Skip to main content
Likewomangr h dynami tou tora 1 1 1 8284f5d1

Η Δύναμη του Τώρα: Ένας οδηγός που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου απ’τον Eckhart Tolle

“Ο χρόνος δεν είναι καθόλου πολύτιμος, γιατί είναι μια ψευδαίσθηση. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως πολύτιμο δεν είναι ο χρόνος, αλλά το μοναδικό σημείο που είναι εκτός χρόνου: το Τώρα. Αυτό είναι πράγματι πολύτιμο. Όσο περισσότερο εστιάζεις στο χρόνο -στο παρελθόν και στο μέλλον- τόσο περισσότερο χάνεις το Τώρα, το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει.

Eckhart Tolle

Το βιβλίο «Η Δύναμη του Τώρα» έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 ξένες γλώσσες. Περιέχοντας πολλά περισσότερα από απλές αρχές και κοινοτοπίες, το βιβλίο οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα εμπνευσμένο πνευματικό ταξίδι για να βρει τον αληθινό και βαθύτερο εαυτό του και να φτάσει στην απόλυτη προσωπική ανάπτυξη και πνευματικότητα: την ανακάλυψη της αλήθειας και του φωτός.

Η Δύναμη του Τώρα είναι ένα ανάγνωσμα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να αλλάξει η ζωή σου.

Σχετικά με τη ζωή στο παρόν και την απόκτηση πνευματικής διαφώτισης, το βιβλίο περνάει ένα απλό, αλλά ζωτικής σημασίας μήνυμα: η ζωή στο παρόν είναι ο πιο αγνός τρόπος για την αληθινή ευτυχία και την φωτισμένη αίσθηση της ύπαρξης. Ο συγγραφέας, Έκχαρτ Τόλε, εξηγεί πώς για τους περισσότερους ανθρώπους, όλα όσα κάνουν στη ζωή τους καθοδηγούνται από τον χρόνο: βάζουμε τον εαυτό μας σε χρονοδιαγράμματα, φροντίζουμε να είμαστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη ώρα, το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε όταν ξυπνάμε και το τελευταίο που κοιτάμε πριν κοιμηθούμε είναι η ώρα. Με αυτή τη νοοτροπία, κάνουμε τον εαυτό μας να ανησυχεί για κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή για κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί στο μέλλον.

Απέναντι σε αυτή την ανησυχία για το μέλλον ή τον πόνο του παρελθόντος, «η Δύναμη του Τώρα» μας προκαλεί να φτάσουμε σε μια κατάσταση παράδοσης, αποδεχόμενοι τη ζωή ως την τρέχουσα πραγματικότητά και ψάχνοντας μέσα μας. Μόνο σε αυτή την κατάσταση παράδοσης μπορούμε πραγματικά να ανακαλύψουμε την εσωτερική ηρεμία. Το να κοιτάμε και να εστιάζουμε σε ένα πρόσωπο, ένα μέρος ή ένα πράγμα δεν θα μας φέρει σε αυτή την κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης: η πραγματική εσωτερική γαλήνη έρχεται από μέσα μας.

Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο που ζούμε σήμερα, το μυαλό μας σπάνια φαίνεται να βρίσκεται στο παρόν. Αν το σκεφτείς πραγματικά, ζούμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας στο μέλλον ή στο παρελθόν, ανησυχώντας για το τι έχει ήδη συμβεί ή για το τι πρόκειται να συμβεί. Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να συλλογίζεται πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και ετσι μένουμε ανίκανοι να ζήσουμε ουσιαστικά την στιγμή, χάνοντας το παρόν.

Οι στιγμές φεύγουν, περνάνε αστραπιαία μπροστά από τα μάτια μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και εμείς τι κάνουμε; Τις θυμόμαστε μόνο όταν έχουν γίνει αναμνήσεις, αναμνήσεις που προσμένουμε σαν τρελοί να ξαναζήσουμε! Ένας ατέρμονος φαύλος κύκλος.

Τι μπορείς να κάνεις για να απολαύσεις το εδώ και τώρα;

Η απάντηση είναι η ενσυνειδητότητα.

Τι είναι όμως η ενσυνειδητότητα;

Ως ενσυνειδητότητα ορίζεται «η γνώση που απορρέει από την – με πρόθεση – παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις) στο παρόν, χωρίς κριτική.» Με απλά λόγια, να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει, μέσα μας και γύρω μας, τη στιγμή που συμβαίνει.

Likewomangr h dynami tou tora 1

Για να είμαστε ειλικρινείς, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινα όντα είναι ο πόνος. Όσο πιστεύουμε στον πόνο και τον θάνατο, θα υπάρχει συνεχής δυστυχία. Ο εγωισμός και οι επιθυμίες μας διαμορφώνουν αυτόν τον αδιάκοπο κύκλο. Σε αυτό το εκπληκτικά απλό αριστούργημα, ο Έκχαρτ Τόλε, ένας διακεκριμένος πνευματικός δάσκαλος, μας καθοδηγεί προς τη διαφώτιση. Δίνοντας έμφαση στην αξία του “τώρα”, της παρούσας στιγμής, μας οδηγεί στην πραγμάτωση του αληθινού εσωτερικού μας εαυτού. Διατυπωμένο σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, το βιβλίο αυτό είναι άμεσα κατανοητό για τον απλό άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να έχει ενδοιασμούς και συστολές σχετικά με την πνευματικότητα και τη διαφώτιση.

Ακόμη και αν δεν σε ενδιαφέρουν οι πνευματικές διδασκαλίες, το βιβλίο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα και να αναπτύξεις συνήθειες για να ζήσεις μια καλύτερη, πιο ευτυχισμένη και πιο ολοκληρωμένη ζωή, σε βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό σου και τους ανθρώπους γύρω σου. Δεν πρόκειται για ένα από εκείνα τα κείμενα επιφανειακού επιπέδου που σε προτρέπουν να “εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη” να “αφήσεις το μίσος”, αλλά στοχεύει σε ένα βαθύτερο επίπεδο της ανθρώπινης συνείδησης, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει. Μόνο με το να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και να εγκαταλείψουμε τον “επικριτικό νου” – να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε – μπορούμε να βρούμε τη χαρά στην πιο αγνή της μορφή.

Ο συγγραφέας δίνει έμφαση στο γεγονός ότι το μυαλό μας κάνει θόρυβο και αυτός είναι ο λόγος που δεν καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε δυο φάσεις.  Σε πρώτη φάση, επιμένει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τις ψευδαισθήσεις να διαχέονται μέσα μας γιατι με αυτόν τον τροπο οδηγούμαστε στον πόνο. Στην συνέχεια, μιλάει για τον βαθύ και στοχαστικό μετασχηματισμό της ανθρώπινης συνείδησης και για το πώς να απελευθερωθούμε από το νου ώστε να εισέλθουμε σε μια ευτυχισμένη κατάσταση για να απολαύσουμε τη ζωή.

Likewomangr h dynami tou tora 1 1

Σίγουρα ο καθένας κρατάει κατι διαφορετικό από όσα διαβάζει ανάλογα με τα έως τότε βιώματα του καθώς και την περίοδο που πραγματοποιείται η ανάγνωση. Προσωπικά, θα μπορούσα να ταυτιστώ με την έννοια του «πόνος-σώμα» και με το πώς συχνά προσκολλούμαστε στη συσσωρευμένη δυστυχία των αναμνήσεων του παρελθόντος, ενώ εναποθέτουμε διαρκώς τις ελπίδες μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Παγιδευμένοι από αυτή την έννοια του χρόνου, με υπερβολική ανησυχία για το παρελθόν και το μέλλον, έχουμε ξεχάσει να ζούμε στο παρόν.

«Όσο δεν έχεις πρόσβαση στη δύναμη του Τώρα, κάθε συναισθηματικός πόνος που βιώνεις αφήνει πίσω του ένα “κατακάθι” πόνου που συνεχίζει να ζει μέσα σου. Ενώνεται με τον πόνο από το παρελθόν, που υπήρχε ήδη, και εγκαθίσταται στο νου και στο σώμα σου.»

Οι δικές μου εμπειρίες με τον πόνο ήταν πολύ ζωντανές και τώρα συνειδητοποιώ ότι όλες αυτές ήταν αυτοπροκαλούμενες κατασκευές του εγωιστικού νου. Το εγώ μου εξαρτήθηκε από τον πόνο και η ψυχολογική μου κατάσταση καθορίστηκε από την ανάγκη για περισσότερο πόνο. Εστιάζοντας υπερβολικά στον εξωτερικό μου εαυτό, είχα χάσει τον εσωτερικό μου εαυτό. Τώρα, βρίσκομαι σε ένα ταξίδι για να τον ξαναβρώ.

Likewomangr h dynami tou tora 1 2 1

Μην ξεχνάς ότι ο φόβος της παραδοχής είναι μόνο ένα εμπόδιο στο δρόμο σου προς την αληθινή και ουσιαστική απόλαυση της ζωής. Το να ερχόμαστε κοντά με τα τραύματα μας, να τα αγκαλιάζουμε, να τα φροντίζουμε είναι ο μοναδικός δρόμος προς την θεραπεία της ψυχής μας και της γαλήνης, που όλοι αναζητούμε. Η ντροπή είναι συνενοχή! Η άρνηση είναι εχθρός! Ξερω ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε από την ζώνη ασφαλείας μας, αλλά αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ζώνη είναι μόνο μια ψευδαίσθηση για να ταρακουνηθούμε και να ανοίξουμε τα μάτια μας, στρέφοντας το βλέμμα προς την ενσυνειδητότητα.

Ελπίζω ότι θα έχεις τις δικές σου ανακαλύψεις διαβάζοντας αυτό το βιβλίο – είμαι σίγουρη  ότι θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τον καθένα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν βαριέσαι την ανάγνωση, εισαι τυχερός γιατι μπορεις να ακούσεις το audiobook. Αντί για μουσική στο Spotify όσο εισαι κολλημένος στην κίνηση και τα μέσα ή κατά την διάρκεια μιας πεζοπορίας, επέτρεψε στον εαυτό σου να ακούσει και να επεξεργαστεί κάθε νέα πληροφορία που η Δύναμη του Τώρα έχει να σου δώσει. Το βιβλίο αυτό έχει τόσο μεγάλη επίδραση που είναι ικανό να σε κανει να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που έλειπε από τη ζωή σου, υπήρχε πάντα μέσα σου εξ αρχής. 

“ Το Τώρα είσαι Εσύ.

Η δύναμη είναι στο Τώρα.

Η δύναμη είσαι Εσύ! ”

photo credits freepik

image0

Μαργαρίτα Κώνστα

Σπουδάζω θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλα πράγματα και να νιώθω παραγωγική. Θεωρώ ότι κάθε εμπειρία στην ζωή μας έχει κατι να μας δώσει αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να το δούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να γράψω. Αγαπώ την τέχνη σε ολες της τις μορφές και προεκτάσεις. Ειμαι τελειομανής και φλύαρη, λατρεύω τα ταξίδια και έχω αδυναμία στα 70s.

RELATED