Skip to main content
read books e860cbd3

Ένα βιβλίο μπορεί να μας ταξιδέψει | Το likewoman.gr προτείνει

Μένουμε μέσα , μένουμε ασφαλείς, με όμορφη παρέα ένα βιβλίο. Τις δύσκολες αυτές στιγμές ένα βιβλίο μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας χαλαρώσει και να γίνειο καλύτερός μας φίλος! Το likewoman.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

«Κανένα βλέμμα»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ

ΖΟΖΕ ΛΟΥΙΣ ΠΕΪΣΟΤΟ

Οι εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν το βραβευμένο βιβλίο του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο «Κανένα βλέμμα».

Πρόκειται για έναν καθηλωτικό καμβά από άντρες και γυναίκες, που ζουν μέσα στην πείνα και τον κάματο, μα σημαδεύονται εξίσου από τον έρωτα, τη ζήλια, τη βία και την αναπόδραστη βιβλική τους μοίρα. Το βιβλίο «Κανένα βλέμμα» έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ζοζέ Σαραμάγκου. Σ’ έναν τόπο πραγματικό και μυθικό, το Αλεντέζου της ανομβρίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας γης, υπάρχει το όρος των ελαιών. Ό,τι εκτυλίσσεται εκεί το αφηγείται ένας άντρας που ζει σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και γράφει. Γράφει μέχρι να τελειώσει ο κόσμος. Και η αφήγηση χωρίζεται σε δύο ισομερή κεφάλαια. Ο κόσμος του πατέρα και ο κόσμος του γιου. Βιβλικά σχεδόν, ο γιος επαναλαμβάνει τα λάθη του πατέρα στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τα αποφύγει.

Στο μεταξύ στα παρακλάδια της πλοκής πρωταγωνιστούν απίθανα πρόσωπα: οι γηραιοί Σιαμαίοι δίδυμοι, ενωμένοι στο μικρό τους δαχτυλάκι, η ευφάνταστη μαγείρισσα που φιλοτεχνεί μαγειρικά γλυπτά, η τυφλή ιερόδουλη, τέταρτη γενιά τυφλών ιερόδουλων, αλλά και ένας δαίμονας που τελεί γάμους και βαφτίσια και σπέρνει τη διχόνοια. Πρόκειται για ένα έργο που επιστρατεύει το ποιητικό ταλέντο του αναγνώστη. Το αίσθημα του πένθους και της απώλειας αποδίδεται με πρωτοφανή, σωματικό τρόπο, και αυτό μαζί με το παράδοξο των συμπλεκόμενων ιστοριών είναι το πιο δυνατό σημείο του έργου του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

EKΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

BARBARA ABEL

ΔΕΝ ΞΕΡΩ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Είναι η µέρα της εκδροµής του νηπιαγωγείου στο δάσος. Όλα πάνεκαλά, µέχρι τη στιγµή της επιστροφής, όταν ένα παιδί λείπει. H πεντάχρονη Έµα. Η αναζήτηση ξεκινά. Η Μιλέν, η δασκάλα της Έµα, προχωρά µόνη της στο δάσος. Το παιδί εντοπίζεται γρήγορα από την αστυνοµία. Είναι φοβισµένο, αλλά δεν έχει πάθει κακό. Η Μιλέν όµως εξαφανίζεται και η Έµα δεν µπορεί να εξηγήσει τι συνέβη και για ποιο λόγο το χέρι της είναι δεµένο µε το µαντίλι της δασκάλας της. Η Καµίλ βρήκε την κόρη της. Την ώρα που ένας εφιάλτης τελειώνει, ένας άλλος µόλις αρχίζει… Μια τακτοποιηµένη, συνηθισµένη ζωή, µέχρι που ένα συµβάν, ένας µικρός κόκκος άµµου, έρχεται για να σταµατήσει τα πάντα, να κονιορτοποιήσει τα πάντα! Ένα γρήγορο µυθιστόρηµα γεµάτο συγκρούσεις, ένταση, αγωνία και απροσδόκητες ανατροπές. Κάθε σκηνή και στοιχείο προωθεί τη δράση, δοκιµάζει τους χαρακτήρες και οδηγεί τους αναγνώστες σε ξέφρενη ανάγνωση που θα τους καθηλώσει. Η Μπαρµπαρά Αµπέλ µετατρέπει τις καθηµερινές καταστάσεις σε έναν πραγµατικό εφιάλτη…

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

HELENE FLOOD

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Ένα ηχητικό µήνυµα από τον άντρα της πληροφορεί τη Σάρα ότι έφτασε στο εξοχικό τους µε φίλους. Μερικές ώρες αργότερα της τηλεφωνούν και τον αναζητούν. Ποτέ δεν συναντήθηκε µαζί τους. Οι ώρες περνούν βασανιστικά και ο θυµός της εξαφάνισης µετατρέπεται σε φόβο. Όταν φτάνει η αστυνοµία, υπάρχει ένα ερώτηµα: Γιατί η Σάρα διέγραψε αυτό το µήνυµα; Είναι πλέον η βασική ύποπτη. Έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι παρακολουθείται. Το σπίτι γίνεται όλο και πιο απειλητικό. Αντικείµενα εξαφανίζονται ή µετακινούνται αδικαιολόγητα. Τη νύχτα βήµατα ακούγονται στις ξύλινες σκάλες. Ο φόβος και το άγχος κατευθύνουν την ψυχολογική ένταση µε απρόβλεπτο τρόπο. Η αγωνία χτίζεται αργά µέσα από την αµφιβολία. Παιχνίδια του µυαλού ή συµβαίνει κάτι άλλο; Ή µήπως η λογική παίζει ανίερα παιχνίδια; Θα µπορούσε να είναι το επόµενο θύµα. Μπορεί να εµπιστευτεί κάποιον; Μπορεί η ίδια, ως ειδικός ανάλυσης συµπεριφορών, να δώσει τη λύση; Είναι επιστήµονας και γνωρίζει τον τρόπο να οδηγηθεί σε λογικά συµπεράσµατα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.


ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΜΑΡΙΕΛΕΝ ΘΕΟΧΑΡΗ

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ

Η Ηλέκτρα είναι ερευνήτρια του FBI και ασχολείται µε κατά συρροήν δολοφόνους, όταν στη ζωή της µπαίνει απρόσµενα ο Φίλιπ, ένας νέος ερευνητής της εγκληµατολογικής υπηρεσίας. Μαζί του θα συνεργαστεί σε µια ιδιαίτερη υπόθεση για την εξιχνίαση των περίεργων φόνων εγκύων γυναικών. Η Ηλέκτρα σιγά σιγά από κυνηγός γίνεται θύµα. Η εµπλοκή της στην υπόθεση παίρνει προσωπικό χαρακτήρα. Τα ερωτήµατα είναι τόσα πολλά, που αρχίζει να κλονίζεται όσο περνά ο καιρός, και κάτω από την υπερβολική πίεση η αυτοπεποίθησή της καταρρέει. Ποιος προσπαθεί να τη βλάψει; Η απειλή αποκαλύπτει το πρόσωπό της, όταν ένα βράδυ επιστρέφει στο σπίτι της και βρίσκει το πάτωµα του καθιστικού καλυµµένο από δεκάδες φωτογραφίες δολοφονηµένων γυναικών. Το µήνυµα είναι ξεκάθαρο. Η ζωή της κινδυνεύει. Ποιoν θα πρέπει να εµπιστευτεί; Άραγε ποιος µπορεί να θέλει να την εξαφανίσει; Και γιατί; Η Ηλέκτρα κατευθύνθηκε µε γοργά βήµατα προς τη βεράντα. Την είχε πιάσει τροµερός πονοκέφαλος. Είχε δίκιο ο Πολ. Είχε τα συµπτώµατα που της είχε περιγράψει. Κάποιος τη δηλητηρίαζε, αυτό προέκυπτε, αλλά ποιος; ∆εν µπορούσε να καταλήξει σε κανένα συµπέρασµα σχετικά µε το ποιος θα µπορούσε να έχει όφελος από αυτή την κατάσταση. Έπρεπε να το πει στον Φίλιπ, µόνο εκείνον εµπιστευόταν. Βέβαια αυτή δεν ήταν άξια της εµπιστοσύνης του, αφού του είχε αποκρύψει το γεγονός πως σε µια βδοµάδα θα παντρευόταν τον Αλέξη…Ένα καταπληκτικό µυθιστόρηµα µυστηρίου που µετατρέπει τους αναγνώστες σε ερασιτέχνες ερευνητές, από τη σκηνή του εγκλήµατος έως τις ενδείξεις για τον ένοχο.


Εκδόσεις Βακχικόν

Νικολέττα Αλεξάνδρου

‘Ήχοι και Σιωπές

Η ποιητική συλλογή «’Ήχοι και Σιωπές» μιλά για το πόσο σημαντική είναι η σιωπή. Η απόφαση τα συναισθήματα να μην εκδηλώνονται ή να μη γίνονται «φωναχτά» δηλώσεις, πολλές φορές κρύβει αμέτρητες ενστάσεις και ατελείωτες συζητήσεις, που η αίσθηση της ματαιότητας δεν άφησε να ειπωθούν ή να γίνουν αντίστοιχα.

Έτσι, λοιπόν, στην ποιητική συλλογή «Ήχοι και Σιωπές» εξελίσσονται πολλές σιωπηλές συζητήσεις με διάφορους συνομιλητές για όλα εκείνα τα καθημερινά που αμφισβητούν τη λογική, ενοχλούν, τρομάζουν, πονούν. Στόχος είναι να μπουν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να έρθει τελικά η συμφιλίωση που ανοίγει τον δρόμο στην επόμενη μέρα.

Αν και στην πρώτη ματιά η προσέγγιση δείχνει «πεσιμιστική», η συλλογή αυτή θέλει συμπερασματικά να καταλήξει στο ότι η εσωτερική δύναμη είναι αυτή που κινεί όλα τα νήματα και ουσιαστικά δημιουργεί το αύριο.

Gutenberg

Jacques Dugast

«Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη – Τέλη 19ου αι. – αρχές 20ού αι.»

Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στα καφωδεία, τα μπαρ και τα μιούζικ χόλ της εποχής και μας συστήνει τον νέο και ανερχόμενο τότε κόσμο της μόδας στην ένδυση, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, πλάι στους παλιούς και εδραιωμένους του λυρικού θεάτρου, της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και της μουσικής. Δεν αφήνει όμως απέξω και τη μελέτη ορισμένων κινημάτων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνη την εποχή, όπως ο μυστικισμός, ο φεμινισμός, ο μισογυνισμός, ακόμη και ο αναρχισμός.

Κάποια ονόματα από αυτά στον χώρο του πολιτισμού θα τα έχουμε ξανασυναντήσει σίγουρα πολλές φορές. Άλλα θα τα μάθουμε τώρα. Σίγουρα όμως θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα, έπειτα από την ανάγνωση του παρόντος πονήματος, τον λόγο που η Ευρώπη αποτελεί σήμερα μία μεγάλη οικογένεια με έναν ενιαίο πολιτισμό. Διότι μπορεί μεν οι απαρχές της ενοποίησης της Ευρώπης να ανιχνεύονται στους μεσαιωνικούς χρόνους, η ίδια η ενοποίηση είχε πλέον ολοκληρωθεί ακριβώς εκείνη την εποχή όταν η ανθρωπότητα βάδιζε στο κατώφλι του 20ου αιώνα.

Ψυχογιός

Kate Elizabeth Russell

«Σκοτεινή μου Βανέσα»

μτφρ. Φωτεινή Πίπη

ΕΙΧΕ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ. ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΣ.
Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;
Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση.
Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Τζώρτζια Μουτζουροπούλου

«Οι εννέα θησαυροί»

ΕΙΚΟΝΟΓΡΆΦΗΣΗ: ΠΕΡΣΑ ΖΑΧΑΡΙΑ

Όταν ο Απόλλωνας βρίσκει κάτω από το κρεβάτι του ένα μεγάλο σιδερένιο κουτί μ’ ένα κομμάτι κιτρινισμένου πάπυρου μέσα, ξεκινά το κυνήγι της αποκάλυψης των γρίφων που θα τον οδηγήσουν σε έναν σπάνιο θησαυρό… ή μήπως σε εννέα θησαυρούς; Στην περιπέτειά του θα τον βοηθήσουν η καινούργια του συμμαθήτρια Στέφανι και ο αγαπημένος του θείος Αντώνης, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και του διηγείται συναρπαστικές ιστορίες. Τι θα ανακαλύψει πίσω από τους μυστηριώδεις γρίφους; Και τι θα καταλάβει στην πορεία της ανακάλυψης για τις τέχνες και για τον ίδιο του τον εαυτό; Μια περιπέτεια εξερεύνησης που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων μέχρι την τελευταία σελίδα!

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Σοφία Αλεξίου
Εικονογράφος:
Αλεξία Λουγιάκη

Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη, απολαυστική περιπέτεια; Για μια εξερεύνηση που θα σας μείνει αξέχαστη; Αν ναι, πάρτε σακίδιο, νερό, φωτογραφική μηχανή και φύγαμε!

Μαζί σας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα έχετε δύο παιδιά που λατρεύουν τις διακοπές, έναν σκύλο που μάχεται για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι και μια δημοσιογράφος που άφησε για λίγο το μαμαδίστικο blog της για να μοιραστεί μαζί σας πολύτιμες γνώσεις για μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας μας.

«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», το πρώτο βιβλίο της δημιουργού του blog mom and the city, Σοφίας Αλεξίου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας, την άγρια φύση της-σπάνια ζώα και φυτά-σύγχρονα σπορ στους τόπους της και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα

Ελευθερία Παπαδημητρίου

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε σε μια περίοδο σκοταδισμού και απαξίωσης της ζωής των ανθρώπων, πολύ περισσότερο των γυναικών και των παιδιών. Σκέφτηκα πως οφείλουμε να δώσουμε στα σημερινά παιδιά την άλλη διάσταση του μηνύματος του παραμυθιού, χωρίς να τους στερήσουμε τη γοητεία του. Γιατί είναι αλήθεια, το συγκεκριμένο παραμύθι, από μια μικρή έρευνα που έκανα σε 1.200 παιδιά προσχολικής ηλικίας, ήξεραν να το διηγηθούν όλα μέχρι το τέλος του. Πράγμα που δεν έγινε με κανένα άλλο παραμύθι. Η αίσθηση που είχα ήταν ότι σαν να το ήξεραν πριν καν γεννηθούν. Από αυτό το γεγονός και πολλά άλλα συμπεράσματα που βγήκαν από εκείνη τη μικρή έρευνα, και όχι μόνο, κατάλαβα πως το μήνυμα που είχαν πάρει όλα τα παιδιά ήταν ένα. Ότι η δικαίωση έρχεται μέσα από το θάνατο και την καταστροφή του θύτη. Όλα ήθελαν με κάθε τρόπο να χαθεί από προσώπου γης ο κακός λύκος. Στην προτροπή μου να βρούμε άλλους τρόπους δικαίωσης της κοκκινοσκουφίτσας ήταν κάθετα και αφοπλιστικά. Όχι, μόνον ο θάνατος δικαιώνει τα θύματα. Όταν τους ζητούσα να με ακούσουν, γιατί εγώ κάτι άλλο έμαθα για τη ζωή της κοκκινοσκουφίτσας όταν μεγάλωσε, έμειναν να με κοιτάζουν με το στόμα ανοικτό και να αγαπούν όλα ξαφνικά το λύκο. Προσπάθησα να τους δώσω το μήνυμα πως πολλοί λύκοι στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να θέλουν να γίνουν καλοί. Και πρέπει πάντα να τους δίνουμε την ευκαιρία γι’ αυτό. Η δικαίωση για το θύμα είναι πιο σημαντικό να έρχεται μέσα από την αληθινή και έμπρακτη μετάνοια και διόρθωση του χαρακτήρα του θύτη. Είδα στα μάτια τους μια αγαλλίαση, όταν άκουσαν ότι η αγαπημένη τους ηρωίδα μέσα από την εξέλιξη του παραμυθιού, στο τέλος, είναι η ίδια εκείνη που θα κάνειτη ζωή της παράδειγμα ανώτερης στάση ζωής. Αυτές και πολλές άλλες αντιδράσεις των παιδιών που κατέγραψα κατά την διάρκεια των 40 χρόνων που διδάσκω παραμύθια, με οδήγησαν να θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου, γράφοντας για τη συνέχεια της ζωής ενός από τα μεγαλύτερα θύματα του κόσμου, της κοκκινοσκουφίτσας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

6 ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΡΑΚΗ

Πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται σε έξι περιπέτειες μυστηρίου. Εξαφανισμένοι πίνακες, κλεμμένοι αρχαιολογικοί και μουσικοί θησαυροί, άφαντα θεατρικά σημειωματάρια και η απαγωγή μιας ανθρωπολόγου που μελετά την πρωτόγονη τέχνη! Η μικρή Μουσίτσα και οι γονείς της συναντούν τον διάσημο ερευνητή Ηρακλή Πουράκη στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Θα τον βοηθήσουν να λύσει τις υποθέσεις στα μουσεία, στα θέατρα και στις γκαλερί. – Ποιος μπορεί να ήταν αυτός που την απήγαγε; ρώτησε ο μπαμπάς Μουσίτσας. Υποψιάζεται κάποιον η αστυνομία; – Ο απαγωγέας είναι ο διαβόητος λαθροκυνηγός Μπαντ Μαντάτι, ο οποίος καταζητείται για την εξόντωση εκατοντάδων άγριων ζώων στη Τανζανία. Φεύγοντας από τον τόπο της απαγωγής, ο Μπαντ Μαντάτι άφησε μια προκήρυξη, όπου ζητά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και την άρση της επικήρυξής του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της Ζενεβιέβ. – Τον απαίσιο! χτύπησε στο τραπέζι το χέρι της η μικρή Μουσίτσα χύνοντας λίγο από το κρασί του Πουράκη. Ο Πιερ έσπευσε να το σκουπίσει και η μικρή Μουσίτσα πρόσεξε τα γαλανά του μάτια πίσω από τα γυαλιά, που έκαναν ωραία αντίθεση με τη σοκολατένια επιδερμίδα του: Με θυμώνουν όλοι αυτοί οι λαθροκυνηγοί που δε δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον και τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είπε η μικρή Μουσίτσα κι έσμιξε τα φρύδια, καθώς ευχαριστούσε τον Πιερ.

Η συγγραφέας, ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου διασκεδάζει τα παιδιά με μυστήρια που καλλιεργούν την αγάπη τους για όλες τις μορφές τέχνης, την πιο ανέξοδη και σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της εποχής μας!

RELATED