Skip to main content
images easyblog articles 11101 marina michailidou kadi 3055f088

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή…Ένας υπέροχος άνθρωπος!

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, ένας υπέροχος άνθρωπος! Ας την γνωρίσουμε!

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, ένας άνθρωπος με πανέμορφο χαμόγελο, που εκπέμπει θετική ενέργεια και φως! Βραβευμένη συγγραφέας με 11 βιβλία στο ενεργητικό της! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και απέκτησε διδακτορικό στην περιβαλλοντική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. Το συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται σε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Βιβλία της έχουν βραβευτεί στην Κύπρο και διεθνώς και έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Ζει στη Λευκωσία με τον σύζυγό της, τα δύο τους παιδιά και τα σκυλιά τους.

Καλωσορίσατε στο likewoman.gr! Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με την παιδική λογοτεχνία;

Πάντα αγαπούσα να γράφω, αλλά μετά που έγινα μητέρα, ήρθα σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων. Κάποια στιγμή, ένιωσα την ανάγκη να γράψω κι εγώ μια ιστορία, να «μιλήσω» στα παιδιά για θέματα δύσκολα, αλλά ουσιαστικά. Πιστεύω ότι τα βιβλία είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο, χωρίς όμως να χάσουν την ελπίδα τους για το μέλλον. Γιατί παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, υπάρχουν και άνθρωποι καλοί, άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν το σωστό.

Διαβάζοντας τα βιβλία σας, θα έλεγε κανείς ότι δεν προορίζονται μόνο για παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Ποια η δική σας άποψη;

Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφω, δεν σκέφτομαι ότι πρέπει να προσαρμόσω τη γραφή μου για να απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Θεωρώ ότι οι μικρές ιστορίες, ως λογοτεχνικό είδος, είναι πολύ πιο κοντά στην ποίηση απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο είδος. Με τη λιτότητα λόγου που τις χαρακτηρίζει, ο/η συγγραφέας επικεντρώνεται στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, αφήνοντας χώρο να αναδυθεί το συναίσθημα των παιδιών, αλλά και των μεγάλων.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

Γράφω για θέματα που με αγγίζουν και με απασχολούν βαθιά, όπως η καταστροφή της φύσης, η εκμετάλλευση των ζώων, η κοινωνική ανισότητα, η μετανάστευση κ.α. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από πολλές πηγές – μια είδηση που διάβασα, ένα ιστορικό γεγονός, μια ανάμνηση από την παιδική μου ηλικία. Μέσα από τα βιβλία μου επιδιώκω να προβληματίσω τα παιδιά για αυτά τα δύσκολα θέματα, βοηθώντας τα παράλληλα να αντιληφθούν ότι έχουν επιλογές και ότι με τη στάση τους μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο μας.

Με ποιο τρόπο οι σπουδές σας επηρεάζουν το συγγραφικό σας έργο;

Σπούδασα ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συνέχισα με διδακτορικές σπουδές στην προστασία του περιβάλλοντος. Τόσο η ψυχολογία, όσο και οι περιβαλλοντικές σπουδές, είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των θεμάτων για τα οποία γράφω, καθώς και στον τρόπο προσέγγισής τους.

Υπήρξαν βιβλία ορόσημα στην παιδική σας ηλικία;

«Η Άννα των αγρών» της Lucy Montgomery και «Η Μικρή πριγκίπισσα» της Frances Burnett είναι τα βιβλία που λάτρεψα ως παιδί και που με μύησαν στην παιδική λογοτεχνία.

Στα παιδικά βιβλία η εικονογράφηση είναι σημαντική. Ποια είναι τα δικά σας κριτήρια στην επιλογή εικονογράφου για τα βιβλία σας;

Στις μικρές ιστορίες κείμενο και εικόνα είναι εξίσου σημαντικά και συμπληρώνουν το ένα το άλλο στην αφήγηση της ιστορίας. Όπως σε κάθε μορφή συνεργασίας, έτσι και στα εικονοβιβλία είναι σημαντικό να υπάρχει ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ του συγγραφέα και του εικονογράφου, έτσι ώστε να υπάρχει συναντίληψη και συντονισμόςγια την πορεία της ιστορίας. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω υπόψη μου κατά την επιλογή του/της εικονογράφου και νιώθω τυχερή γιατί μέσα στην πορεία αυτή είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με αξιόλογους καλλιτέχνες.

Ξέρουμε ότι έχετε μία ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τι είναι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγάπης σας για τα ζώα;

Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Από τον καιρό που θυμάμαι, πάντα είχαμε κατοικίδια ζώα στο σπίτι, κυρίως σκυλιά, κάτι που ήθελα και τα δικά μου παιδιά να βιώσουν. Η καθημερινή επαφή μου με τα σκυλιά με δίδαξε πόσο πολύπλοκα συναισθήματα έχουν τα ζώα και πόση αγάπη έχουν να δώσουν, όταν τους συμπεριφερόμαστε σωστά. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, όμως δυστυχώς υπάρχουν και συμπεριφορές που δεν μας τιμούν καθόλου. Το να έχεις ένα σκύλο μόνιμα δεμένο στην αυλή ή σε ένα μικρό κλουβί, αποτελεί παθητική κακοποίηση. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα που έχουν εξελιχθεί να ζουν κοντά στον άνθρωπο και δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία για ένα σκύλο από το να κρατείται απομονωμένος, μακριά από την οικογένειά του.

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή & Cookie

 Πέστε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο «Μια οικογένεια σε περιμένει».

Το βιβλίο «Μια οικογένεια σε περιμένει» (εικονογράφηση Ιωάννα Φιλίππου) είναι μια ιστορία για τη διάσωση ενός εγκαταλειμμένου σκύλου, που επιδιώκει να προβληματίσει για το πώς μεταχειριζόμαστε τα ζώα και να ρίξει φως στο ανεκτίμητο έργο των φιλόζωων εθελοντών. Το βιβλίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την οργάνωση D.O.G Rescue Cyprus, η οποία από το 2011 έχουν διασώσει πάνω από 3000 σκυλιά. Πριν δύο χρόνια περίπου επισκεφτήκαμε το καταφύγιο της οργάνωσης για να υιοθετήσουμε έναν σκύλο και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους εθελοντές της οργάνωσης και να δω από πρώτο χέρι το τεράστιο έργο που επιτελούν. Κάποια στιγμή επικοινώνησε μαζί μου η εθελόντρια και μέλος της επιτροπής της οργάνωσης, Μόνικα Μιτσίδου, με την ιδέα της δημιουργίας ενός παιδικού βιβλίου για ευαισθητοποίηση των παιδιών και στήριξη της οργάνωσης μέσα από τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου.

H Cookie & το βιβλίο “A family is waiting for you”

Που βρίσκουμε τα βιβλία σας στην Κύπρο και στην Ελλάδα;

Τα βιβλία μου διατίθενται σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα ή με παραγγελία από τους αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους.

Πως αντιλαμβάνεστε την επιτυχία;

Μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί κανείς ότι η επιτυχία δεν έχει τόσο να κάνει με την ανέλιξη στον επαγγελματικό χώρο ή οποιαδήποτε αναγνώριση, αλλά περισσότερο με το κατά πόσο έχεις ανακαλύψει τι είναι αυτό που γεμίζει την ψυχή σου και σου και να το κάνεις.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν το έχετε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα;

Θα ήθελα να ταξιδέψω περισσότερο, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και νέους τόπους. Τα τελευταία χρόνια λόγω πολλών υποχρεώσεων, αλλά και του δικού μου άγχους, απέφευγα γενικά τα ταξίδια. Η απομόνωση, που έγινε πιο έντονη τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, έφερε στο προσκήνιο την επιθυμία μου να ταξιδέψω, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν!

Μια ευχή σας

Να ζήσουμε σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αγωνίζονται για τα αυτονόητα… για την ισότητα, για την προστασία της φύσης, για την ειρήνη.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή! Της ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει! Να συνεχίσει να γράφει και να συμβάλλει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Τα βιβλία της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή:

Μια οικογένεια σε περιμένειA family is waiting for you, D.O.G. Rescue Cyprus, Εικονογράφηση Ιωάννα Φιλίππου
Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας, Εκδόσεις Τελεία, Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης
Άσπρη Στολή, Εκδόσεις Τελεία, Εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού
Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ, Εκδόσεις Πάργα, Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη
Το χαμόγελο της Σεμέλης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Εικονογράφηση Constanze von Kitzing
Περιμένοντας τη βροχή, Εκδόσεις Καλέντη, Εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού
Παιδικά όνειρα- Children’s dreams, Εκδόσεις Πατάκη, Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη
Ο Νικόλας και η Έλλη, Εκδόσεις Πάργα, Εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας
Από τη γη μέχρι τα αστέρια, Σε συνεργασία με τη Mehves Beyidoglu, Α bookworm publications, Εικονογράφηση Αγγελική Πιλάτη
Το όνειρο του Πέτρου, Εκδόσεις Πάργα, Εικονογράφηση Πέρσα Ζαχαριά
Η Σοφία και το μικρό δάσος, Εκδόσεις Επιφανίου, Εικονογράφηση Livia Coloji

Διακρίσεις

Τιμητική Διάκριση White Ravens για το βιβλίο Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας (2019)
Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά για το βιβλίο Άσπρη στολή (2018)
Τιμητική Διάκριση White Ravens για το βιβλίο Παιδικά όνειρα (2017)
Τιμητική Διάκριση IBBY Honor List για το βιβλίο Ο Νικόλας και η Έλλη (2016)
Βραβείο Peter Pan του Σουηδικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (2016)
Τιμητική Διάκριση White Ravens για το βιβλίο Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (2014)
Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά για το βιβλίο Ο Νικόλας και η Έλλη (2013)
Βραβείο παιδικού βιβλίου της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου για το βιβλίο Το χαμόγελο της Σεμέλης (2011)
Βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων παιδικού βιβλίου της Ελλάδας (Παιδικά όνειρα 2017)
Βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας της Κύπρου για μικρά παιδιά (Περιμένοντας τη βροχή 2018, Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ 2015, Το χαμόγελο της Σεμέλης 2012, Η Σοφία και το μικρό δάσος 2011)
Βραχεία λίστα των βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Το όνειρο του Πέτρου 2016, Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ 2015, Ο Νικόλας και η Έλλη 2013)

www.marinakadi.eu

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή & Harold

RECENT

RELATED