Skip to main content
likewomangr kalokairini katathlipsi fa46e965

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Αιτίες, συμπτώματα και στρατηγικές αντιμετώπισης

Όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι, συχνά έρχονται στο μυαλό εικόνες από ηλιόλουστες παραλίες, διακοπές και υπαίθριες περιπέτειες.

Ωστόσο, για κάποιους, η εποχή φέρνει μια εκπληκτική και συχνά παρεξηγημένη πρόκληση: την καλοκαιρινή κατάθλιψη. Και ενώ το Seasonal Affective Disorder (SAD)  συνδέεται συνήθως με το χειμώνα, ορισμένα άτομα αντιμετωπίζουν ένα αντίστροφο μοτίβο γνωστό ως SAD με την έναρξη του καλοκαιριού. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που πιθανώς προκαλείται από την αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως και τις σχετικές βιολογικές αλλαγές. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη που προκαλεί ο χειμώνας, η καλοκαιρινή κατάθλιψη συζητείται λιγότερο, αλλά έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο.

Αιτίες καλοκαιρινής  κατάθλιψης:

 1. Διαταραγμένες ρουτίνες: Οι μεγαλύτερες μέρες και ο θερμότερος καιρός συχνά οδηγούν σε αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα. Οι διακοπές, αλλά και τα τροποποιημένα προγράμματα εργασίας μπορούν να διαταράξουν τη δομή στην οποία βασίζονται πολλοί άνθρωποι για σταθερότητα, οδηγώντας τους σε συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
 2. Θερμότητα και υγρασία: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία μπορεί να είναι σωματικά εξαντλητικές και άβολες. Για μερικούς, η καταπιεστική ζέστη μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λήθαργο και διαταραχές ύπνου, συμβάλλοντας στην παρουσίαση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
 3. Κοινωνική πίεση: Το καλοκαίρι συχνά απεικονίζεται ως εποχή για κοινωνικές δραστηριότητες και διασκέδαση. Όσοι παλεύουν με το κοινωνικό άγχος ή έχουν λιγότερες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να αισθάνονται αυξημένη πίεση και απομόνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιδεινώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.
 4. Ζητήματα εικόνας σώματος: Η έμφαση της σεζόν στις υπαίθριες δραστηριότητες και τα μαγιό μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος. Αυτή η πίεση, που εστιάζει στην εξωτερική μας εικόνα,  μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ήδη ευάλωτα σε τέτοια θέματα.

Συμπτώματα καλοκαιρινής  κατάθλιψης

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη μοιράζεται πολλά συμπτώματα με τη γενική κατάθλιψη, όπως:

Επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε το άτομο απολάμβανε, αλλαγές στην όρεξη και το βάρος, διαταραχές ύπνου (αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος), κούραση και χαμηλή ενέργεια, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα ή άγχος, αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι ή προβλήματα στο στομάχι.

Στρατηγικές αντιμετώπισης της καλοκαιρινής κατάθλιψης:

 1. Διατηρήστε μια ρουτίνα: Η καθιέρωση ενός σταθερού ημερήσιου προγράμματος μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κανονικότητας και ελέγχου. Προσπαθήστε να ξυπνάτε και να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και να σχεδιάζετε τακτικές δραστηριότητες για να δημιουργήσετε δομή.
 2. Μείνετε ψύχραιμοι: Βρείτε τρόπους για να παραμείνετε δροσεροί και άνετοι, είτε χρησιμοποιείτε κλιματισμό, κάνετε δροσερά ντους ή περνάτε χρόνο σε σκιερούς ή κλιματιζόμενους χώρους. Η ενυδάτωση είναι επίσης καθοριστική σε ζεστό καιρό.
 3. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο: Ενώ το ηλιακό φως μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση, η υπερβολική έκθεση μπορεί να είναι συντριπτική για μερικούς. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία, φορέστε γυαλιά ηλίου και κάντε διαλείμματα στη σκιά για να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση.
 4. Ασχοληθείτε με τη φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό ενισχυτικό της διάθεσης. Επιλέξτε πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ, για υπαίθριες δραστηριότητες ή επιλέξτε ασκήσεις σε εσωτερικούς χώρους όπως κολύμπι, γιόγκα ή προπονήσεις στο γυμναστήριο.
 5. Συνδεθείτε με άλλους: Ακόμα κι αν η κοινωνικοποίηση είναι τρομακτική, η διατήρηση των σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να προσφέρει ουσιαστική συναισθηματική υποστήριξη. Εικονικές συναντήσεις ή μικρότερες συγκεντρώσεις χαμηλών τόνων μπορεί να είναι εναλλακτικές λύσεις των μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων.
 6. Εξασκηθείτε στο wellnessκαι τη χαλάρωση: Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και του άγχους. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη συναισθηματική ρύθμιση και τη συνολική ευεξία.
 7. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν η καλοκαιρινή κατάθλιψη επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η θεραπεία, η συμβουλευτική ή η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική και προκλητική κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη της εποχής ως παγκόσμιας χαράς. Η αναγνώριση των σημαδιών και η κατανόηση των μοναδικών παραγόντων που σχετίζονται με την καλοκαιρινή κατάθλιψη μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της ψυχικής τους υγείας. Εφαρμόζοντας στρατηγικές αντιμετώπισης και αναζητώντας την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να περιηγηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες πιο άνετα και να διατηρήσουν την ευημερία τους.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED