Skip to main content
likewoman diakosmisi xroma spitiou 5 c4bb8695

Γιατί παίζει ρόλο το χρώμα που έχει κάθε δωμάτιο του σπιτιού

author likewoman

14 Σεπ 2023

Το σπίτι μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας τόπος διαμονής. Είναι το μέρος όπου ξυπνάμε κάθε πρωί, ο χώρος όπου απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και το καταφύγιό μας μετά από μια μακρά ημέρα. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του χαρακτήρα και αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο που το διακοσμούμε και στις αποχρώσεις που επιλέγουμε να κοσμήσουν τους τοίχους του.

Το χρώμα που επιλέγουμε για κάθε δωμάτιο δεν είναι (και δε θα έπρεπε να είναι!) απλώς μια διακοσμητική επιλογή. Και αυτό γιατί έχει έναν πολύ βαθύτερο ρόλο, καθώς επηρεάζει την ψυχολογία μας, την αίσθηση του χώρου και την ατμόσφαιρα που δημιουργούμε στο σπίτι μας. Το κάθε χρώμα φέρνει μαζί του συναισθηματικές και αισθητικές αντιλήψεις και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα που αντανακλά την προσωπικότητά μας, τις ανάγκες μας και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ζούμε στο χώρο μας. Ποια είναι όμως τα πιο δημοφιλή χρώματα που προτιμώνται στα δωμάτια του σπιτιού και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία μας; Σας τα έχουμε όλα παρακάτω!

Βάψτε με κίτρινο την κουζίνα σας

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση το κίτρινο είναι το χρώμα του μίσους. Η θεωρία των χρωμάτων όμως διαφωνεί και συνδέει το κίτρινο με την τόνωση και τη διέγερση. Αυξάνει την κινητικότητα και ενισχύει την ενέργεια, για αυτό το λόγο προτιμάται σε μέρη όπως το γυμναστήριο, τις κουζίνες και τις τραπεζαρίες. Μπορεί να δώσει λάμψη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αλλά δε θέλει υπερβολή γιατί συνδέεται επίσης και με αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η αγανάκτηση.

likewoman diakosmisi xroma spitiou 4 e1694701513682

Αν σας φαίνεται τολμηρή επιλογή και είναι μακριά από τα γούστα σας, προτιμήστε για την κουζίνα σας χρώματα όπως το μπεζ, το λευκό και το γκρι και προσθέστε κάποιες κίτρινες λεπτομέρειες, για παράδειγμα κάποια κίτρινα σκεύη. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα κουζίνας και με μια απλή έρευνα θα βρείτε το ιδανικό για εσάς.

Πρωτοτυπήστε στο καθιστικό

Το καθιστικό είναι το δωμάτιο που προσφέρεται για πολλές δοκιμές και ανάμειξη διαφορετικών στυλ. Αν θέλετε να νιώθετε μια αίσθηση ανανέωσης και γαλήνης επιλέξτε να βάψετε τους τοίχους του πράσινους. Η απόχρωση αυτή σας κάνει να νιώθετε πιο κοντά με τη φύση και σας ηρεμεί. Αν πάλι θέλετε ένα σαλόνι που να αποπνέει οικειότητα και ασφάλεια, τσεκάρετε τις αποχρώσεις του καφέ. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Φυσικά μην ξεχνάτε τη διαχρονική λύση του άσπρου που είναι πάντα κλασάτη. Λευκοί τοίχοι που αποπνέουν φρεσκάδα και τους οποίους μπορείτε να απογειώσετε με πολύχρωμα έπιπλα ή έπιπλα σε κλασική γραμμή.

likewoman diakosmisi xroma spitiou 3 e1694700030924

Κόκκινο χρώμα στο γραφείο

Αναμφισβήτητα είναι μία επιλογή που πιθανό να ξαφνιάσει τους περισσότερους, αλλά το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την καλύτερη συγκέντρωση και για αυτό προτείνεται να χρησιμοποιείται σε γραφεία και χώρους ανάγνωσης. Έρευνες δείχνουν ότι αποδίδουμε καλύτερα σε ένα κόκκινα βαμμένο χώρο λόγω της μικρής δόσης στρες που μας δημιουργεί αυτή η παλέτα. Το στρες αυτό φαίνεται να ξυπνάει το σώμα και να αυξάνει την εγρήγορσή του στο ιδανικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο το κόκκινο χρώμα φαίνεται να κερδίζει πόντους απέναντι στο πράσινο και το μπλε που διαχρονικά θεωρούνται χρώματα χαλάρωσης, αλλά δεν είναι το ίδιο αποδοτικά στη μελέτη.

likewoman diakosmisi xroma spitiou 2 e1694699857808

Προτιμήστε χρώματα χαλάρωσης στο υπνοδωμάτιο

Αντίθετα με το γραφείο, το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος που επιδιώκουμε τη χαλάρωση και καλό είναι να προτιμάμε χρώματα που βοηθούν το σκοπό αυτό. Αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου φαντάζουν οι ιδανικές επιλογές, αλλά τσεκάρετε και το μωβ, καθώς πιστεύεται ότι προάγει τη γαλήνη και την πνευματική ισορροπία. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε λευκά και παλ χρώματα και να δώσετε χαρακτήρα με πολύχρωμα έπιπλα και διακοσμητικά.

likewoman diakosmisi xroma spitiou 1 e1694699646946

Κάντε το μπάνιο σας διαχρονικό

Το μπάνιο μας θέλουμε να εκπέμπει καθαριότητα και φρεσκάδα και με αυτές ακριβώς τις ιδιότητες συνδέεται το λευκό χρώμα. Αυτή η ουδέτερη λύση κάνει το λουτρό να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό και φυσικά συνδυάζεται με όλες τις χρωματικές παλέτες. Αν δεν είστε φαν του λευκού, προτιμήστε μία απόχρωση που κολακεύει την επιδερμίδα σας. Αρκετές γυναίκες βαφόμαστε και περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας στο μπάνιο, συνεπώς τα κολακευτικά χρώματα στους τοίχους μας ενισχύουν την αυτοπεποίθηση.

likewoman diakosmisi xroma spitiou e1694698800851

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή των χρωμάτων σε κάθε δωμάτιο είναι ένα σημαντικό βήμα στο σχεδιασμό του σπιτιού και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε και χρησιμοποιούμε το χώρο. Το χρώμα αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το στυλ σας και αν χρησιμοποιηθεί με βάση τις ιδιότητες της κάθε απόχρωσης, θα μεταμορφώσει το χώρο και τη διάθεσή σας!

 

RECENT

RELATED