Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F03%2Flikewomangr anasfaleia 1 1

H ανασφάλεια είναι “δυνατή” η αυτοπεποίθηση είναι “ήσυχη”

zoh xasioti

2 Μαρ 2022

Η ανασφάλεια είναι ένα αίσθημα ανεπάρκειας (δεν είσαι αρκετά καλός) και αβεβαιότητας.

Παράγει άγχος για τους στόχους, τις σχέσεις και την ικανότητά σας να χειρίζεστε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όλοι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς την ανασφάλεια. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τομείς της ζωής και να προέρχεται από ποικίλες αιτίες.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν εξελιχθεί σε εξουθενωτικά γρήγορους και πλέον ρυθμούς. Ο καθένας έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που υπερβαίνουν τα όρια της προσωπικής υπόθεσης και άλλοτε θα θεωρούνταν κουτσομπολιό.

Ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσω ενός story στο instagram μπορείς να μάθεις και την παραμικρή λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής ενός ανθρώπου. Βλέπεις πώς ξυπνάει, τί τρώει, πού δουλεύει, ποιά σειρά παρακολουθεί με τα παιδιά του το βράδυ. Είναι μία κλειδαρότρυπα που έχουν δημιουργήσει τα social media, αρκετά εθιστική. Μοιάζει με το κόλπο με το ποτήρι στον τοίχο που έκαναν οι παλιότεροι μήπως και ξεκλέψουν κάποια κουβέντα από τον τσακωμό του γείτονα.

Η μόνη διαφορά είναι πως τώρα, οι “κλεφτές ματιές” έχουν την απόλυτη συγκατάθεση όλων και μάλιστα περνούν και μία επεξεργασία εξιδανίκευσης ώστε να είναι ευχάριστες στο μάτι. Στο τέλος όμως, ξέροντας τόσο καλά τί κάνει ο ένας και τι έχει επιτύχει ο άλλος είναι λογικό – λόγω της έμφυτης επιθυμίας του ανθρώπου να εξελίσσεται- να πέσεις στην παγίδα της σύγκρισης.

Στήνεις τον εαυτό σου στο τοίχο, καταμετράς και κρίνεις τα δικά σου κατορθώματα, τα βλέπεις από την οπτική ενός post και τελικά απογοητεύεσαι με την πραγματικότητα. Μειώνεις τον εαυτό σου, χάνεις την σιγουριά σου, νιώθεις πως ό,τι κάνεις δεν είναι αρκετό και, κάπως έτσι δημιουργείται η ανασφάλεια.

Υπάρχουν όμως τρόποι να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια και να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Αρχικά, πάτησε pause στη βαβούρα του έξω κόσμου. Άφησε κάπου μακριά το κινητό σου και μείνε λίγο στη ησυχία. Περιεργάσου τον χώρο γύρω σου, παρατήρησε εσένα. Τι βλέπεις, τι ακούς, τι μυρίζεις. Είναι μία απλή μορφή διαλογισμού που βοηθά στο να επανέλθεις στο παρόν. Μένοντας προσηλωμένος/η στα feeds, χάνεσαι και στην ουσία λείπεις από την ζωή σου.

likewomangr anasfaleies 1

Ύστερα, αναλογίσου αν τα αρνητικά σχόλια που προσάπτεις στον εαυτό σου αληθεύουν. Μήπως απλά, ντρέπεσαι να παραδεχτείς τα καλά σου στοιχεία; Ή νιώθεις την ανάγκη να δείχνεις μετριοπάθεια για να μη σε αποκαλέσει κάποιος “ψώνιο”; Δες και αναγνώρισε τις ικανότητές σου, στην ανάγκη, μπορείς να τις καταγράψεις σε ένα χαρτί. Όχι απλώς έναν σκέτο κατάλογο με τις αρετές σου. Πρόσθεσε δίπλα αποδείξεις και επιχειρήματα έτσι ώστε, κάθε φορά που σε “τρώει” η ανασφάλεια, θα ανατρέχεις σε εκείνο το χαρτί και θα θυμάσαι.

likewomangr anasfaleies 1 1

Είναι συχνό φαινόμενο, λόγω της ευκολίας της σημερινής εποχής, να θεωρούνται πολλά πράγματα δεδομένα. Γι’αυτόν τον λόγο, οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης συστήνονται σε κάθε περίπτωση που κάποιος αισθάνεται απελπισμένος. Δοκίμασε λοιπόν, να παρατηρήσεις όλα όσα υπάρχουν γύρω σου και χαίρεσαι να τα έχεις. Βρες κομμάτια της καθημερινότητάς σου που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα από τη μητέρα σου, μια playlist που ακούς όταν έχει κίνηση ή πιο απλά, το ίδιο το γεγονός πως έχεις αυτοκίνητο αξίζει ευγνωμοσύνη. Με το να θυμάσαι και να εκτιμάς όσα έχεις, νιώθεις αμέσως πιο γεμάτος, βρίσκεις την ελπίδα ξανά.

Κοίταζε τη  μεγάλη εικόνα. Είσαι και εσύ μέρος του συνόλου, δεν υστερείς πουθενά. Άλλωστε, χάρη σε σένα έχεις καταφέρει ό,τι έχεις καταφέρει. Επικεντρώσου λοιπόν σε σένα και στα όνειρα σου και όχι στα όνειρα των άλλων. Αποφάσισε τί θες να κάνεις στο μέλλον και τι ικανότητες χρειάζεται να ανατύξεις για το κατορθώσεις. Έχοντας αυτήν την οπτική των πραγμάτων, δε θα έχεις χρόνο να αφοσιωθείς στην ζωή του διπλανού σου, ούτε να συγκριθείς μαζί του. Θέσε έναν στόχο, όσο μικρός και να είναι, κάτι που ανέβαλλες καιρό και οργανώσου σωστά για να τον πετύχεις. Πολλές φορές, αν παρασυρθείς από το αίσθημα της ανασφάλειας, πιστεύεις πως δεν μπορείς και στο τέλος σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

likewomangr anasfaleies 2

Προσπάθησε άρα, ό,τι καινούριο ξεκινήσεις, να το κάνεις έχοντας τις καλύτερες προθέσεις. Κάθε μικρή νίκη προσθέτει πόντους σιγουριάς και αυξάνει την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ότι μπορείς να ποντάρεις στην επιτυχία σου είναι από τα ωραιότερα.

Διάβασε περισσότερα άρθρα αυτοβελτίωσης εδώ!

 

Φιλόλογος στα σκαριά, θερμή υποστηρίκτρια της Carrie Bradshaw και της άποψης πως την μόδα δεν την ακολουθείς αλλά τη δημιουργείς.

RECENT

RELATED