Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F07%2Flikewomangr MEGHAN MARKLE AMVLOSEIS

Meghan Markle – Gloria Steimen: Δύο γυναίκες ένας κοινός σκοπός

Η Meghan Markle και η Gloria Steinem μιλάνε για τα δικαιώματα της άμβλωσης και γιατί δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα τους.

Δύο γυναίκες, ηχηρές παρουσίες και φεμινίστριες μιλάνε για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Αμερική.

Την 26η Ιουνίου-δύο ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ανατροπή του Roe v Wade η γνωστή δημοσιογράφος Jessica Yellin, και ιδρύτρια της ανεξάρτητης εταιρείας μέσων ενημέρωσης κάλεσε δύο ανθρώπους που μπορούσαν να σχολιάσουν το γεγονός αυτό κατάλληλα. Η πρώτη; Η Gloria Steinem. Η δεύτερη; Η δούκισσα του Σάσεξ Meghan Markle.

Η απόφαση Roe v Wade γενικά προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να προβεί σε άμβλωση.  Η απόφαση κατέρριψε πολλούς ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, και πυροδότησε μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το εάν ή σε ποιον βαθμό η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ποιος πρέπει να αποφασίσει τη νομιμότητα της άμβλωσης και ποιος είναι ο ρόλος των ηθικών και θρησκευτικών απόψεων.

Οι δύο γυναίκες λοιπόν η Steimen η οποία είναι το Αμερικάνικο πρόσωπο του φεμινισμού και η δούκισσα του Σάσεξ Meghan Markle η οποία με την σειρά της είναι θερμή υποστηρίκτρια της άδειας μετ΄αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών είναι φίλες από το 2020.

Έτσι όταν ανατράπηκε η απόφαση Roe v Wade η Yellin αποφάσισε να καλέσει τις δύο γυναίκες και φίλες πλέον, ώστε να εκφράσουν την γνώμη τους πάνω στο θέμα, τις επιλογές που θα έχουν ή δεν θα έχουν από εδώ και πέρα οι γυναίκες της Αμερικής, και την Αμερική πριν και μετά από αυτό το σεισμικό γεγονός. Η  Yellin με την σειρά της εξομολογήθηκε <<Μπήκα σε αυτή τη συζήτηση νιώθοντας αποπροσανατολισμένη από τη νέα πραγματικότητα – αγωνιώντας ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός. Οι πολέμιοι των αμβλώσεων έχτισαν τόσες υποδομές για τόσα χρόνια. Πώς μπορεί να απαντηθεί γρήγορα και πόσες ζωές θα καταστραφούν στο μεταξύ;». λέει η Yellin. «Προς το παρόν, ορισμένες γυναίκες θα στερηθούν τη βασική ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές εξαιτίας μιας μάχης για την εξουσία σε ένα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα. Αλλά μετά από αυτή τη συζήτηση, θυμήθηκα ότι η αλλαγή ξεκινά με απλές ενέργειες – και οι θανατηφόρες αναποδιές μερικές φορές προηγούνται της μετασχηματιστικής αλλαγής» Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε την μακροσκελή συζήτηση τους:

Εμείς σας έχουμε ένα μικρό απόσπασμα από τη Vogue uk και την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση.

Jessica Yellin: Ακούω από αρκετούς ανθρώπους ότι αισθάνονται πανικό και σύγχυση. Ψάχνουν κατευθυντήρια γραμμή για να δράσουν. Ας μιλήσουμε για τις συνέπειες αυτού του νόμου. Οι γυναίκες σε 13 πολιτείες βλέπουν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα να εξαφανίζονται. Και σε άλλα 13 πιθανότατα θα περιοριστούν αυστηρά. Δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες θα πρέπει να κάνουν βάναυσες επιλογές και ξέρουμε ότι κάποιες θα πεθάνουν. Για άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1973 και δεν έχουν ιδέα πώς ήταν, θα μας πείτε λίγα λόγια για την πραγματικότητα του να είσαι έγκυος πριν το Roe;

Gloria Steimen: Υπήρχαν υπόγεια δίκτυα, με πιο διάσημη την Τζέιν. Στο συγκεκριμένο, καλούσες έναν συγκεκριμένο αριθμό και ζητούσες την Τζέιν και αυτό σήμαινε ότι χρειαζόσουν μια άμβλωση. Υπήρχαν γυναίκες που σε καθοδηγούσαν με γενναιότητα. Στην περίπτωσή μου, ήμουν στο Λονδίνο, όχι σε αυτή τη χώρα, όταν χρειαζόμουν μια έκτρωση και είχα την τύχη να βρω έναν γιατρό στο αντίστοιχο του Χρυσού Οδηγού, ο οποίος είπε ότι αν του υποσχεθώ δύο πράγματα – ένα ότι δεν θα έλεγα ποτέ σε κανέναν το όνομά του και δύο, ότι θα έκανα ότι θέλω να κάνω στη ζωή μου – θα με έστελνε σε μια γυναίκα γιατρό που θα έκανε την έκτρωση. Του αφιέρωσα ένα βιβλίο. Δεν είναι πια μαζί μας. Έτσι σκέφτηκα ότι ήταν εντάξει, τελικά, μετά από τόσα χρόνια, να το κάνω.

Meghan Markle: Αυτό με ανατρίχιασε, Γκλόρια. Επίσης ότι ήσουν στα χέρια κάποιου που κατάλαβε ότι ήταν επιλογή σου να δημιουργήσεις τη ζωή που ήθελες για τον εαυτό σου. Αυτό είναι τόσο δυνατό.

Gloria Steimen: Ναι. Και κράτησα την υπόσχεσή μου. Χωρίς αυτόν, θα είχα σταματήσει εκεί. Δούλευα ως σερβιτόρα στο Λονδίνο περιμένοντας τη βίζα μου για την Ινδία, όπου είχα μια υποτροφία. Δεν θα το είχα καταφέρει. Η ζωή μου θα είχε σταματήσει εκεί.

Jessica Yellin: Meghan πες μας  για τις γυναίκες που ζούνε στις πολιτείες οπου ο νόμος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή που λογικά θα αντιληφθούν από πρώτο χέρι πως ήταν η ζωή πριν το Roe

Meghan Markle: Αυτό έχει πολύ πραγματικό αντίκτυπο στο σώμα και τις ζωές των γυναικών από τώρα. Οι γυναίκες μοιράζονται ήδη ιστορίες για το πώς τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ασφάλεια. Γυναίκες με πόρους θα ταξιδέψουν για να κάνουν άμβλωση, όσες δεν έχουν μπορεί να προσπαθήσουν να το κάνουν με τεράστιο κίνδυνο. Κάποιοι θα πρέπει να προμηθευτούν χάπια για την άμβλωση από μη ελεγχόμενα φαρμακεία. Άλλες που είναι έγκυες και βρίσκονται σε επείγουσα ιατρική κατάσταση θα βρίσκονται στο έλεος των γιατρών και των δικηγόρων για να καθορίσουν εάν μια διαδικασία που χρειάζεται για να σωθεί η ζωή της μπορεί να γίνει ή να μην γίνει καθόλου. Τι μήνυμα περνάει αυτό στις γυναίκες; Προφανώς ότι η σωματική μας ασφάλεια δεν έχει σημασία, και ως εκ τούτου ότι δεν έχουμε σημασία. Αλλά το κάνουμε. Οι γυναίκες έχουν σημασία. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τηλεφώνησα αμέσως στην Γκλόρια. Γιατί σε όλα αυτά, μου θυμίζει ότι όταν έχεις θυμό, πρέπει να διοχετεύσεις αυτή την ενέργεια σε κάτι που κάνει τη διαφορά. Αυτό είναι ο ακτιβισμός. Έχει να κάνει με το πώς εμφανιζόμαστε.

Gloria Steimen: Μέγκαν, σου χρωστάω αυτή τη φιλία γιατί δεν συνειδητοποίησα ότι στην Καλιφόρνια, όπου βρισκόμουν στο ράντσο ενός φίλου, ήμασταν γείτονες – ή τουλάχιστον αυτό που λένε γείτονες στην Καλιφόρνια, που σημαίνει ότι είσαι, μισή -ώρα μακριά. [Γέλια.] Ήσουν εσύ που το κατάλαβες και ήρθες στην αγροικία όπου βρισκόμουν. Μετά καθίσαμε στο τραπέζι της τραπεζαρίας και κάναμε <<ψυχρές>> κλήσεις μαζί.

Meghan Markle: Ήμουν ενθουσιασμένη. Ήμουν επίσης νευρική. Σκέφτηκα, «Θεέ μου, πώς θα είμαι μπροστά στην Gloria Steinem;» Οι [προεδρικές] εκλογές πλησίαζαν σύντομα και ξέραμε και οι δύο την αξία των γυναικών και όλων που βγαίνουν να ψηφίσουν. Το  αποτέλεσμα των εκλογών είναι τόσο σημαντικό και αυτό βλέπουμε τώρα, δυστυχώς.

Gloria Steimen: Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, φυσικά, είναι ότι έχουμε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που δεν εκπροσωπεί τη χώρα. Ίσως επειδή είμαι εδώ περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι ήμουν εδώ πριν, λέω ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαζόμαστε και θέλουμε να κάνουμε. Μία στις τρεις Αμερικανίδες έκανε έκτρωση όταν ήταν παράνομη. Η ανάγκη και το δικαίωμα να κυβερνά κανείς το σώμα του συνεχίζεται. Πρέπει να το μεταφράσουμε σε πολιτική πραγματικότητα.

Jessica Yellin: Πολλές από τις πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, Meghan, είναι επίσης αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας, ειδικά για τις μαύρες γυναίκες. Στις ΗΠΑ, οι μαύρες γυναίκες έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις λευκές να πεθάνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και τα μαύρα βρέφη έχουν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τα λευκά βρέφη. Πόσο ανησυχείτε ότι αυτή η απόφαση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτές τις γυναίκες; Και τι σας ανησυχεί συγκεκριμένα;

Meghan Markle: Αυτά τα ζητήματα είναι συστημικά, αλληλένδετα και μπορούν να προληφθούν. Οι έγχρωμες γυναίκες και ειδικά οι μαύρες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις αποφάσεις επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τις οικονομικές ευκαιρίες, τους πόρους ψυχικής υγείας… η λίστα συνεχίζεται. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι πρόκειται να κάνει αυτή η απόφαση σε αυτές τις κοινότητες.

Gloria Steimen: Όταν πρωτομπήκα σε αυτόν τον αγώνα για την αναπαραγωγική ελευθερία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ήταν η δεκαετία του 1970. Η Ruth [Bader] Ginsburg ήταν με την ACLU [American Civil Liberties Union] και με έστειλε στην Αλαμπάμα για να μιλήσω με μια μαύρη γυναίκα που είχε στειρωθεί χωρίς τη γνώση ή την άδειά της όταν πήγε στο νοσοκομείο για κάτι εντελώς άλλο. Λοιπόν, ξέρετε, αυτός ήταν ένας αγώνας με αρκετά νομοθετικά σώματα πολιτειών για να τους εμποδίσουν να επιτρέψουν τη στείρωση γυναικών που είχαν δημόσια υποστήριξη.

Jessica Yellin:  Γκλόρια, η εκπρόσωπος Μαίρη Μίλερ από το Ιλινόις ήταν σε συγκέντρωση του Τραμπ αυτό το Σαββατοκύριακο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ «την ιστορική νίκη της λευκής ζωής στο Ανώτατο Δικαστήριο». Το γραφείο της επιμένει ότι μίλησε λάθος και ήθελε να πει «δικαίωμα στη ζωή», όχι η λευκή ζωή, αλλά η γλώσσα της παρακολουθεί με μια τάση σκέψης στο κίνημα κατά των αμβλώσεων που αφορά τη φυλή και τα δημογραφικά στοιχεία. Θα μας δώσετε λίγο περισσότερο πλαίσιο και ιστορία για αυτό; Gloria

Steimen : Υπάρχει ένα ποσοστό αυτής της χώρας που γνωρίζει καλά ότι η πρώτη γενιά μωρών που είναι στην πλειοψηφία τους έγχρωμα μωρά έχει ήδη γεννηθεί. Και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε και θα γίνει μια χώρα όπου οι έγχρωμοι άνθρωποι είναι η πλειοψηφία. Τότε θα μοιάζουμε περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά αν είσαι λευκός ρατσιστής, είναι προφανώς τρομακτικό. Έτσι, οι ίδιες δυνάμεις που ήταν υπέρ της αναγκαστικής στείρωσης των έγχρωμων γυναικών στην πρόνοια είναι τώρα συχνά κατά των αμβλώσεων.

Jessica Yellin : Στη σύμφωνη γνώμη του, ο δικαστής Clarence Thomas είπε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να «διορθώσει το λάθος» να επιτρέπει τον γάμο ομοφύλων, τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και ακόμη και την αντισύλληψη. Νομικοί αναλυτές που εμπιστεύομαι υποστηρίζουν ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων κινδυνεύει περισσότερο από αυτό το δικαστήριο. Ο Τζέιμς Όμπεργκεφελ, ο οποίος άσκησε την υπόθεση που νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων, έχει προειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Μέγκαν, πόσο ανησυχείς όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για άλλες ομάδες που αγωνίστηκαν για να κερδίσουν δικαιώματα στις ΗΠΑ;

Meghan Markle : Απολύτως. Το είδαμε καθαρά με τη σύμφωνη γνώμη του δικαστή Thomas. Αυτό είναι ένα σχέδιο για την αντιστροφή δικαιωμάτων. Η απόφαση είναι ένα μήνυμα για το μέλλον του γάμου ομοφυλόφιλων, την πρόσβαση στην αντισύλληψη και πολλά θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή. Αισθάνεται σαν την κορυφή του παγόβουνου και είναι μέρος του γιατί οι άνθρωποι νιώθουν τόσο φοβισμένοι. Πρέπει να διοχετεύσουμε αυτόν τον φόβο σε δράση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτόν τον Νοέμβριο στα ενδιάμεσα. Ξέρω ότι είναι τόσο επαναλαμβανόμενο το άκουσμα αυτό, αλλά πρέπει να ψηφίζουμε, κάθε φορά, από τις τοπικές εκλογές μέχρι τις πολιτειακές και εθνικές εκλογές. «Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι αντίπαλοι των αμβλώσεων δεν κέρδισαν αυτή τη νίκη από τη μια μέρα στην άλλη», προσθέτει η Yellin. «Σχημάτισαν την Επιτροπή Εθνικού Δικαίου στη Ζωή το 1967, πριν από το Roe αλλά αμέσως μετά την υπόθεση Griswold, η οποία νομιμοποίησε τα αντισυλληπτικά για παντρεμένα ζευγάρια. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία, η οποία έδωσε νόμιμο πνευματικό βάρος στο κίνημα, ιδρύθηκε το 1982. Αυτές οι ομάδες και άλλες εργάστηκαν για δεκαετίες για να εκλέξουν πολιτικούς που θα γέμιζαν τα δικαστήρια με δικαστές κατά των αμβλώσεων».

Jessica Yellin : Λοιπόν, ας μιλήσουμε για το τι μπορεί να γίνει. Οι άνθρωποι ρωτούν τι μπορούν να κάνουν πίσω, πού μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι ο αγώνας τώρα σε κρατικό επίπεδο, δουλεύοντας για νέους νόμους και φέρνοντας προκλήσεις στους υφιστάμενους περιορισμούς; Είναι να βγαίνεις στην ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο και να εκλέγεις υποψηφίους υπέρ της επιλογής; Πού θα έλεγες στους ανθρώπους να εστιάσουν την προσοχή τους;

Gloria Steimen: Εξαρτάται που βρίσκεται το άτομο. Εάν ζει σε ένα κράτος κατά της επιλογής ή με ένα κράτος που έχει την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος κατά της επιλογής, τότε η πολιτική εργασία είναι πολύ σημαντική. Εάν βρίσκεται σε κατάσταση υπέρ της επιλογής όπου οι κλινικές γίνονται πικετοφορίες ή δεν υποστηρίζονται, τότε είναι σημαντικό να προστατεύσει και να υποστηρίξει αυτές τις κλινικές. Αλλά όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η αναπαραγωγική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα όπως η ελευθερία του λόγου.

Meghan Markle:Είναι μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το γιατί επί χρόνια, για δεκαετίες, παλεύουμε για να τεθεί σε εφαρμογή μια συνταγματική τροποποίηση [η τροποποίηση για τα ίσα δικαιώματα] που καθιστά σαφές ότι οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίζονται ισότιμα και πόσο ανόητο είναι κάτι για το οποίο ακόμα παλεύουμε. Και με την Γκλόρια, ξέρετε, έχουμε μιλήσει για το πώς να συνεχίσουμε να το προχωράμε. Νομίζω ότι τώρα είναι μάλλον η ώρα περισσότερο από ποτέ.

Gloria Steimen: Είμαστε η μόνη δημοκρατία στον κόσμο που δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες στο σύνταγμά της. Νομίζω ότι πρέπει να τοποθετήσουμε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες σε κάθε αεροδρόμιο όπου φτάνουν άνθρωποι από άλλες χώρες λέγοντας: «Καλώς ήρθατε στη μοναδική δημοκρατία στον κόσμο που δεν περιλαμβάνει γυναίκες». Ίσως αυτό θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους στη δράση. Όλες οι απαραίτητες πολιτείες έχουν επικυρώσει [τον ERA] και χρειάζεται απλώς αποδοχή στο Κογκρέσο. Επομένως, εάν ο πρόεδρος το έθεσε ως προτεραιότητα, θα μπορούσε να συμβεί. Σημαίνει ότι θα βρισκόμασταν στην ίδια θέση συμπεριληπτικότητας με κάθε άλλη δημοκρατία στον κόσμο. Η ERA έχει πιθανώς τις ψήφους – το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι η υπογραφή του Αρχειονόμου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων και Αρχείων. Ενώ οι υποστηρικτές καλούν τους εκλεγμένους Δημοκρατικούς να εμπλακούν, οι αντίπαλοι επιμένουν ότι η προθεσμία για την υπέρβαση του ERA έχει λήξει.

Jessica Yellin: Meghan, είναι αυτό ένα θέμα που θέλεις να αντιμετωπίσεις;

Meghan Markle: Χωρίς αμφιβολία. Το να είμαι σπίτι, να βλέπω τι συμβαίνει στη χώρα μας και να νιώθω ενέργεια και κίνητρο, αν αυτό είναι το είδος της νομοθεσίας που πρέπει να προωθηθεί, τότε αυτή είναι μια στιγμή στην οποία θα εμφανιστώ οπωσδήποτε. Όχι μόνο επειδή είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως γυναίκες, αλλά είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως άνθρωποι.

…………

Jessica Yellin: Γκλόρια, τι είδους αντίκτυπο έχει όταν άνθρωποι όπως η Μέγκαν και ο Χάρι κατέχουν αυτό το θέμα, μιλώντας ανοιχτά για την άμβλωση και τα ίσα δικαιώματα και την αναπαραγωγική πρόσβαση – ένας ευτυχισμένος άνδρας και γυναίκα με μια τεράστια δημόσια πλατφόρμα;

Gloria Steimen: Είναι πολύ, πολύ, πολύ σημαντικό. Γιατί αυτό που έχουν και οι δύο είναι εμπιστοσύνη. Τους εμπιστευόμαστε και τίποτα αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την εμπιστοσύνη. Είναι η πιο σημαντική ποιότητα ή χαρακτηριστικό. Μπορούμε να δούμε πράγματα στην τηλεόραση και να

μην τα πιστεύουμε ή να μην τα εμπιστευόμαστε. Αλλά όταν μας το λένε άνθρωποι σαν αυτούς τους δύο, τότε το εμπιστευόμαστε.

Meghan Markle: Ευχαριστώ. Αυτό είναι πραγματικά ευγενικό

Jessica Yellin : Γκλόρια, ακούω αυτή τη συζήτηση και αναρωτιέμαι, δίνεις τη σκυτάλη σε μια άλλη γενιά και μια νέα φωνή που θα βοηθήσει να προχωρήσεις το έργο που έχεις κάνει;

Gloria Steimen: Λοιπόν, ξέρετε, είναι αλήθεια, αν και σκοπεύω να ζήσω μέχρι τα 100.

Jessica Yellin: Σου το ευχόμαστε

Meghan Markle: Θα ζήσεις . Θεέ μου, Γκλόρια, ελπίζω να είναι ακόμα περισσότερο από 100. Και θα εξακολουθείς να φοράς αυτό το απίστευτο δερμάτινο παντελόνι.

Gloria Steimen: Πρέπει να αναγνωρίσω την ηλικία μου, αλλά δεν περνάω τη σκυτάλη. Κρατώ τη σκυτάλη, αλλά καταλαβαίνω ότι ο καθένας μας έχει μια σκυτάλη. δεν υπάρχει μόνο ένα.

Jessica Yellin: Meghan, τι πιστεύεις ότι απαιτεί αυτή η στιγμή;

Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξη

Είμαι φοιτήτρια και σπουδάζω στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Η αγάπη μου για την μόδα και την ομορφιά είναι γεγονός, και ανυπομονώ για αυτό το όμορφο ταξίδι, φυσικά με την δική σου παρέα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

RELATED