σημαντικό να «αφουγκραζόμαστε» τις ανησυχίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

3U6A7155 scaled

Οι χώροι πρασίνου και οι παιδικές χαρές αποτελούν συχνά παραμελημένα σημεία  πολλών δήμων της χώρας μας. Ο Δήμος σας διαθέτει αρκετά πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές? Προϋποθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας η φροντίδα των χώρων αυτών?

Το πράσινο, οι χώροι αναψυχής και παιχνιδιού για τα παιδιά μας δεν νοείται να είναι παραμελημένοι. Ούτε αφρόντιστοι. Στην πόλη μας που βρισκόμαστε σε υψηλό σημείο τόσο σε σχέση με τον αριθμό, όσο και με την ποιότητα των χώρων, φροντίζουμε να είναι όλα όπως πρέπει και όπως μας αξίζει.

Όση δουλειά και να απαιτείται δεν το αισθάνομαι σαν βάρος. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί για εμένα “μεγάλο φόρτο εργασίας”. Για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι κάτι που επέλεξα να κάνω συνειδητά και το κάνω με πολλή όρεξη κα μεγάλη αγάπη. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη και την αποδέχομαι με χαρά, άλλωστε ποτέ δεν με τρομάζουν οι ευθύνες. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό πράγμα είναι οι πλατείες και οι παιδικές χαρές, μια και αποτελούν χώρους αναψυχής και συνάντησης για μεγάλους και μικρούς. Αλλά όπως σας είπα και πριν είμαστε σε εξαιρετικό σημείο. Είναι σπουδαίο που ο δήμος μας διαθέτει πολλούς τέτοιους χώρους και είμαστε υπερήφανοι για αυτό.

Η Διονυσία Κουκουβάου με εργαζόμενους του Δήμου scaled

Η Διονυσία Κουκουβάου με εργαζόμενους του Δήμου

Πρόσφατα όλη η χώρα και ιδιαίτερα η Αττική ταλαιπωρήθηκε από τον σφοδρό χιονιά. Υπήρξαν προβλήματα στο Δήμο ή κάποια δύσκολη κατάσταση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε?

Με το σωστό σχεδιασμό και τα προληπτικά μέτρα που πήρε έγκαιρα ο Δήμος μας, θεωρώ πως όλα πήγαν καλά, πολύ καλύτερα από άλλες περιοχές, αν λάβει μάλιστα κανένας υπόψη του τα χαρακτηριστικά της «Μήδειας»  και το μέγεθος του χιονιά. Πρακτικά είχαμε ελάχιστα προβλήματα, απόλυτα διαχειρίσιμα.

Με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Φώτη Αβαρκιώτη scaled

Με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Φώτη Αβαρκιώτη

Ποια είναι τα έργα με τα οποία ασχολείστε αυτό τον καιρό και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με το πράσινο και τις παιδικές χαρές?

Όπως γνωρίζουν όλοι έχουμε τη χαρά να ζούμε σε έναν προνομιακό Δήμο. Με πολλά πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές. Ο κύριος στόχος μας, είναι όλα αυτά να τα χαίρονται οι δημότες μας καθημερινά. Με τη διαρκή φροντίδα και τη σωστή διατήρηση τους αλλά και την εξέλιξη τους. Ωστόσο, τα σχέδια για νέους χώρους αναψυχής δε σταματούν ποτέ. Πρέπει να εξελίσσονται μαζί με την πόλη και τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται. Σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, έχουμε ανάγκη για περισσότερο πράσινο, για πιο πολλούς ανοιχτούς χώρους συναντήσεων και περιπάτου. Και φυσικά η φύτευση είναι συνεχής. Και για να ανανεώνεται το πράσινο, αλλά για να προστίθενται καθημερινά νέα δέντρα και φυτά.

adidimarxos dionisia koukouvaou 1

Ο Δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος, η αντιδήμαρχος Διονυσία Κουκουβάου, ο αντιδήμαρχος Φώτης Αβαρκιώτης και η προϋσταμένη πρασίνου Νάνσυ Κουτρουμπά

Η πολιτική θεωρείται πολλές φορές ένας σκληρός χώρος στον οποίο παραδοσιακά δε δραστηριοποιούνται αρκετές γυναίκες. Έχετε αισθανθεί ότι το φύλο σας ή η εξωτερική σας εμφάνιση έχει φέρει εμπόδια στη μέχρι τώρα πορεία σας?

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να διαφωνήσω. Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία σε όλους τους τομείς, το ίδιο βέβαια και στην πολιτική. Συναντάμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα όλο και πιο πολλές σημαντικές γυναικείες παρουσίες που προσθέτουν στην δημόσια ζωή με την ευαισθησία και τον δυναμισμό τους.

Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, είναι επιτακτική η ανάγκη να “ακουστούν” ακόμα περισσότερες γυναικείες φωνές. Όπως σας είπα αυτό συμβαίνει ήδη, και είμαι πολύ αισιόδοξη παρατηρώντας τις γυναίκες της γενιάς μου πως θα ακολουθήσουν κι άλλες με αυξανόμενο ρυθμό. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες να είναι στα κέντρα των αποφάσεων. Αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στο καθημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι. Εξασφαλίζοντας την ισότητα στην συμμετοχή βελτιώνουμε την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας…

Σε ο,τι αφορά το δεύτερο, πιο προσωπικό σκέλος της ερώτησης, θέλω να σας πω με πολύ ειλικρίνεια πως έχω σταθεί τυχερή και προσωπικά δεν έχω βιώσει ρατσισμό ή οποιαδήποτε προσβλητική συμπεριφορά. Ούτε συνάντησα  κάποιο εμπόδιο που να σχετίζεται με το φύλο μου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, πως δεν το έχουν αντιμετωπίσει πολλές άλλες γυναίκες σε κάθε χώρο εργασίας. Και όχι μόνο. Νομίζω  πως η μόνη λύση σε κάθε τέτοια απαράδεκτη και αντικοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να είναι η καταγγελία. Οι γυναίκες έχουν φωνή, και μάλιστα δυνατή και δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν! Είμαι απόλυτη σε αυτό. Και θα είμαι πάντα στο πλευρό κάθε γυναίκας που τολμά! Και βέβαια και η κοινωνία μας, σε όλες τις εκφάνσεις της πρέπει να είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα που καταγγέλλει απαράδεκτες συμπεριφορές παρενόχλησης. Και όχι μόνο στα λόγια αλλά ουσιαστικά, χωρίς «ναι μεν αλλά…». Είναι άλλωστε κάτι που μας αφορά όλους, γυναίκες και άντρες. Νεότερους και μεγαλύτερους. Κάθε παρενόχληση, θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.

Διονυσία Κουκουβάου scaled

Διονυσία Κουκουβάου

Κλείνοντας, είστε μια νέα, όμορφη, σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, παράλληλα μητέρα και σύζυγος! Πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρνετε όλα? Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας?

Το μυστικό είναι να κάνεις πάντα αυτό που αγαπάς. Αυτό που σε κάνει να χαμογελάς και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις στα δύσκολα. Άλλωστε θεωρώ, πως εμείς οι γονείς, αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας. Πρέπει πάντα αυτό να το θυμόμαστε. Οφείλουμε αν μη τι άλλο να τους παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο, από αυτόν που παραλάβαμε, να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα από εμάς, να γίνουν καλύτεροι πολίτες και γονείς. Ξέρετε, αυτή η σκέψη μου δίνει τεράστια δύναμη. Με βοηθά να ξεπερνώ την κούραση και τις δυσκολίες  της καθημερινότητας και να συνεχίζω με περισσότερη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα..

**Στη φωτογράφηση που έγινε τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Γιαννάκης

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RECENT

RELATED