Skip to main content
images easyblog images 928 042cba1eb77771ffb02fa07fbabfc93e XL cd14503b

Είσαι έτοιμος για Αλλαγή; Δύο Βήματα, Τρία Σημεία Αλλαγής για να το επιτύχεις αυτό!

Του Στέφανου Βαούτη

Βήμα 1: Απαλλαγή από την Μνησικακία/Δυσαρέσκεια

Είναι δελεαστικό να κοιτάτε πίσω και να λέτε, « Όταν σκέφτομαι πως ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν τόσο βίαιος, με χτυπούσε όλη την ώρα, και πως η μητέρα μου που ήταν πάντα τόσο σαρκαστική, ποτέ δεν μου έδειξε καμία αποδοχή, φταίνε χωρίς αμφιβολία για το χάλι που είμαι/βιώνω σήμερα». Αυτό βέβαια ισχύει, όχι μόνο για τους γονείς μου αλλά για κάθε προσωπικότητα που ήταν σημαντική στην δημιουργία και στην ενίσχυση των περιοριστικών παγιωμένων ιδεών μας.

Σε αυτό το σημείο απαιτείται προσοχή. Χρειάζεστε αυτή την ενέργεια που έχετε επενδύσει στην μνησικακία/δυσαρέσκεια να τη μεταμορφώσετε για δημιουργική χρήση στην ζωή σας σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρχει σε δύο αντίθετες επενδύσεις την ίδια στιγμή.

Έτσι απελευθερώνοντας την, με το να εγκαταλείπετε όλη την ενέργεια που έχετε επενδύσει σε αυτού του είδους την μνησικακία/δυσαρέσκεια, είναι το πρώτο βήμα στην δέσμευσή σας να αλλάξετε.

Αυτό σημαίνει ότι αν τώρα αναγνωρίζετε ότι η συμπεριφορά σας επηρεάζεται/μολύνεται από παγιωμένες ιδέες που αποκτήθηκαν στην παιδική σας ηλικία που άλλα άτομα έπαιξαν έναν ρόλο στην δημιουργία, ο δρόμος για την ελευθερία είναι να σταματήσετε να κατηγορείτε αυτούς τους ανθρώπους και να έρθετε σε μία σκληρή, μπορεί οδυνηρή, διαπίστωση.

Άσχετα με το ποιος δημιούργησε το πρόβλημα, ΕΣΕΙΣ είστε ό μόνος που μπορεί να ή θα το αντιμετωπίσει, κανείς άλλος.  ΕΣΕΙΣ είστε οι μόνοι που μπορούν να ή θα το βρουν τρόπους, τα μέσα, τις μεθόδους να αλλάξουν αυτές τις ιδέες και συναισθήματα, μέσα σας. Όποιον ρόλο κι αν έπαιξαν άλλοι στο παρελθόν σας, τώρα είναι η σειρά σας.

Βήμα 2: Επενδύοντας στο Παρόν & το Μέλλον

Ένας νόμος της φυσικής λέει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ενέργεια ή να την καταστρέψουμε. Τα περισσότερα έχουν εμφανώς ενέργεια. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο έχουμε λίγη επίγνωση της αντίστασης που το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να θέσει στα σχέδια μας. Έχουμε αυτό που αποκαλείται το πιο ανεκτίμητο δώρο του νου, αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω δει στην θεραπευτική μου δουλειά είναι εσωτερικά επικριτικοί με τον εαυτό τους. Εάν αναρωτιέστε αν ισχύει αυτό για σας, εάν η απάντηση στην ερώτηση «Ποιόν σε όλο τον κόσμο θα αντιμετώπιζες, τόσο ευτελιστικά/μικροπρεπή, όσο αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου;» είναι κανέναν, τότε αυτή η πρώιμη αυτοπεποίθηση που μια μέρα σας γέμιζε ελπίδες και δόξα, τώρα μεταμορφώθηκε σε πεποιθήσεις που κάνουν τις μέρες σας μίζερες. Το καθήκον μας είναι να αντιστρέψουμε την φορά αυτής της ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να καταλάβουμε πως η ενέργεια κινείται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Πόνος & Ευχαρίστηση

Ο Υποσυνείδητος νους έχει δυο βασικές κινήσεις. Η μία είναι η κίνηση αποφυγής του πόνου. Αυτή είναι η πιο ισχυρή κίνηση, επειδή συνδέεται με τον μηχανισμό επιβίωσης. Η δεύτερη είναι η κίνηση προς την ευχαρίστηση.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους να παραμένουν σε νοητικό, φυσικό ή συναισθηματικό πόνο και λέμε ότι έχουν αναπτύξει μια εξαρτημένη ανοχή στον πόνο, που λέγεται συναισθηματικός/ψυχικός μαζοχισμός. Ο μαζοχισμός αυτός ανατρέπει την φυσική τάση αποφυγής του πόνου. Είναι εντυπωσιακό κυριολεκτικά ο βαθμός αντοχής που δείχνουν κάποιοι άνθρωποι, υποφέροντας από προβλήματα που δεν θα έπρεπε/χρειάζεται να έχουν.

Ο ψυχικός/συναισθηματικός μαζοχισμός αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα πρώιμων εμπειριών που ερμηνεύονται με συγκεκριμένους τρόπους που παράγουν συγκεκριμένα συναισθήματα, συνήθως συναισθήματα χαμηλής αυτό εκτίμησης.

Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε συγκεκριμένες σκέψεις, όπως ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά εκτός από πόνο, όλο αυτό αξίζουμε, και αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε συγκεκριμένες τύπους συμπεριφοράς, όπως ανοχή στον πόνο και στην έλλειψη σεβασμού, που εκφράζονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως τις σχέσεις μας με τους άλλους, ή τους στόχους για τις ζωές μας.

Στέφανος Βαούτης

Ως σύμβουλος στο Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό έχει λάβει πιστοποιήσεις ως NLP Practitioner, TimeLineTherapist, Hypnotist και NLP Coach, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια οι αντίστοιχες Master πιστοποιήσεις.
Συνέχισε τις σπουδές λαμβάνοντας Δίπλωμα στην Κλινική Υπνοθεραπεία- Ψυχοθεραπεία και το Ανώτερο Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση. Ειδικεύεται στη Λεκτική και Μη Λεκτική Ύπνωση. Επίσης εφαρμόζει την μέθοδο HypnoBirthing, όντας ο μοναδικός Υπνοθεραπευτής στην Ελλάδα που εφαρμόζει την συγκεκριμένη μέθοδο. 
Συνδυάζοντας την Υπνοθεραπεία με άλλες μεθόδους εργάζεται πάνω σε φραγμούςσε νοητικό (τρόπος σκέψηςπεποιθήσεις), συναισθηματικό και ενεργειακό επίπεδο ώστε ο ενδιαφερόμενος να πετυχαίνει τους στόχους του με συνέπεια και η ευτυχία να γίνει για εκείνον τρόπος ζωής και όχι στιγμές.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED